Сьогодні, 15 січня, в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій Вінницької області розпочав свою роботу семінар-навчання з написання грантових проектів.

До заходу, ініційованого головою обласної державної адміністрації Валерієм Коровієм, долучилися понад 100 представників органів виконавчої влади та місцевого самоврядування районів Вінниччини, громадських організацій та закладів соціальної сфери області. За теоретичним заняттям, яке дало початок семінару, слідуватимуть тренінгові заходи з конкретним практичним спрямуванням. Тож по завершенню навчання його учасники матимуть базові навики для створення власних проектів та програм розвитку територій.

За словами  голови обласної державної адміністрації Валерія Коровія, ще у 2003-2004 роках, коли на Вінниччину вперше увійшов Фонд соціальних інвестицій, область зіткнулася з питаннями, пов’язаними з необхідністю підготовки проектів, відбору громад на їх реалізацією та усвідомленням на базовому рівні необхідності активної позиції власне територіальної громади. А тому дуже важливо було знайти інструменти, щоб активізувати до такої роботи людей.

У Вінниці стартував семінар-навчання з написання грантових проектів

«У минулому році ми на рівні області розблокували фінансування програм через Фонд регіонального розвитку. Вінницька область отримала 148 млн. гривень. Цей Фонд кардинально відрізнявся від того, як раніше виділялися кошти. Був проведений відбір проектів та програм, подано низку документів. Відбувся конкурс на рівні області, потім - на рівні держави, - зазначив Валерій Коровій. – І сьогодні ми бачимо, наприклад, по місту Вінниці трамвайну колію біля «Урожаю», реконструкцію проспекту Космонавтів, дитячий садочок по вулиці Порика, низку об’єктів і по сільській місцевості - загалом це 44 проекти, профінансовані через Фонд регіонального розвитку».

У Вінниці стартував семінар-навчання з написання грантових проектів

Голова облдержадміністрації також зауважив: передбачається, що надалі Фонд лише частково наповнюватиметься з державного бюджету, основну ж його частину складатимуть грантові кошти, які надходитимуть до України.

Водночас Валерій Коровій підкреслив, що для реалізації програм за допомогою Фонду регіонального розвитку встановлено чіткі вимоги: написання проекту, визначення пріоритетів та вміння презентувати власні напрацювання. Та все це, наголосив керівник області, можливо лише за наявності ініціативних людей, які можуть захистити та реалізувати розроблений проект.

У Вінниці стартував семінар-навчання з написання грантових проектів

За словами очільника Вінниччини, область нині дуже активно працює над залученням міжнародних донорських організацій та реалізує низку спільних проектів у рамках програм DESPRO, ПРОМІС, ПРООН/ЄС.

«Ми в цьому році знову виділимо 6 млн. гривень з обласного бюджету на Програму розвитку територіальних громад. Окремо передбачимо ресурси по програмі «Чиста вода». На грантовій основі виділяються кошти і на підтримку інституцій громадянського суспільства, громадських організацій», - повідомив Валерій Коровій. Відтак зауважив: Вінниччина лише починає активний рух в напрямку підготовки й реалізації проектів, спрямованих на розвиток громад та регіону в цілому.



Переглядів: 2584
Поширень: 0