Заслужений художник України Володимир Козюк передасть Вінницькій громаді унікальні ікони з власної колекції. Урочиста передача відбудеться в рамках проведення виставки народних ікон Поділля «Скарби твої, Україно».

«Цю колекцію я збирав протягом усього життя, вона для мене неоціненна», - каже Володимир Козюк.- «Йдеться про найкращу колекцію ікон в Україні. Це автентичні образи, які я купував, або люди віддавали мені їх даром, проте реставрація їх коштувала шалених грошей, бо саме ця ікона несла історичну та культурну цінність. Якщо сказати, що колекція коштує мільйон гривень, то це неправда, бо, наприклад, роботи Марії Примаченко теж колись ніхто не хотів брати й за 50 доларів, то тепер їх не можна купити і за 50 тисяч.»

Колекціонер пам’ятає свою першу ікону з колекції, яку заповіла йому ще в юності бабуся із далекого хутора в Житомирській області. 

Заслужений художник України Володимир Козюк передасть Вінницькій громаді унікальні ікони неоціненної вартості

«Коли мені було 12 років, баба Христя із сусіднього Поштового хутора пообіцяла, що заповість мені ікону, до якої вона молилась усе життя. Я прийшов з армії і бачу, лежить ікона. Баба Христя померла і попросила передати мені цей образ. Тому ціни такій роботі немає», - розповідає Володимир Козюк.

А ще митець багато подорожує і мріє, щоб музеї української культури були представлені якнайширше за кордоном. Наразі, запевняє, в жодній країні ще не бачив експозиції українських ікон.

Володимир Козюк передасть Вінницькій громаді унікальні ікони

«Колекція передається громаді і буде створено музей Подільської ікони. Хочу зробити це прижиттєво, в доброму здоров’ї і здоровому глузді. Мені не потрібно за це ставити пам’ятники, таким чином демонструю позицію громадянина та патріота», - каже Козюк.

Володимир Козюк передасть Вінницькій громаді унікальні ікони

Також представниками книги рекордів України відбудеться реєстрація рекордної колекції митця в кількох категоріях. Одна з них «Колекції» - найбільше зібрання народних ікон Поділля на полотні. Йдеться про 250 образів. Захід відбудеться 25 березня у Вінницькому обласному художньому музеї. Початок о 13.00.



Переглядів: 4032
Поширень: 0