Сьогодні до Вінниці приїздив Посол Канади в Україні Роман Ващук. Він зустрівся з секретарем міської ради Павлом Яблонським та відвідав вінницький Прозорий офіс. Посла цікавило, наскільки відчутною для Вінниці є децентралізація, які можливість має місто в залученні інвестицій та в яких основних напрямках Вінниця буде розвиватися найближчі роки.

Вінниця є одним з міст-партнерів, обраних для реалізації канадського проекту ПРОМІС, який реалізується за ініціативи і підтримки Канади. Тому саме це місто стало одним з тих, що відвідав Посол Канади. Окрім того, Роман Ващук, який до Вінниці приїздив вперше, зазначив, що йому дуже цікаво подивитися на місто, де люди задоволені життям. «Вінниця відзначається в Україні саме своїм добрим самоврядуванням. І якраз фінансоване нами опитування Міжнародного республіканського інституту підтвердило факт, що вінничани – це найщасливіші містяни країни, - каже Роман Ващук. – Хотів побачити як це так, що в країні, де всі зараз дуже люблять нарікати, існують люди, які не нарікають і навіть чимось задоволені. Це дуже позитивно. Окрім того, я також відкритий на нові враження та ідеї. Я прихильник думки, що якщо кудись поїхати, то завжди знаходяться пункти дотику, про які раніше ще не знали, і з того можна зробити щось корисне».

Також під час зустрічі з секретарем міської ради посла цікавило наскільки відчутною для Вінниці є децентралізація. На що Павло Яблонський зазначив, що після того, як держава взяла напрямок на децентралізацію, Вінниця на сьогодні вже має певні зрушення. Особливо це стосується фінансової децентралізації, завдяки їй місту вдалося збільшити бюджет більш як на 300 млн грн. Також очікується і подальше збільшення повноважень.

Також посол зазначив, що на даний момент товарообмін між Канадою та Україною є дуже скромним. «Минулого року було підготовлено договір про зону вільної торгівлі, і сподіваємося, що до середини цього року зможемо його вже офіційно підписати, а тоді вже ратифікувати – щоб протягом наступного року він вже запрацював. 20-21 червня у Торонто відбудеться канадсько-український економічний форум, на який запрошуємо і вінницькі фірми, які мають, що показати, або хочуть побачити, які є можливості у нас», - каже Роман Ващук.

Посол Канади в Україні запросив вінницьких підприємців взяти участь у канадсько-українському економічному форумі

На сьогодні Канада займається підтримкою нової патрульної поліції. Він зауважив, що вже з травня запускається канадська підтримка із залученням канадських полісменів, які будуть навчати наших поліціантів діям у кризових ситуаціях.

Також Роман Ващук цікавився напрямками розвитку міста, зокрема підтримкою у місті інвесторів. На що Павло Яблонський зазначив, що у місті створюється сприятливий інвестиційний клімат, і Вінниця дуже зацікавлена у залученні нових інвесторів. На сьогодні у місті створюється технологічний парк, а влада готова супроводжувати інвестора на всіх етапах, адже створення нових робочих місць є одним з пріоритетів економічного розвитку Вінниці. Однак місто зацікавлене в розвитку промисловості, яка не буде забруднювати повітря.

Регіональний координатор ПРОМІС Оксана Бондар відзначила вінницьку програму «Бюджет громадських ініціатив», та зауважила що це дійсно гарний приклад залучення громади до розвитку міста. Нагадаємо, що сьогодні було визначено проекти-переможці вінничан, які будуть реалізовуватися в цьому році за бюджетний кошт

Павло Яблонський звернув увагу на те, що у Вінниці немає канадського міста-побратима, тому місто зацікавлене попрацювати в цьому напрямку та отримати гарного партнера.



Переглядів: 3421
Поширень: 0