Сьогодні, 8 квітня, в рамках робочої поїздки на Вінниччину групи фахівців Всеукраїнського проекту «Зупинити епідемію серцево-судинних катастроф» відбулась зустріч голови ОДА Валерія Коровія із директором Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. М.М. Амосова НАМН України Василем Лазоришинцем та провідними кардіохірургами інституту.

Завдяки координації зусиль обласної влади, громади та медичної спільноти Вінниччини, продовжується реалізація субпроекту «Складова розвитку системи охорони здоров’я Вінницької області», направленого на покращення медичної допомоги хворим із серцево-судинною патологією.

Одним із ключових моментів субпроекту являється створення, за рахунок виокремлення кардіологічних відділень МКЛ №1 м. Вінниці, окремої юридичної особи – регіонального клінічного лікувально – діагностичного центру серцево – судинної патології та будівництво нового модульного корпусу Центру.

Завданням Центру являється надання спеціалізованої медичної допомоги хворим з серцево –судинною патологією Вінницької області та м. Вінниці за рахунок впровадження та застосування новітніх технологій.

Під час зустрічі Валерій Коровій підкреслив: «На сьогоднішній день одним із головних пріоритетів галузі охорони здоров’я області владою визнано саме лікування та профілактика серцево-судинної та судинно-мозкової патології, зниження смертності від цих захворювань. Тож Проект, над яким ми спільно працюємо, для нас є знаковим, і ми дуже розраховуємо на підтримку фахівців інституту Амосова».

Фахівці інституту серцево-судинної хірургії ім. Амосова співпрацюватимуть із вінницькими кардіохірургами

У свою чергу, Василь Лазоришинець підтвердив наміри тісної співпраці із вінницькими фахівцями з кардіохірургії: «Не треба чекати завершення Проекту та добудови Центру. Вже зараз ми можемо багато зробити: за наявності необхідної бази,- наприклад, 1-ї міської лікарні, де є необхідне кардіохірургічне і біохімічне обладнання. Ми могли б надавати кваліфіковану бригаду фахівців, машину із системою штучного кровообігу та певним інструментарієм для складних операцій, щоб показати можливість такої роботи на місці. А коли вже буде готовий Центр, то робота піде зразу на поток».

Головною метою Проекту Василь Лазоришинець назвав створення у кожному регіоні кардіохірургічного центру. В Україні сьогодні вже діють їх 23. Останнім часом були відкриті кардіохірургічні центри у Кіровограді та Чернігові.

«За останній рік фахівцями центрів було здійснено 24 тисячі операцій, проте, якщо брати до уваги європейські стандарти, то це – всього 18% від того,що потрібно робити в Україні»,- підсумував він.

Фахівці інституту серцево-судинної хірургії ім. Амосова співпрацюватимуть із вінницькими кардіохірургами

На зустрічі також було обговорено ряд гострих питань. Зокрема,- створення госпітальних округів в умовах проведення адміністративно – територіальної реформи та принципи їх фінансування, підготовка фахівців для кардіохірургічного центру в рамках Проекту, правові та моральні аспекти трансплантації серця в умовах України тощо.

Довідка:

Проект щодо будівництва та оснащення регіонального клінічного лікувально – діагностичного центру серцево – судинної патології планується впроваджувати за рахунок коштів позики Світового банку у обсязі 32,4 млн. дол. США та співфінансування за рахунок коштів бюджету у обсязі 6,7 млн. дол. США.

За рахунок коштів бюджету м. Вінниці у 2015 році на проектно-кошторисну документацію та дозвільні документи передбачено та використано 4,5 млн.грн.

Вінницькою міською радою виділена земельна ділянка під забудову Центру.

Загалом для забезпечення функціонування Центру заплановано - 6,0 млн.грн., фактично виділено – 2,8 млн.грн.

На даний час на базі існуючого регіонального кардіоцентру виконано 423 планові та 477 екстрених коронарографій.



Переглядів: 3788
Поширень: 0