З завтрашнього дня працівники Прозорого офісу та деяких департаментів міської ради розпочинають навчатися азам мови жестів. Такі знання допоможуть їм розуміти людей з порушенням слуху. Наразі у двох Прозорих офісах вже працюють люди, які володіють мовою жестів, а це навчання допоможе збільшити кількість таких фахівців. Ініціатором такого навчання виступила Громадська організація «Гармонія».

Вінниця з кожним роком стає все більш доступною для людей з обмеженими фізичними можливостями. У місті тротуари обладнуються пандусами, як і приміщення різних закладів громадського користування. Муніципальний транспорт адаптується для зручності усіх городян. А в школах будуються ліфти для учнів на візках, на територіях мультикомлексів встановлюються стенди з азбукою жестів. Нещодавно реабілітаційний центр «Гармонія» переїхав у нове сучасне приміщення.

У минулому році під час Дня доступності, який проходив 25 вересня, виникла ідея навчати працівників міської ради основам жестової мови. Тоді самі працівники різних закладів і установ висловили своє бажання вивчити хоча б базові елементи сурдоперекладу, щоб мати можливість спілкуватися з людьми з порушенням слуху.

«Поширення такої практики серед працівників установ допоможе зняти навантаження з перекладачів, яких зараз одиниці, і допоможе людям з порушенням слуху вільно отримувати потрібну інформацію та послуги, бути незалежними від перекладача. Це розширить можливості людей з інвалідністю та відкрити доступ до активної участі у всіх процесах життя громади», – каже голова ГО «Гармонія» Раїса Панасюк.

За фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження» ГО «Гармонія» в рамках проекту «Включення людей з інвалідністю у процеси реформ» розпочинає серію навчань жестової мови. Їх проходитимуть працівники департаменту соціальної політики та департаменту адміністративних послуг Вінницької міської ради, департаменту соціальної та молодіжної політики Вінницької ОДА, Центру соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Гармонія».

Запланований термін навчання 3 місяці. Курси відбуватимуться двічі на тиждень в актовій залі департаменту соціальної політики Вінницької міської ради.

Директор департаменту адміністративних послуг Ірина Копчук розповіла, що наразі у Прозорих офісах на вулицях Соборній та Замостянській працює дві людини, які володіють жестовою мовою. «Курси допоможуть нам збільшити кількість спеціалістів, які зможуть надавати послуги вінничанам з вадами слуху. А це, в свою чергу, підвищить якість роботи з такими людьми, дасть їм змогу почувати себе впевнено і комфортно в кожному з наших «Прозорих офісів» під час отримання будь яких соціальних та адміністративних послуг», – каже Ірина Копчук.



Переглядів: 2554
Поширень: 0