14 квітня міський голова Сергій Моргунов та керівник Української мережі інтеркультурних міст Ксенія Рубікондо підписали Меморандум про приєднання Вінниці до Всеукраїнської мережі інтеркультурних міст. Ця ініціатива Ради Європи допоможе побудувати системну роботу, спрямовану на об’єднання навколо цікавих ідей людей різних національностей, які проживають у Вінниці.

У 2008 році Рада Європи разом з групою пілотних міст запустила амбітну ініціативу з розвитку підходу до інтеграції різних етнічних спільнот у єдиний соціальний простір – програму «Інтеркультурні міста». На сьогоднішній день до цієї ініціатив долучилось більше ста міст з різних країн світу.

«Ми працюємо з тими містами, де є багатокольорова палітра різних етнічних груп та національностей. Ми досить вибірково підходимо до міст, яким пропонуємо співпрацю. Щоб стати учасником нашої мережі, потрібно пройти відбір на конкурентній основі. І мені дуже приємно, що Вінниця пройшла цей відбір, і ми розпочнемо нашу плідну співпрацю», – розповіла керівник Української мережі інтеркультурних міст Ксенія Рубікондо.

За час свого існування мережа інтеркультурних міст провели дуже великий аналіз соціально-економічного дослідження і знайшли переконливі докази того, що різноманітність і міжкультурна взаємодія робить позитивний вплив на продуктивність праці, заробітну плату, роботу підприємств і зовнішню торгівлю. Відповідно до соціальної теорії інтеркультурні контакти сприяють довірі і солідарності в суспільстві.

Вінниця долучилась до Всеукраїнської мережі інтеркультурних міст

Тому міська політика і практика повинні сприяти тому, щоб місцеві етнічні меншини мали можливість зустрічатися, співпрацювати і організовуватися навколо інших, неетнічних тематик. На думку Української мережі інтеркультурних міст, найкраще цього можна досягти на місцевому або районному рівні. Зустрічі не повинні бути формальними, вони можуть відбуватися в соціальних центрах, бібліотеках, спортивних установах, школах, кафе, скверах і в будь-якому іншому міському просторі. Дослідження показують, що зустрічі та взаємодії на місцевому рівні відбуваються значно частіше і легше, в результаті чого можна домогтися більш високого ступеня етнокультурної ідентичності, участі та солідарності в місцевому співтоваристві, переступаючи культурні та етнічні кордони.

«Сьогодні в нас дійсно є така потреба. Ми зустрілись з викликом внутрішньо переміщених осіб, і це відчули, це коли до нас приїхало 217 сімей з Криму. Дуже важливо, щоб вони сьогодні могли почуватись комфортно в місті, і завдання муніципалітету і всієї територіальної громади бути відкритими до спілкування. Це дуже важливе питання, адже можна у взаємовідносинах з різними національностями дійти до конфлікту, а якщо ми будемо спілкуватись і мати стратегічне бачення, як впроваджувати ідею інтеркультурного міста, ми зможемо досягнути кращих результатів», - сказав Вінницький міський голова Сергій Моргунов.



Переглядів: 2431
Поширень: 0