Вчора міський голова Сергій Моргунов, повертаючись із зустрічей з представниками сусідніх з Вінницею громад, заїхав до Історико-меморіального комплексу пам’яті жертв нацизму, який в народі називають ставкою Гітлера «Вервольф». Там триває створення музейної експозиції, в якій буде відображена історія окупації фашистами Вінницької області під час Другої світової війни. Після цього міський голова відвідав музей колекційних моделей транспорту, в який подарував міні-копію італійської автівки «Lancia Fulvia HF 1600» із власної колекції.

За словами Сергія Моргунова сьогодні важливо підтримувати та розвивати експозиції, які зберігають історію та передають її різним поколінням. Історико-меморіальний комплекс пам’яті жертв нацизму сьогодні досить активно розвивається і стає більш цікавим для туристів. Завідувач комплексу Сергій Гареник повідав, що новий музей, який наразі добудовується на території колишньої ставки Гітлера, розповість відвідувачам багато нового про окупацію Вінницької області.

«Всі експонати, які є в музейному павільйоні, це лише частина тих матеріалів, які ми маємо. Коли ми створювали комплекс, ми розуміли, що для людей цікава сама територія, а ця експозиція передбачена для того, щоб там розмістити ті експонати, які нам дарують. Люди самі почали нам передавати речі. Більшість – безкоштовно. Експозиції будуть змінюватися, наприклад, рік будуть демонструватись одні експонати, наступного року інші», - каже Сергій Гареник.

Сергій Моргунов поповнив колекцію нещодавно відкритого Музею транспорту та побував на екскурсії у «Вервольфі»

У музеї будуть розміщені фотографії самої ставки Гітлера, копії яких зроблені з реальних фотографій часів Другої світової війни. Їх вінницькі історики отримали з архівів Берліну і Вашингтону. За рік ставку «Вервольф» відвідує близько 30 тисяч людей з різних міст та країн. Часто приїжджають гості з Польщі, Німеччини, Чехії, Америки та інших.

Сергій Моргунов поповнив колекцію нещодавно відкритого Музею транспорту та побував на екскурсії у «Вервольфі»

Ще одна цікава експозиція, яка знаходиться вже у самій Вінниці, демонструє розвиток автомобілебудування у світі – Музей транспорту. Він знаходиться поруч з набережною «Рошен» і запрацював усього три тижні тому. Колекція налічує біля 4000 моделей, які зібрані з різних країн світу, і вона постійно поповнюється. «Вчора були у нас колекціонери з Києва, і ми зробили з ними обмін – я отримав Кадилак і Мерседес 30-х років. А сьогодні колекція поповнилась моделлю від міського голови, було дуже приємно. Сергій Моргунов подарував міні-копію Лянчі, якою в моїй колекції не було», – розповів власник колекції Олександр Вдовиченко.

Сергій Моргунов поповнив колекцію нещодавно відкритого Музею транспорту та побував на екскурсії у «Вервольфі»

Сам міський голова поділився, що він теж має невелику колекцію міні-копій автомобілів, у якій налічується майже 170 моделей. Це хоббі у нього з’явилось в першому класі, коли йому подарували копію автівки Mercedes 250 SE, щоправда, з часом її було втрачено. Олександр Вдовиченко, дізнавшись про це, теж зробив зустрічний презент меру – копію загубленої моделі.

Сергій Моргунов поповнив колекцію нещодавно відкритого Музею транспорту та побував на екскурсії у «Вервольфі»

В Музеї транспорту є різні зразки техніки. Крім легкових автомобілів є військова техніка, в тому числі зразки українських танків, які тільки стають на озброєння армії, - Оплот і Булат. Також є декілька міні-копій трамваїв. Сергій Моргунов пообіцяв поповнити колекцію ще мініатюрою вінницького трамваю «VinWay».



Переглядів: 4897
Поширень: 0