Починаючи з цього навчального року у садочках Вінниці педагоги більше уваги звертатимуть на творчий розвиток маленьких вінничан. А у початкових класах шкіл дітей навчатимуть за оновленими програмами. В навчальних закладах продовжиться активне вивчення англійської мови, адже збільшення в минулому році кількості годин на ці предмети дало позитивні результати – випускники, які проходили ЗНО з англійської мови, показали рівень кращий, ніж по Вінницькій області та Україні в цілому. Про це йшлося сьогодні під час серпневої конференції педагогічних працівників.

Кожного року у Вінниці перед початком навчання у школах проходить серпнева конференція педагогічних працівників. Тут йдеться про те, чим жила освітня галузь протягом минулого навчального року і визначаються плани на майбутнє. Розповідаючи про зміни, які очікують дитячі садочки, директор департаменту освіти міської ради Володимир Буняк зазначив, що у 2016-2017 навчальному році педагогічні колективи цих закладів долучаться до реалізації нової освітньої програми для дітей від 2 до 7 років «Дитина». Вона рекомендована Міністерством освіти і науки України для використання в освітньому процесі.

«Особливістю змісту Програми є «дешколяризація», інакше кажучи, розвиток дітей, а не цілеспрямована підготовка їх до школи на догоду батькам. Важливішим є розвиток інтересу до пізнання, активності, допитливості дитини, її відкритості до взаємодії і спілкування з оточуючим світом. Обсяг програмних завдань у цьому виданні значно скорочений. Вилучено застарілу на сьогодні інформацію. Реалізація програмних вимог забезпечить належні умови для зростання здорової, щасливої, самодостатньої, творчої особистості», – зазначив директор департаменту освіти міської ради Володимир Буняк.

Останнім часом є позитивна тенденція до відновлення роботи дошкільних навчальних закладів, відкриття нових груп. У грудні 2015 року введено в експлуатацію ДНЗ №11 на 10 груп, відкрито 3 групи в діючих дошкільних навчальних закладах №46 та №37. Сьогодні здійснюється реконструкція та капітальний ремонт п’яти груп у приміщенні садочку №73, за коши інвестора ведеться будівництво нового ДНЗ по вул. Покришкіна на 11 груп.

«З 1 вересня 2016 року діти початкової школи навчатимуться за оновленими програмами для 1-4 класів з 13 предметів. У цих програмах знято фіксовану кількість годин на вивчення кожної теми, вчитель самостійно їх визначає, а також дублювання змісту у навчальних предметах «Основи здоровʼя», «Я у світі», «Природознавство». Ключовими змінами також є те, що процес навчання приведено у відповідність до вікових можливостей молодших школярів», – продовжив Володимир Буняк.

2016 рік в Україні оголошено «Роком англійської мови». Починаючи з вересня 2011 року в усіх загальноосвітніх навчальних закладах міста щосуботи на безоплатній основі працюють гуртки «Спілкуємося англійською», які за власним бажанням відвідують близько 1500 учнів. В минулому році було збільшено кількість годин на вивчення англійської мови в 5, 10 та 11 класах. Як результат, випускники, які проходили зовнішнє незалежне оцінювання з англійської мови показали рівень кращий, ніж по Вінницькій області та Україні в цілому. 61% наших випускників набрали від 140 до 200 балів, показник по Україні становить 50%.

Щодо зовнішнього незалежного оцінювання 2016 року. Найкращий результат за державну підсумкову атестацію з української мови показали випускники закладів: фізико-математичної гімназії №17, гуманітарної гімназії №1, Вінницького технічного ліцею, школи-гімназії №2, школи-ліцею №7. З історії України найкращий результат отримали випускники: школи-гімназії №2, гуманітарної гімназії №1, школи-ліцею №7, школи №18, Вінницького технічного ліцею. Найкращий результат з математики – випускники фізико-математичної гімназії №17, Вінницького технічного ліцею, школи-гімназії №23, шкіл №33, №34.

«Саме головне в освіті, як у дошкільній, так і в середній – це її якість. А без відповідної матеріально-технічної бази цього набагато важче досягнути. Бюджетна децентралізація дала можливість в рази збільшити видатки на цю галузь. Я думаю, що в історії освіти міста Вінниці такого ще не було. В минулому році капітальні видатки на освіту були в розмірі 9,4 млн грн, у цьому році ми виділили 43,3 мільйони. Також ми сьогодні досить ефективно працюємо з інвесторами, які сьогодні будується два ДНЗ: по вулиці Покришкіна на 210 місць та Максима Шимка (колишня Карла Маркса) на 240 місць. Також у місті проходять роботи по енергоефективності навчальних закладів. У школи закуповують комплекси мультимедійного обладнання. В рамках Бюджет громадських ініціатив було відібрано два великих і два малих проекти, які реалізуються безпосередньо в закладах освіти. Це – реконструкція харчоблоку у школі №4, будівництво спортивного майданчика у ЗШ №12, паркан «Україна вишивана» біля школи №23 та проект «Безпечна школа» по встановленні системи відеонагляду у закладі №27», – зазначив міський голова Сергій Моргунов.

Наприкінці серпневої педагогічної конференції педагогам, які мали значні успіхи, вручили грамоти та подяки.



Переглядів: 2456
Поширень: 0