Про це йшлося 21 вересня під час засідання «круглого столу» з питань покращення регуляторного середовища для розвитку аквакультури Вінницької області, участь у якому взяли голова обласної державної адміністрації Валерій Коровій, керівники окремих департаментів та відомств регіону, представники Водагентства України, експерти Програми USAID LEV та члени Асоціації рибоводів «Союз».

Відкриваючи роботу зібрання, керівник Вінниччини Валерій Коровій відзначив актуальність винесеної на обговорення теми.

«У Вінницькій області нараховується близько 5 300 ставків. Частина з них знаходиться в межах населених пунктів, частина – поза ними. Коли півтора року тому ми почади аналізувати ситуацію, то побачили, що це один з тих напрямків господарювання, де вживається найбільше корупційних дій. Їх базовим елементом є забюрократизовані процедури, які на кожному етапі свого розвитку створюють відповідні перепони для того, щоб спонукати підприємців давати хабарі, або ж просто бути в «тіні» і підпадати під вплив певного лобіювання», - зазначив голова ОДА.

Задля вирішення цієї проблематики, за активної позиції експертного середовища та громадських організацій, облдержадміністрація підготувала регуляторний акт, який би дозволив зробити конкретні кроки на зняття надуманих бар’єрів та створити умови для розвитку бізнесу.

Насамперед, функції передачі водних об’єктів в оренду були надані Департаменту агропромислового розвитку, а підписана з Вінницькою міською радою угода дала можливість започаткувати взаємостосунки між заявником і владою через центр надання адміністративних послуг. Більше того, відповідно до розпорядження голови облдержадміністрації, з 1 січня усі договори на продовження оренди водних об’єктів укладаються під 3 % терміном на 20 років.

«Базовий пріоритет – не надходження податків, а легалізація цього бізнесу. Підприємцям потрібно дати впевненість і показати: те, що ми пропонуємо, дає їм можливість вийти з «тіні» та розвиватися», - підкреслив Валерій Коровій, зауваживши, що запроваджений процес постійно вдосконалюється.

На Вінниччині створять інтерактивну карту водних об’єктів

Водночас керівник ОДА зупинився на питаннях, які могли б стати точками співпраці з Проектом USAID LEV. До прикладу, для винесення ділянки на аукціон необхідна наявність паспорту водного об’єкту, нормативно-грошової оцінки та проекту відводу земельної ділянки. Пакет цих документів виготовляється відповідною проектною організацією, а затрачені на це кошти згодом компенсуються переможцем аукціону.

Фінансовий ресурс на проведення цих робіт залучити досить важко. Тож сьогодні, за словами Валерія Коровія, облдержадміністрація опрацьовує питання виділення коштів з фонду екології обласного бюджету та їх передачу до спецфонду Департаменту агропромислового розвитку ОДА для виготовлення необхідної документації. Відтак регіон зацікавлений у фінансовій підтримці цього процесу зі сторони USAID LEV.

Крім того, зазначив очільник Вінниччини, обласна влада розраховує на допомогу фахівців Програми у проведенні якісної інвентаризації водних об’єктів регіону та створенні відповідної інтерактивної карти.

У ході засідання учасники зустрічі також обговорили низку інших проблемних позицій у системі функціонування водного господарства та конкретизували організаційні моменти реалізації визначених під час «круглого столу» завдань.



Переглядів: 2382
Поширень: 0