Сьогодні за ініціативи Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження у Вінниці проходить семінар щодо впровадження енергосервісу. У ньому взяли участь керівники бюджетних установ, представники ОСББ та старші по будинках, а спікерами семінару стали голова Держенергоефективності Сергій Савчук та керівник проектів з енергосервісу КП «Київеско» Олексій Корчміт.

Вінниця стала першим містом України, в якому Держагентство проводить подібний семінар. Однак, в подальшому для поширення практики впровадження енергосервісу, подібні семінари плануються по всій державі. За словами першого заступника міського голови Ігоря Корольчука, який відкрив семінар, враховуючи обмеженість бюджетних ресурсів, за енергосервісом майбутнє, адже він є ефективним механізмом впроваджувати заходи з енергоефективності без залучення бюджетних коштів. Він також нагадав, що 12 травня 2016 року у Києві відбувся ІІ Форум енергоефективного партнерства щодо впровадження енергосервісу в Україні, за результатами якого 17 обласних міст підписали Меморандум про співпрацю, серед них і Вінниця.

Практика впровадження енергосервісу є дуже популярною у європейських країнах, Україна ж поки знаходиться на початковому етапі його застосування. «Сьогодні енергосервісні контракти в Україні вже розпочали впроваджуватися. Але якщо подивитися на Європу, на Сполучені Штати Америки, то там проводиться величезний обсяг робіт, де бізнес заходить в бюджетну сферу, - розповідає Сергій Савчук. –Спільними зусиллями з органами місцевого самоврядування в нашій державі за два опалювальних періоди вже вдалось скоротити по бюджетній сфері, теплокомуненерго і населенню, 7,2 млрд куб м газу. І тут нам є і далі над чим працювати. Населення теж сьогодні «проголосувало» за свого роду енергосервіс. Майже 2 млн кредитів освоєно домогосподарствами для утеплення. І Вінницька область, якщо порівнювати з іншими регіонами, в перших рядах, що дуже приємно».

У Вінниці керівників бюджетних установ навчали, як впроваджувати заходи з енергозбереження

Голова Держенергоефективності представив презентацію «Енергосервіс в бюджетній сфері: правові засади, зобов’язання Держенергоефективності та відповідальність регіонів у 2016 році». З її змістом можна ознайомитися у прикріплених нижче файлах

У Вінниці керівників бюджетних установ навчали, як впроваджувати заходи з енергозбереження

Якщо коротко - механізм енергосервісу полягає у залученні через енергосервісні компанії інвесторів, які будуть готові впровадити в будинку чи бюджетному закладі комплекс технічних та організаційних енергозберігаючих (енергоефективних) та інших заходів, спрямованих на скорочення споживання або витрат на оплату паливно-енергетичних ресурсів чи житлово-комунальних послуг. До прикладу, з інвестором укладається контракт, відповідно до якого в бюджетному закладі замінюється система теплозабезпечення, утеплюється фасад, дах та замінюються вікна. Відповідно до контракту – заклад ще протягом 5-7 років сплачує таку ж суму за теплопостачання, як і до впровадження заходів з енергозбереження, а різниця зекономлених коштів віддається інвестору для покриття його витрат на проведення цих заходів.

У Вінниці керівників бюджетних установ навчали, як впроваджувати заходи з енергозбереження

Керівник проектів з енергосервісу КП «Київеско» Олексій Корчміт розповів учасникам семінару про практику впровадження енергосервісу і перешкоди та можливості для бізнесу та розпорядників бюджетних коштів. З його презентацією модна ознайомитися можна нижче

Більш детальну інформацію щодо практики впровадження енергосервісу можна отримати у відділі енергоменеджменту департаменту енергетики транспорту та зв’язку міської ради, тел.: 59-52-64.



Переглядів: 2715
Поширень: 0