З 13 по 18 червня у Вінниці проходитиме Європейський тиждень сталої енергетики. Основні заходи відбудуться 18 червня – вінничани та гості міста зможуть взяти участь у майстер-класах по відновлювальній енергетиці, еко- та велоквестах, побувати на екскурсії в транспортній компанії та дізнатися, як створюються вінницькі трамваї. А також – долучитися до акції по збору використаних батарейок «Вінниця за чисте майбутнє!».

Вже кілька років поспіль політика Вінницької міської ради орієнтована на підвищення енергоефективності обласного центру. Така позиція закріплена не лише рядом декларативних документів, а й чітким Планом дій зі сталого енергетичного розвитку, який став основною стратегічною програмою міста з впровадження заходів, які дозволять скоротити споживання енергоресурсів, і як наслідок, зменшити викиди CO2 у навколишнє середовище, поліпшити екологічний стан міста, впроваджувати альтернативні джерела енергії. А минулого року Вінниця стала першим містом в Україні та поки що єдиним на пострадянському просторі, яке отримало Європейську енергетичну відзнаку.

Разом з цим дуже важливо, щоб у самих людей змінилось ставлення до використання енергії та ресурсів. Українці в переважній своїй більшості не звикли економити, і лише події останніх років змушують людей змінювати свої підходи до використання енергії. Привернути увагу вінничан до енергоефективності та енергозбереження й покликані заходи, які будуть відбуватись у місті в рамках Європейського тижня сталої енергетики.

У 2013 році Вінниця вперше вирішила підтримати ініціативу Європейського Союзу щодо відзначення Тижня сталої енергетики. А минулого року офіційне відкриття Європейського тижня сталої енергетики відбулось у Вінниці і зібрало чимало гостей, втому числі і з ЄС.

Цього року основні заходи в рамках Європейського тижня сталої енергетики відбудуться 18 червня. З 11-ї години на площі Стуса розпочнеться велопробіг «Заряджайся позитивом». Велосипедисти проїдуть вулицями Блока, Пирогова, Келецька, проспект Юності, Хмельницьке шосе та завершиться на площі Стуса.

Цього ж цього дня відбуватиметься чимало заходів на Європейській площі. Тут з 14-ї до 18-ї години проходитиме екоквести для дітей – інформаційна гра на тему сортування сміття. Також тут для дівчаток та хлопчиків проводитимуть майстер-класи на тему відновлювальної енергетики та екології. Проходитимуть й інформаційно-просвітницькі заходи щодо сортування сміття.

На Європейській площі діятиме виставка енергозберігаючого обладнання та матеріалів. А в консультативному пункті «Будь енергоефективним» людям розповідатимуть про енергозбереження. Крім того 18 червня у місті пройде велосипедний квест «Знайди енергію». Він стартує від площі Гагаріна.

Також цього дня проходитимуть екскурсії на КП «Вінницька транспортна компанія». Усі бажаючі зможуть подивитись як працює трамвайне депо, познайомитись з історією розвитку вінницького трамваю тощо. Зареєструватися на екскурсії необхідно за телефоном (0432) 59-52-67, 52-59-64 або по електронній пошті [email protected] . Це потрібно зробити до 14 червня.

Протягом Європейського тижня сталої енергетики з 13 до 17 червня у «Прозорих офісах» міста діятиме акція «Вінниця за чисте майбутнє» по збору використаних батарейок. У «Зеленому офісі» Центру надання адміністративних послуг «Вишенька» з 10-ї до 15-ї години проходитимуть інформаційно-просвітницькі заходи для жителів та гостей міста.



Переглядів: 2893
Поширень: 0