Ще не вирішили де відпочити? Лежання на пляжі стомлює, а подорожі за враженнями до Європи здаються занадто дорогими… Тоді вас може зацікавити колоритна та самобутня Польща. До того ж для вінничан такий відпочинок став доступніший завдяки зручному авіасполученню Вінниця – Варшава, який місяць тому запроваджено авіакомпанією «Міжнародні Авіалінії України» (МАУ) з аеропорту «Вінниця». Менш ніж за півтори години в комфортних умовах Boeing 737-500 ви вже будете в аеропорту Шопена.

На уікенд до Варшави літаком з Вінниці

Нажаль, існує стійкий стереотип, що авіаперельоти – це задоволення не з дешевих. Натомість, подорожуючі обирають потяг, автобус або власне авто, навіть не цікавлячись скільки ж буде коштувати авіаперельот. На сьогодні ціна квитка економкласу в обидва боки, з урахуванням всіх зборів і податків, починається від 1,5 тис. грн, і вона є найкращою в Україні. «Прикинувши» скільки буде коштувати переїзд до Варшави автобусом, вийдете на ту ж ціну. Але при цьому втратите час, який можна використати більш практично і цікаво, та втому, від якої будете відходити ще як мінімум добу. Тому на сьогодні для жителів Вінницької, Житомирської, Хмельницької, Чернівецької та Кіровоградської областей авіасполучення є ідеальною пропозицією.

Якщо це не перша ваша подорож до Європи, то, звичайно, можна розпланувати власний маршрут. Однак, якщо не хочете перейматися бронюванням готелів, плануванням шляху по цікавих місцях і пам’ятках та пошуком ресторацій, які є дійсно родзинкою міста, все ж таки варто скористатися послугами туристичного оператора. До того ж днями за сприяння МАУ та Польської туристичної організації відбулася ознайомча подорож до Польщі, під час якої представники вінницької туристичної галузі мали можливість зустрітися з туристичними операторами та агентами Варшави і Гданська для налагодження подальшої співпраці. Тому найближчим часом на вінничан чекають цікаві туристичні маршрути, розроблені операторами. Знову ж існує думка: якщо поїхати за кордон самостійно, то зекономите. Зазвичай це зовсім не так, тому що туристичні оператори з надавачами турпослуг укладають договори, що дозволяє, наприклад, бронювати номер чи замовляти послуги гіда за корпоративними цінами.

На уікенд до Варшави літаком з Вінниці

І найцікавіше… Що можна подивитися у Польщі. Звичайно, все залежить від ваших фінансових можливостей та часу, відведеного для подорожі. Якщо ви прилетіли до Варшави, то варто все ж таки почати з неї.

На сьогодні Варшава – це контраст старовинної забудови та типових сучасних кварталів із скляними хмарачосами. Це місто, як і багато інших у Польщі, практично повністю було зруйновано під час Другої світової. Але в поляків варто повчитися, трепетному ставленню до власної історії. Переважна більшість архітектурних пам’яток була відновлена по старих довоєнних фото та оригінальних архітектурних планах. При чому, якщо хоч цеглина залишалася після бомбардувань під час війни, її обов’язково використовували відновлюючи будівлю. Тому більшість архітектури має два кольори: темніший – це історичні залишки, та світліший – реконструйована частина. Недивно, що значний фонд міста входить до всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

На уікенд до Варшави літаком з Вінниці

Зазвичай, прогулянка містом починається від головного вокзалу Warszawa Centralna, звідки можна добратись в будь-яку точку міста на громадському транспорті чи пішки. До речі, якщо плануєте користуватися громадським транспортом, варто придбати квиток, який дійсний у всіх видах транспорту протягом доби. Це набагато дешевше та зручніше.

Майже біля вокзалу знаходиться Палац Культури і Науки. Це одна з найвищих будівель Варшави. Вона є подарунком Радянського Союзу «братському польському народу». Сьогодні в будівлі знаходяться офіси багатьох компаній і державних установ, а також кінотеатри, театри, магазини, університети, наукові об’єднання. Тут проходять різні виставки і ярмарки. В палаці розташовані конференц-зали, музей техніки, музей еволюції і Палац Молоді з басейном. Сама будівля нагадує московські архітектурні висотки тих часів, яка покликана прославляти соціалістичні ідеали. Будівля досить громіздка та некомфортна. Тут варто відвідати оглядовий майданчик, звідки відкривається найкраща панорама на місто.

Палац Культури і Науки

Від Палацу прямуємо в район вулиць Новий Свят і Краківське Передмістя. Саме звідси починається головний маршрут по місту, який називається Королівським Трактом. По дорозі можна побачити Варшавський університет, Президентську резиденцію, Варшавський університет. Це найстаровинніший та найцікавіший район міста. Краківським Передмістям входимо в Старе місто, до Замкової площі та Королівського палацу, його відреставровано в 1970 році. Саме Старе місто – це ціла асамблея цікавої архітектури та пам’ятників, кожен з яких має власну цікаву історію.

