Вінниця стала першою серед 13 міст України, де представники  Національного агентства з питань запобігання корупції та Програми розвитку ООН розповіли що таке конфлікт інтересів і як запобігати таким випадкам.

До участі у заході були запрошені службовці органів виконавчої влади, депутати та рядові працівники органів місцевого самоврядування, а також представники ЗМІ і громадські активісти.

Організаторки презентації зазначили, що конфлікт інтересів є у будь-кого, адже часом важко свідомо розрізнити, де перетинається приватне життя з службовими обов’язками. Також в українському законодавстві досі немає пунктів про лобіювання інтересів, а прямий обов’язок депутатів – це забезпечити комфортні умови на своїх округах. Коли виникає ситуація з призначенням когось на посаду, нагородженням чи тендерними закупівлями, депутатам рекомендують повідомити про ймовірний «конфлікт інтересів».

Навіть якщо голосування за певне питання проходить анонімно, ми рекомендуємо публічно оголосити, що тут є конфлікт інтересів. Пояснювати хто кому родич чи кум не обов’язково. Таким чином депутати убезпечують себе від проблем з законом, – розповіла експерт з питань конфлікту інтересів центру «Ейдос» Гюнель Бабакішієва.

Гюнель Бабакішієва

 Серед основних прикладів конфліктів інтересів:

Основні приклади конфліктів інтересів

Резонансна ситуація сталася у Білій Церкві, де новообраний міський голова через тиждень після отримання посади підписав документ про виділення коштів на користь фірми дружини. Тепер цей конфлікт інтересів розглядають у Національному агентстві з питань запобігання корупції.

Детальніше про питання конфлікту інтересів можна дізнатися безпосередньо на сайті НАЗК.



Переглядів: 3372
Поширень: 0