За підсумками конкурсу «Відповідальне місто», проведеного Центром «Розвитку корпоративної соціальної відповідальності» за підтримки Посольства Королівства Нідерландів в Україні, Вінниця зі своїм проектом щодо впровадження заходів з енергозбереження для отримання «Європейської енергетичної відзнаки» стала лідером серед українських міст в напрямку енергоефективності.

Конкурс відповідальних практик муніципалітетів України «Відповідальне місто» об’єднав 22 міста держави. Загалом на нього було подано 25 проектів, що реалізуються містами в різних галузях та сферах діяльності, враховуючи екологічні та соціальні аспекти розвитку громад.

Вінницею на конкурс було подано проект: «Впровадження заходів та проходження міжнародного аудиту в рамках реалізації компоненту «Європейська енергетична відзнака». Нагадаємо, що минулого року Вінниця стала першим містом на пострадянському просторі, яке було сертифіковано за цією європейською системою. Отримання європейської нагороди стало результатом кількарічної комплексної роботи, коли спільно із швейцарськими консультантами було вибудовано чітку і послідовну систему управління процесами, які спрямовані на підвищення енергоефективності міста.

Відкрите он-лайн голосування тривало до 3 лютого, а 5 лютого стартував Форум «Муніципалітети як відповідальні лідери», в рамках якого і відбулося нагородження переможців конкурсу. Отож, переможцями стали Вінниця з проектом по енергоефективності, Миргород за проект розвитку велоруху та Херсон з проектом «Муніципальна лабораторія ідей».

Представляти Вінницю на Форум їздила заступник міського голови Галина Якубович: «Для Вінниці ця відзнака є визнанням кропіткої та довготривалої роботи, яка ні в якому разі не припиняється, а буде тривати далі. Отримання торік Європейської енергетичної нагороди не було для міста метою, а є лише стимулом активно продовжувати реалізацію заходів з енергозбереження, які передбачені Планом дій зі сталого енергетичного розвитку Вінниці до 2020 року. Питання енергоефективності залишається одним з ключових завдань нашої робити, яке міський голова Сергій Моргунов ставить перед усіма департаментами міської ради та комунальними службами міста. Якщо говорити за цей рік, то вже за місяць у місті розпочне роботу ще одна котельня, яка працюватиме на деревині. Вона забезпечить якісне теплопостачання та гаряче водозабезпечення частини мікрорайону Тяжилів. Далі з нашими швейцарськими партнерами ми плануємо провести реконструкцію котельні та мереж по вулиці Зулінського – це район колишнього ДПЗ».

Вінниця отримала відзнаку «Відповідальне місто – 2015»

Крім того, під час форуму було представлено посібник «Прозорість і соціальна відповідальність муніципалітетів», що був підготовлений Центром «Розвитку корпоративної соціальної відповідальності». Посібник висвітлює тему соціальної відповідальності міст та є путівником для муніципалітетів в питаннях звітності. Під час аналізу були враховані міжнародні та українські ініціативи міст та дружні стосунки з містами інших країн. Серед п’яти виконавчих комітетів, чий досвід потрапив до посібника, є і виконавчий комітет Вінницької міської ради.

Також Центром «Розвитку корпоративної соціальної відповідальності» було відзначено відкритість Вінницької міської ради для учасників АТО. Підсайт для учасників антитерористичної операції та членів їх сімей, який створено на офіційній сторінці міської ради, на думку експертів Центру, містить найбільше інформації та має зрозумілий і доступний інтерфейс.



Переглядів: 3315
Поширень: 0