У Вінниці пройшли громадські слухання щодо «другої хвилі» перейменувань вулиць. В неї увійшли ще кілька топонімів в місті, які потрапляли під дію закону по декомунізації, але не були перейменовані в грудні 2015-го через дискусії серед громади. А також частина вулиць навколишніх з Вінницею сіл, які минулого року приєдналися до меж міста, і їх назви дублюються вже з наявними в обласному центрі топонімами. Громадські слухання пройшли назви більш як 50 топонімів. Тепер їх мають схвалити депутати міської ради на найближчій сесії. Після чого Вінниця стане одним з перших міст в Україні, де буде завершено роботу по виконанню закону по декомунізації щодо перейменування вулиць.

499 вінничан взяли участь у громадських слуханнях з приводу перейменування вулиць, яке відбулося 7 квітня в залі МПМ «Зоря». Це вже друге зібрання з приводу зміни топонімів. За результатами перших громадських слухань, що відбулися ще наприкінці минулого року, у Вінниці перейменовано 135 вулиць, провулків, тупиків та проїздів. Тоді дискусійними стали - назва вулиці Іванова, вулиці і провулку К.Маркса та вулиці з провулками Стаханівської. Ці топоніми міська комісія, яка займається напрацюванням пропозицій щодо нових назв, вирішила не подавати на розгляд депутатів, а додатково вивчити громадську думку. Їх вирішено включити в «другу хвилю» перейменувань.

До цієї «хвилі» увійшли і вулиці Жовтнева, Папаніна та провулок Червоний. Це топоніми, які першочергово не були включені в список вулиць по перейменуванню, але про необхідність зміни їх назв вказали самі ж вінничани. Переважну більшість топонімів, які йшли на розгляд громади, склали вулиці з дублюючими назвами на приєднаних до міста територіях. Так, до прикладу, вулиці Наливайка, Заньковецької, Мирного, Староміська, є і у місті, і на приєднаних землях Лука-Мелешківської сільської ради. Тому відповідно до Закону «Про місцеве самоврядування» міська рада зобов’язана впорядкувати ці назви. Окрім того, було виділено кілька новостворених вулиць на цих територіях, які ще не мали назв.

Після визначення таких топонімів по адресній схемі департаментом архітектури, містобудування і кадастру міської ради, комісією було напрацьовано можливі назви цих вулиць. Їх було запропоновано на обговорення громаді, яке тривало протягом місяця. Після опрацювання пропозицій мешканців остаточний перелік з можливими назвами було винесено на громадські слухання. З напрацюваннями комісії можна ознайомитися у прикріплених файлах нижче.

 Він містить також вулиці, які будуть названі на честь нових героїв міста – підполковника прикордонної служби Євгена Пікуса, який загинув в зоні проведення АТО під час бойового зіткнення з російською диверсійно-розвідувальною групою та Тараса Сича, добровольця батальйону «Київська Русь». Будучи переконаним пацифістом, він не брав до рук зброї та працював батальйонним кухарем. Загинув в зоні проведення АТО під мінометним вогнем в «Дебальцевському котлі». Окрім того, безіменну площу поряд з літаком на проспекті Космонавтів назвуть в честь Костянтина Могилка - підполковника Повітряних сил Збройних Сил України, командира ескадрильї «Блакитна стежа» 15-ї окремої бригади транспортної авіації. Ціною власного життя він скерував за межі міста Слов'янська керований ним транспортний літак АН-30Б, підбитий терористами, тим самим врятувавши житлові квартали міста від катастрофи.

Під час громадських слухань після оголошення всього переліку, присутніми було схвалено його за основу. Потім розпочалося озвучення пропозицій. У обговоренні взяли участь мешканці, депутати від округів та громадські активісти. Найбільша дискусія виникла знову через нові назви вулиць К.Маркса та Іванова. Мешканці вулиці Іванова виступили проти пропозиції комісії щодо найменування її в честь Семена Олійничука. В той же час, вони озвучили власну пропозицію – назвати їх вулицю Волошковою. Цю назву і було виставлено на голосування, її присутні підтримали.

У Вінниці з’явиться вулиця майданівця Максима Шимка та загиблих в АТО героїв Євгена Пікуса та Тараса Сича

Щодо вулиці К.Маркса, то тут виступило кілька мешканців з різними побажаннями. Пропозицією комісії було назвати вулицю іменем єдиного вінничанина героя Небесної сотні Максима Шимка. На цій вулиці розташовано школу, у якій навчався Максим. Одні просили дати ще часу на обговорення серед мешканців, інші – зняти пропозицію з голосування. Однак на захист цієї назви виступили громадські активісти та голова комісії Андрій Рева: «Можна багато розповідати про кожного з нас, в кожного є якісь плями в минулому. Але пам’ятати кожного будуть за те, що він зробив в своєму житті. Максим пішов у вічність посеред Києва, саме тоді, коли вирішувала доля всієї країни. Він загинув від кулі снайпера, будучи беззбройним, захищаючи свободу і незалежність нашої країни. Я думаю, що напевно ніхто нас не зрозуміє, якщо в місті Вінниці, де є лише один герой Небесної сотні, ми не знайдемо консенсусу і не назвемо його іменем вулицю, яка пов’язана з його життям. Тому це питання моральне і етичне, воно стосується кожного». За підсумками голосування вінничани все ж таки підтримали пропозицію перейменувати вулицю К.Маркса іменем М.Шимка.

Також не погодилися з пропозицією комісії і мешканці вулиці Нагірної Вінницько-Хуторянської сільської ради. Цю вулицю пропонувалося назвати в честь Андрія Абазина – військового діяча, полковника Брацлавського полку. Мешканці зібрали підписи усієї вулиці, щоб назвати її на честь відомого тренера Валерія Лобановського. Цю пропозиції учасники громадських слухань також підтримали.

Наступним кроком після проходження громадських слухань стане розгляд нових назв вулиць депутатами. Це відбудеться вже на наступній сесії міської ради, яка запланована на кінець квітня. Після цього Вінниця стане одним з перших міст України, яка повністю виконає вимоги Закону України «Про засудження тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки» щодо перейменування вулиць.



Переглядів: 7849
Поширень: 0