29 вересня на Європейські площі біля вежі вінницькі громадські активісти анонсували проведення першого в Україні “фестивалю посмішок” – Smile Fest, який має відбутися в місті вже 7-го жовтня.

Таким чином Вінниця прагне долучитися до міжнародного святкування Дня посмішки, що відзначається по всьому світу вже впродовж останніх 17 років, а взагалі бере свій початок ще в далекому 1963-му році, коли американський художник Гарві Белл уперше намалював жовтого смайлика.

Вінниця вже давно вважається містом усміхнених людей, і вважається таким по праву”, – говорить одна з організаторів фестивалю, активістка БФ “Подільська громада” Леся Найчук. “Тож ми подумали, що саме Вінниця має розпочати в Україні традицію проведення подібних фестивалів, коли люди одне одному даруватимуть посмішки”.

7 жовтня у Вінниці відбудеться перший в Україні фестиваль посмішок - Smile Fest

Як розповів голова молодіжної ради міста Дмитро Мира, фестиваль розпочнеться смайл-парадом, який стартує о 15:00 від літнього театру, що в центральному міському парку. “Ще з 14:00 біля літного театру почнуть збиратися люди з різнокольоровими повітряними кульками і головне – з посмішками” – продовжує Дмитро. Далі парад попрямує вулицею Соборною: в ньому мають намір взяти участь студенти місцевих внз, вінницькі танцювальні студії, ходулісти, а також головний символ свята – величезний смайлик. Загалом організатори очікують, що у параді візьме участь близько двох сотень людей.

Вже на Майдані Незалежності, куди прибуде парад, буде влаштована сцена для концертних виступів співаків та поетів, а також різноманітні активності: плануються локації, де проводитимуться майстер-класи для дітей, продаватиметься “смішна” випічка, відбуватимуться конкурси та різноманітні веселощі. Обіцяють і вже “традиційну” хімічну лабораторію.

7 жовтня у Вінниці відбудеться перший в Україні фестиваль посмішок - Smile Fest

Програма фестивалю:

  • 14:00-15:00 святковий Smile парад (вихід від Літнього театру до Вежі, та до Майдану Незалежності)
  • 15:00-17:00 робота тематичних локацій (виготовлення листівок, конкурси фото, розмальовка печива, майстер-класи, фейс арт, тощо)
  • 15:00-17:00 проведення конкурсів та тематичних виступів на сцені, робота аніматорів та ляльок велетнів
  • 16:30-18:00 Круглий стіл “Сатира – як складова українських реформ” (креативний простір «Артинов»)
  • 19:00- 21:00 проведення вечору іронічної поезії (креативний простір «Артинов»).

Не забудуть під час свята і про воїнів, котрі перебувають в АТО: на фестивалі буде організований збір допомоги для армії, також на фронт передадуть частину хенд-мейд випічки. “А найперше – ми маємо передати нашим захисникам наш гарний настрій, наші посмішки. Тому що як тільки ми припинимо посміхатися – це означатиме, що ми програли”, – вважає активістка Діана Подолянчук.

7 жовтня у Вінниці відбудеться перший в Україні фестиваль посмішок - Smile Fest

Презентувавши основну частину заходів Smile Festу, організатори підписалися під десятьма “заповідями добра”:

10 заповідей добра:

  • Посміхайся кожного дня
  • Радій життю
  • Тримай своє слово
  • Обіймай щонайменше 5 людей кожного дня
  • Будь завтра кращим, ніж ти був сьогодні та вчора
  • Будь вірним другом
  • Допомагай тим, хто цього потребує
  • Твори! Творчість – радість нашого життя
  • Бережи природу, бережи наш світ
  • Будь завжди # smile!

7 жовтня у Вінниці відбудеться перший в Україні фестиваль посмішок - Smile Fest

Вже наприкінці брифінгу, Христина Коваленко з ГО “Вінницька європейська стратегія” звернулася до представників преси з проханням підтримати смайл-флешмоб і 7-го жовтня доповнити свої логотипи смайликами. “Ми хочемо, аби цього дня все місто посміхалося, дарувало свою посмішку іншим, поширювало цей гарний настрій на всю країну!”

Організатори фестивалю планують звернутися до Міжнародного оргкомітету World Smile Day у США, аби на вінницький Smile Fest наступного року прибули їхні представники.

Фото з сайту Vежа



Переглядів: 4049
Поширень: 0