174 проектні пропозиції подали вінничани в рамках проекту «Бюджет громадських ініціатив». Після їх аналізу експертною групою щодо можливості реалізації було подано на загальноміське голосування 80. З 1 квітня протягом десяти днів городяни зможуть проголосувати за ті проекти, які, на їх думку, є найцікавішими та найкориснішими для міста. Кожен учасник голосування зможе віддати свій голос за один малий проект, кошторис реалізації якого складає до 200 тис. грн., та один великий – вартістю до 1 млн. грн. Проекти-переможці голосування будуть втілені в життя. Про це сьогодні під час прес-конференції повідомила заступник міського голови Галина Якубович.

За ініціативи міського голови Сергія Моргунова в цьому році у бюджеті Вінниці вперше було передбачено 5 млн. грн. для реалізації програми «Бюджет громадських ініціатив». За допомогою цього проекту вінничани можуть ініціювати власні ідеї з розвитку міста, а в разі перемоги у міському голосуванні їх втілять в життя за бюджетний кошт. Окрім того, автори проекту матимуть можливість особисто контролювати реалізацію своєї ідеї.

З 1 лютого стартував збір проектних пропозицій від вінничан. За місяць жителі міста ініціювали 174 проекти. «Ми були приємно вражені такою кількістю ідей та дуже вдячні вінничанам за активну громадську позицію і участь у розвитку міста», - зазначає Галина Якубович.

1 квітня розпочнеться загальноміське голосування за кращі проекти, запропоновані вінничанами

Переважна більшість запропонованих проектів спрямована на благоустрій міста. Зокрема, впорядкування паркових зон та зон відпочинку. Значна кількість ініціатив стосується реконструкції та створення рекреаційних зон вздовж водойм біля Олієжиркомбінату, на П’ятничанах, Тяжилові, Хуторах, озеленення та ландшафтного дизайну міста, облаштування спортивних баз, встановлення систем відеоспостереження в садках, школах та загалом по місту, створення умов для дозвілля.

Є багато креативних ідей - встановлення іменних (персональних) лавочок, сонячного годинника, фонтану «Квітучий рояль», ландшафтної композиції «Ейфелева вежа», дитячого автомайданчику, де діти вивчатимуть правила дорожнього руху, створення громадського велосипедного прокату.

Всі проекти, подані городянами, розміщено на офіційному сайті міської ради в розділі «Бюджет громадських ініціатив» за лінком «Подані проекти». Протягом місяця експертною групою, до складу якої входять профільні департаменти та відділи, було проведено попередній аналіз можливості реалізації запропонованих проектів. Основними критеріями оцінки стали: відповідність проекту діючому законодавству та умовам конкурсу; його реалізація має відбуватись на території міста та входити до повноважень міської ради; кінцевий термін реалізації – протягом одного бюджетного року.

Після аналізу усіх поданих пропозицій експертною групою було відхилено частину проектів. Зокрема, це ті проекти, які можна реалізувати за програмами співфінансування з мешканцями (наприклад, встановлення дитячих майданчиків, асфальтування доріг та тротуарів приватного сектору). Також відхилялись ті проекти, які перевищують кошторис (понад 200 тис. грн. для малих та 1 млн. грн. для великих). Або які не мають кінцевого терміну реалізації, оскільки є довготривалими, і передбачають введення додаткового штату працівників та фінансування з міського бюджету на постійній основі. Було також ряд ініціатив, які за тематикою схожі або дублюють проекти, які вже розпочаті у місті виконавчими органами міської ради: конкурс «Народження дитячого театру», програма «Безпечне місто», створення безкоштовної соціальної довідки (ці функції виконує міський кол-центр «Цілодобова варта»), та інші.

Також Галина Якубович зазначила, що пропозиції, які не підійшли під вимоги проекту не втрачаються. Їх сформовано в окремі списки за пробільністю та якщо мешканці дадуть згоду щодо участі у співфінансуванні, ініціативи також будуть реалізовані. Є багато цікавих локальних ідей, які можна реалізувати тільки за комплексного підходу. Тому ці ідеї будуть включатися до міських програм.

Крім того, за дорученням міського голови частина проектів, які не потрапляють на загальноміське голосування, але водночас є досить важливим та цікавими для міста, будуть детально опрацьованими профільними департаментами, щоб визначити конкретне фінансування і внести пропозиції щодо передбачення відповідних коштів в бюджеті міста Вінниці на наступні роки.

1 квітня розпочнеться загальноміське голосування за кращі проекти, запропоновані вінничанами

Сьогодні під час прес-конференції щодо реалізації проекту «Бюджет громадських ініціатив» оголошено про початок голосування за відібрані експертною групою проекти. Загалом на голосування винесено 80 проектних пропозицій. З них: 37 малих проекти та 43 великі. Проголосувати за ініціативи, які сподобалися, може кожен житель Вінниці на офіційному сайті міської ради  в розділі «Бюджет громадських ініціатив м. Вінниці». Попередньо потрібно заповнити електронну версію анкети, пройшовши авторизацію в персональному кабінеті сайту. Також це можна зробити і у Прозорих офісах міста, в робочі дні з 09.00 до 18.00 години. При цьому необхідно заповнити друковану версію анкети. Для голосування при собі обов`язково потрібно мати паспорт або інший документ, який підтверджує проживання чи здійснення діяльності на території Вінниці. Наприклад, для студентів – студентський квиток, для працюючих – довідка з місця роботи.

Голосування розпочнеться з 1 квітня і триватиме протягом десяти днів. Кожен учасник голосування має право підтримати один малий та один великий проект.

Для інформації:

Партисипативне або учасницьке бюджетування є інструментом прямої демократії, за допомогою якого громадяни беруть участь у прийнятті рішень щодо розподілу бюджетних коштів, та вперше було успішно втілене у бразильському Порту-Алегрі 26 років тому. Сьогодні його практикують багато міст Європи та усього світу, а сам термін входить до словників економістів усього світу та до переліку рекомендацій ООН щодо ведення міських бюджетів.

Останнім часом у Польщі все більшої популярності набирає так званий «Бюджет участі». Саме вивчивши позитивний досвід дружньої країни, Вінниця також долучилась до кращих міжнародних практик. Рішенням міської ради № 13 від 25.12.2015 року затверджене «Положення про Бюджет громадських ініціатив м. Вінниці», яке визначає основні засади процесу взаємодії органів місцевого самоврядування та членів територіальної громади щодо впровадження інноваційних механізмів залучення громадськості до розподілу коштів міського бюджету. Обсяг частини міського бюджету на «Бюджет громадських ініціатив» буде визначатись щорічно згідно з рішенням міської ради про міський бюджет на відповідний рік.



Переглядів: 3813
Поширень: 0