Вінниця бере участь у ще одному міжнародному проекті «Партисипативна демократія та обґрунтовані рішення на місцевому рівні в Україні». Він реалізується в Україні за сприяння Норвезької асоціації місцевих і регіональних влад. Днями відбулося чергове засідання робочої групи з підвищення якості надання послуг у сфері охорони здоров’я, присвячене аналізу соціологічного опитування серед вінничан щодо якості надання послуг у лікарнях та амбулаторіях. Його основна мета – визначити сильні та слабкі сторони у наданні послуг у медичних закладах та розробити кроки з підвищення ефективності їх надання.

Цей проект реалізовується у Вінниці двома асоціаціями органів місцевого самоврядування – Норвезькою асоціацією місцевих і регіональних влад та Асоціацією міст України у співпраці з Норвезьким інститутом міських і регіональних досліджень. Фінансується він Міністерством закордонних справ Норвегії.

Метою проекту є розробка планів підвищення ефективності надання послуг різних галузей міста та діяльності органів місцевого самоврядування 70 українських міст. До їх переліку увійшла і Вінниця.

Також проектом передбачено проведення соціологічного опитування громадськості та посадових осіб щодо оцінки підзвітності, прозорості, ефективності місцевого самоврядування, що стане основою для планування його подальшого розвитку. Опитування зроблено норвезькою стороною; під час засідання робочої групи було представлено результати. Відповідно до нього на сьогодні охоплення населення сімейними лікарями у Вінниці складає 90%, це один з найвищих показників в Україні. Задоволеність консультацією лікаря та результатами лікування складає біля 4-х балів за 5-тибальною шкалою. У Вінниці тільки 6% респондентів скаржаться на непристосованість амбулаторій для очікування прийому лікаря, водночас 56 % відзначають наявність черг до лікарів.

У Вінниці обговорюють підвищення якості надання послуг у закладах охорони здоров’я

Також соціологічне опитування показало, що більше половини вінничан не зустрічаються ні з якими проблемами під час відвідування амбулаторій і лікарень, а це один з найкращих показників в Україні. Загалом же підсумки оцінювання показали, що якість послуг, які надаються у комунальних медичних закладах міста респонденти оцінюють у 3,6 бали по 5-тибальній шкалі, а 54% вінничан готові платити за більш якісніші медичні послуги.

«Участь у даному проекті допоможе нам найкращим чином адаптувати систему охорони здоров’я міста до потреб громади. Сильні та слабкі сторони системи з’ясовані, пріоритети намічені, далі – наполеглива праця. Але не всі питання можливо вирішити на місцевому рівні, потрібні системні зміни в охороні здоров’я на державному рівні: запровадження обов’язкового медичного страхування, визначення пакету гарантованої безоплатної медичної допомоги, монетизація пільг, встановлення вартості медичної послуги, укладання угоди між пацієнтом та лікарем або пацієнтом і страховою компанією», - зазначає директор департаменту охорони здоров’я міської ради Олександр Шиш.



Переглядів: 3374
Поширень: 0