Сьогодні відбулося перше засідання дорадчого комітету з ефективного врядування і розвитку проекту ПРОМІС у Вінниці. До нашого міста приїхали його представники, щоб спільно з керівництвом міста обговорити пріоритетні напрямки співпраці. Проект «Партнерство для розвитку міст» впроваджує Федерація канадських муніципалітетів. Серед його основних завдань – підтримка децентралізації, розвиток малого та середнього бізнесу, забезпечення прозорості у прийнятті рішень органами місцевого самоврядування.

17 грудня минулого року було підписано Меморандум про співпрацю між Вінницькою ОДА, чотирма містами-партнерами у Вінницькій області, в тому числі Вінницею, та проектом ПРОМІС. А 1 березня у залі засідань міської ради відбулося перше засідання дорадчого комітету з ефективного врядування і розвитку проекту ПРОМІС у Вінниці.

«Сучасні тенденції розвитку України ставлять перед нами нові завдання і ми повинні чітко розуміти, в якому напрямку повинне рухатися місцеве самоврядування, які є шляхи до децентралізації влади, забезпечення якісних і прозорих послуг для територіальної громади. І наскільки ми взагалі готові реагувати на зміни і впроваджувати ті завдання, які сьогодні стоять перед прогресивним світом, при допомозі й міжнародних інституцій, в тому числі такого органу як ПРОМІС. Перед нами дуже багато роботи. Але головне, що Вінницька міська рада, громадські організації, які з нею активно співпрацюють, та територіальна громада готові до подальшої співпраці і запровадження ефективних механізмів у розбудові Вінниці з врахуванням усіх вимог часу, які є на сьогодні. Головне, щоб ми мали результат, спрямований на благо територіальної громади міста», – зазначив Вінницький міський голова Сергій Моргунов.

Федерація канадських муніципалітетів ініціювала проведення у Вінниці засідання дорадчого комітету ПРОМІС

Директор проекту ПРОМІС Олександр Кучеренко розповів, що партнерами проекту є 16 міст України. Це по чотири міста з Івано-Франківської, Вінницької, Полтавської та Запорізької областей. У Вінницькій області - це Вінниця, Ладижин, Хмільник, Жмеринка. «Наш проект направлений на зміцнення муніципального сектору в Україні, впровадження ефективного демократичного управління та прискорення економічного розвитку шляхом підвищення спроможності українських міст у сфері демократизації врядування і місцевого економічного розвитку», – каже Олександр Кучеренко.

Федерація канадських муніципалітетів ініціювала проведення у Вінниці засідання дорадчого комітету ПРОМІС

Також ПРОМІС має на меті створення сприятливого середовища для розвитку малого та середнього бізнесу. Крім того, він направлений на підтримку децентралізації та планування розвитку на місцевому, регіональному та національному рівнях з акцентом на підтримку жінок-підприємців, екологізацію бізнесу, розвиток бізнес-інфраструктури тощо.

Федерація канадських муніципалітетів ініціювала проведення у Вінниці засідання дорадчого комітету ПРОМІС

ПРОМІС акцентує увагу на запровадженні моделі «відкритого уряду» та забезпеченні прозорості і ефективності прийняття рішень органами місцевого самоврядування. Його працівники допомагають органам місцевого самоврядування створювати моделі «відкритого уряду». А також – запроваджувати колективний процес прийняття рішень, який дозволяє всім зацікавленим сторонам, в тому числі організаціям громадянського суспільства та мешканцям, брати активнішу участь у житті міста.

Важливо, що всі ініціативи проекту аналізуються на предмет того, чи матимуть вони негативний вплив на довкілля і яким чином його обмежити. А також – як покращити стан навколишнього середовища. «До питання місцевого розвитку ми завжди підходимо з точки зору екології. Побувавши у Вінниці кілька разів мені стає очевидно, що ви вже інтегруєте ці питання у свою діяльність. Також на реалізацію проектів ми дивимося крізь призму рівних можливостей для чоловіків та жінок», – каже головний радник з питань урядування проекту ПРОМІС Кейді Ворд.

Федерація канадських муніципалітетів ініціювала проведення у Вінниці засідання дорадчого комітету ПРОМІС

«Ініціативи, які ми хочемо впроваджувати у містах, ми умовно поділили на кілька сфер. Одна з них – це розширення участі громадян в формуванні місцевої політики. Тут Вінниця насправді прогресивне місто, ви просунулися у цьому плані досить добре. Я знаю, що ви вже долучилися до системи електронних петицій. Щодо врахування думки громадськості в діяльності органів місцевого самоврядування, ви теж робите певні ініціативи в цьому плані, але ми готові долучитися і спробувати систематизувати ці процеси», – зазначив головний експерт з питань демократичного врядування та місцевого розвитку проекту ПРОМІС Ігор Лепьошкін.

Федерація канадських муніципалітетів ініціювала проведення у Вінниці засідання дорадчого комітету ПРОМІС

Довідка

Проект ПРОМІС впроваджується з квітня 2015 року до грудня 2020 року Федерацією канадських муніципалітетів (ФКМ) за фінансової підтримки Уряду Канади.

Партнерами проекту ПРОМІС є Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Міністерство економічного розвитку і торгівлі України, Асоціація міст України (АМУ). А також – обласні ради та обласні державні адміністрації чотирьох визначених областей (Вінницька, Запорізька, Івано-Франківська, Полтавська області).



Переглядів: 5166
Поширень: 0