Краківське Передмістя

У центрі Замкової площі височіє колона на честь короля Сигізмунда. Найкрасивіший вид на площу відкривається з башти Костелу св. Анни. В решті решт, блукаючи вуличками Старого міста ви вийдете на Ринкову площу – улюблене місце прогулянок містян та туристів. Саме тут варто відвідати одну з кав’ярень Варшави, їх тут багато – і вуличні, і в підвалах навколишніх будівель. Кожна з них має свій колорит та тематику. Ринкова площа завжди людна і наповнена виставками художників та виступами вуличних музикантів. Посеред неї стоїть скульптура Русалоньки – справжнього символу Варшави, який зображено на гербі міста. Його встановлено в 1855 році з ініціативи короля Владислава VI і є одним із найстаріших монументів Варшави. Старе місто відносно невелике, обійти його можна за кілька годин.

Старе місто

Загалом Варшава позиціонує себе культурним центром, де проходить досить багато фестивалів, концертів та різних атракцій. До 200-ї річниці з Дня народження Фредеріка Шопена було розроблено, так звану, прогулянкову трасу з «Шопенівськими лавочками». На кожному з 15 об’єктів є схематична карта та короткий опис місця перебування польською та англійською мовами. Звісно, тут можна посидіти, помилуватись довкіллям, а натиснувши відповідну кнопку – послухати 30-секундний фрагмент найбільше відомих творів Шопена.

Варшава

Варшава

Якщо ви запланували подорож більше, ніж на уікенд, то варто потягом поїхати до Гданська. Багато, з тих, хто подорожує Польщею, відзначають, що це найгарніше польське місто. Але дорогою до Гданська обов’язково відвідайте найбільший в світі цегляний лицарський замок Мальборк. Він був заснований 1276 року як орденський замок Марієнбург. Гіди з задоволенням розкажуть його історію та звичаї лицарів. Замок має свою інфраструктуру, адже вже на той час тут існувала каналізація і система опалення. До визначних дат, пов’язаних з історією фортеці, в замку проводяться тематичні свята з лицарськими боями.

Замок Мальборк у Гданську

Замок Мальборк у Гданську

Замок Мальборк у Гданську

Замок Мальборк у Гданську

Що ж до Гданська, то не закохатися в нього неможливо. Це не тільки найбільше портове місто Польщі, а й її бурштинова столиця. Серце Гданська на вулиці Довгій, яка переходить в Довгий базар. Ці вулиці знаходяться перпендикулярно до річки Мотлави і простягаються від Золотих до Зелених воріт. На Довгій вулиці можна побачити цікаві будинки із вузькими фасадами, гострими дахами й аттиками. Наприкінці вулиці не зможеш не помітити Ратушу Головного міста. 80-метровий купол вежі створений майстром із Нової Зеландії, а на його вершечку позолочена статуя короля Зиґмунда Августа. Вулиця Мар’яцька, також одна з найколоритніших вулиць міста. Тут розташовані магазинчики ювелірів, які працюють з бурштином.

Вулиця Довга, Гданськ

Річка Молтава

Починається вулиця від Мар’яцького костелу. Велична цегляна святиня відома в усьому світі, її прикрашає великий астрономічний годинник. Закінчується вулиця середньовічними воротами. А далі можна влаштувати романтичну прогулянку набережною. Щоб краще розгледіти місто з висоти пташиного льоту, варто сходити на оглядове колесо, розташоване на набережній. Передати всю красу міста словами просто неможливо, Гданськ потрібно обов’язково побачити.

Набережна, Гданськ

А ще цікавим місцем біля Гданська є Шимбарк. Це центр популяризації кашубської культури – маленького народу, який довгий час жив на південному узбережжі Балтійського моря. Між поляками та німцями їм вдалося зберегти свою мову і культуру. Екскурсії проводять молоді люди в сорочках з цікавою квітковою вишивкою, схожу можна придбати в кашубських сувенірних крамницях. Туристам у Шимбарку буде цікаво побачити перевернутий будиночок, найдовшу в світі лавку, стіл та дошку. Гурмани можуть скуштувати справжній місцевий хліб та «живе» пиво з місцевої броварні.

Шимбарк

Перевернутий будиночок, Шимбарк

Найдовша лавка

Ще трішки про національну кухню… Польща славиться своїм кулінарним мистецтвом. Звичайно у туристів користуються попитом національні страви, такі як журек, червоний борщ, фляки, бігос, різноманітні каші, здоби та пиріжки. Але тут кожен знайде собі страви до вподоби, адже заклади харчування намагаються не повторюватися в меню. Тому різноманітність страв з м’яса, риби, птахів та дичини дуже велика. Особливо смачна у Польщі кондитерка: ароматні пряники, хрустка мазурка з шоколадом, маковий рулет, сирний торт з родзинками і сухофруктами. Ну і, звичайно, варто спробувати пиво з невеличких броварень та вина місцевого виробництва.

Страви національної кухні

Страви національної кухні

Страви національної кухні

Страви національної кухні

Отож, готуйте невелику валізу та зручне взуття – гарні враження від відвідання Польщі вам гарантовано. Більш детальну інформацію про перельоти з вінницького аеропорту та розклад рейсів можна дізнатися на сайті airvinnitsa.com або на сайті Міжнародних авіаліній України.



Переглядів: 5134
Поширень: 0