На базі безпровідного GPS-зв’язку, який використовується для диспетчеризації ліфтів у багатоповерхівках, розпочалось встановлення додаткових датчиків, які будуть слідкувати за роботою усіх комунікацій всередині будинків. Сьогодні на тему обладнання будинків такими системами відбулась виїзна нарада, яку провів міський голова Сергій Моргунов в будинку по вул. Грибоєдова,10. Це перша багатоповерхівка, у який встановлені датчики для автономної системи керування житловим будинком. Журналісти вже назвали це ноу-хау «розумним будинком».

Система керування інженерними комунікаціями житлових будинків наразі проходить апробацію в першому «пілотному» будинку. Вона має автономне живлення, тому працює навіть у разі відсутності електроенергії в будинку. Датчики, які підключені до мережі Інтернет, дозволяють знімати і передавати диспетчеру показники лічильників, інформацію про рівень тиску води, температуру гарячої води та теплоносія. Вартість робіт по влаштуванню цієї системи склала 25,4 тис.грн. Їх профінансував міський бюджет.

Підприємства, які надають послуги з тепло- та водопостачання, а також забезпечують будинки електроенергією, мають можливість підключатися до даної системи в тих багатоповерхівках, де влаштована безпроводова система диспетчеризації ліфтів. КП «Вінницяміськтеплоенерго» цією пропозицією підприємства «Вінницяліфт» вже зацікавились. А з «Облводоканалом» та ПАТ «Вінницяобленерго» ведуться перемовини.

«Сьогодні я дав доручення до кінця року облаштувати мінімум 20 будинків такими системами та інтегрувати їх з диспетчерськими пунктами комунальних підприємств, які надають послуги, та «Цілодобовою вартою». В першу чергу вони значно підвищать якість роботи мереж, які будуть під постійним контролем з точки зору виявлення аварійних ситуацій. Адже можна на відстані контролювати подачу тепла, тиск води, температуру гарячої води і одразу реагувати на проблему. Також підприємства-надавачі послуг зможуть оптимізувати роботу інспекторів, які знімають показники лічильників. За наявності такої системи це можна робити не виходячи на місце і не витрачаючи на це час», - каже міський голова.

Сергій Моргунов перевірив, як працює перший у Вінниці «розумний будинок»

Безпровідний GPS-зв’язок почали встановлювати в міських багаповерхівках минулого року під час проведення капітального ремонту підйомників.

«Для нашого підприємства запровадження безпроводового диспетчерського зв’язку витрати на технічне обслуговування ліфтів зменшились за рахунок того, що технічні характеристики ліфта диспетчер бачить з робочого місця, а не посилає механіків на будинок. В цьому році нашу систему ми спробували використати більш широко. На цьому будинку було встановлено датчики, які контролюють роботу комунікацій багатоповерхівки. Тепер перед диспетчером на моніторі висвічується карта міста. Будинок, який обладнаний датчиками і в якому всі комунікації працюють, має зелену позначку. Якщо щось не працює, значок загорається червоним. Диспетчер виводить цей будинок окремо на екран і дивиться, що вийшло з ладу», - розповів керівник КП «Вінницяміськліфт» Анатолій Уздемір.

Додатково:

Безпроводову диспетчеризацію ліфтів почали запроваджувати у вінницьких висотках у 2015 році. До того використовувалася проводова система, яка передбачає з’єднання з будинками з допомогою дроту. Такою системою були поєднані 390 ліфтів з 970-ти, що обслуговує КП «Вінницяліфт».

За 1,5 роки безпровідною диспетчеризацією обладнано 60 ліфтів, в т.ч. в цьому році 29. До кінця 2016-го планується влаштувати безпровідною диспетчеризацією 100 ліфтів за рахунок коштів міського бюджету. Дані роботи виконуються при проведенні капітального ремонту ліфта.



Переглядів: 5172
Поширень: 0