Сьогодні у Вінниці розпочався регіональний семінар для молодих лідерів з розвитку місцевої та регіональної демократії. Він триватиме три дні. До Вінниці приїхали члени Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи з Фінляндії та Сербії, щоб поділитися досвідом та підвищити обізнаність у європейських принципах демократії.

Семінар проводиться Конгресом місцевих та регіональних влад Ради Європи в рамках проекту «Сприяння розвитку місцевої демократії в Україні» та Плану дій Ради Європи для України. На навчання до нашого міста приїхали молоді представники з Тернополя, Хмельницького, Житомира тощо.

Міський голова Сергій Моргунов, який також є представником України в Палаті місцевих влад Конгресу, зазначив, що Вінницька міська рада вже не один рік досить активно працює саме з молоддю. «Так, ми активно співпрацюємо з Молодіжною радою, яка діє при міському голові. Буквально півтора роки тому до неї приєдналася молодь з Донецького національного університету. У нас дієво працює Інститут омбудсменів при міському голові. До нього входять юнаки та дівчата, які навчаються в школах, професійно-технічних закладах, тому спільно ми можемо оперативно вирішувати ті чи інші проблеми, які хвилюють саме цю категорію населення», – каже мер Вінниці.

Також Сергій Моргунов розповів, що у Вінниці створено I-HUB, який став дієвим майданчиком для реалізації різних ідей молодих людей. «На виборах до Вінницької міської ради у 2015 році близько 30 % кандидатів у депутати були саме молоді люди. І сьогодні депутатський корпус міської ради представляє близько третини молодих людей віком до 35 років. Взагалі, молодь, це найактивніше частина суспільства, яка дозволяє з оптимізмом дивитися у майбутнє, бо коли навіть політична еліта мислити категоріями минулого століття, то майбутнього не буде. І саме від молоді залежить, як будуть розвиватися ваші територіальні громади та держава в цілому», – зазначив Сергій Моргунов.

У Вінниці проходить семінар з розвитку демократії за сприяння Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи

«Метою навчання є те, щоб в Україні виріс новий пласт політиків: молодих, амбітних, грамотних, законослухняних. У семінарах беруть участь політологи, міжнародні тренери, досвідчені політики. В даному випадку - це будуть представники Грузії, Сербії, України. Вони передаватимуть міжнародний досвід молодим людям, які «завтра» стануть місцевими політиками, депутатами і будуть визначати подальшу долю даного краю. Серед учасників навчання – молоді депутати місцевих рад від об’єднаних територіальних громад, громадські активісти. Навчання дуже корисне, воно відбувається безкоштовно, адже фінансується за кошти Ради Європи. Після проходження семінарів молоді люди ще з більшим завзяттям займаються місцевою політикою і стають учасниками громадянського суспільства», – каже член конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи, депутат Хмельницької обласної ради Віталій Олуйко.

У Вінниці проходить семінар з розвитку демократії за сприяння Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи

Як зазначив Віталій Олуйко, Вінниця та Вінницька область в контексті розвитку місцевої та регіональної демократії виглядає достойно. «Крім того, що влада Вінниці впроваджує політику по виконанню реформи місцевого самоврядування, у вас працюють громадські інститути, Асоціація місцевого самоврядування, Ресурсний центр. Протягом року ви отримуєте близько 40-50 грантів. Все це говорить про те, що ви не сподіваєтеся лише на державу, а самі намагаєтеся в цій непростій ситуації, яка зараз є в Україні, розвиватися. Крім того, останні дослідження показали, що саме Вінниця є самим комфортним містом для життя в Україні. У вас є чому вчитися і в питаннях житлово-комунального господарства, і у вирішенні питань муніципального транспорту тощо. Також ви правильно рухаєтеся у питаннях децентралізації», – зазначив Віталій Олуйко.

Сьогодні на семінарі йшлося про місцеву демократію в Європі та як впроваджувати зміни у цьому напрямку. В середу темами навчань стануть: етика в органах місцевого самоврядування та антикорупційні дії, як залучити громадян до процесу прийняття рішень. А у четвер увага буде приділена особливістю участі у місцевих виборах, а також тема «Місцева демократія в дії: що ми можемо зробити?».



Переглядів: 3200
Поширень: 0