Вчора міський голова Сергій Моргунов разом з головою облдержадміністрації Валерієм Коровієм відвідали виставку "Саксонське дзеркало і Магдебурзьке право – основи для Європи". Цю експозицію створено під науковим керівництвом професора кафедри цивільного права Хайнера Люка (Галле-Віттенберзький університет імені Мартіна Лютера) і презентована ще у 2006 році в парламенті Саксонії-Ангальт. У Вінниці виставка триватиме до кінця року.

Ця виставка демонструвалась у містах Німеччини, Бельгії, Республіці Білорусь. В Україні її мали можливість побачити мешканці столиці та Переяслав-Хмельницького. Вінницький обласний краєзнавчий музей доповнив виставку матеріалами, що розповідають про існування Магдебурзького права на Поділлі. Це тодішні герби Вінниці, Шаргорода, Хмільника, Бару, Брацлава, а також цеховий прапор ХVІІІ століття, картина Олександра Рожкова «Бонна Сфорца. Будівництво барської фортеці».

До кінця грудня вінничани можуть відвідати виставку "Саксонське дзеркало і Магдебурзьке право – основи для Європи"

З початку формування перших міст на Поділлі ця територія стала форпостом зв’язків українських земель з Центральною і Південно-Східною Європою. Особливо яскраво цей процес на ранній стадії розвитку проявився під час входження Поділля до складу Великого князівства Литовського у другій половині ХІV – у першій третині ХV ст. За дослідженнями науковців, на теренах України Магдебурзьким правом з 1324 р. до 1787 р. користувалися 103 міста, в тому числі 50 – на Поділлі. У XІV ст. це право мали 16 українських міст (на Поділлі у 1374 р. лише Кам`янець-Подільський), у XV ст. – 20 міст (4 подільських – Хмільник, Сатанів, Смотрич, Ярмолинці), у XVІ ст. – 44 міста (19 подільських – Бар, Ялтушків, Уланів, Погребище, Шаргород, Брацлав, Ямпіль, Літин, Немирів, Чечельник, Меджибіж тощо), у XVІІ ст. – 15 міст (3 на Поділлі – Деражня, Копайгород, Вінниця), у XVІІІ ст. – 6 міст (2 подільських – Гайсин і Тульчин). Отже, майже половина всіх міст Поділля магдебурзьке право здобула у XVІ ст.

До кінця грудня вінничани можуть відвідати виставку "Саксонське дзеркало і Магдебурзьке право – основи для Європи"

У перші роки входження Правобережної України до складу Російської імперії Магдебурзьке право ще діяло на цій території, однак Указом імператора Миколи І було скасовано у 1831 р. (у Києві – в 1835 р.), в західноукраїнських землях у складі Австрійської імперії – у 1786 р.

Міський голова Сергій Моргунов подякував колективу краєзнавчого музею за цікаву і змістовну екскурсію та подаровану книгу про історію міст та містечок Поділля від епохи Середньовіччя до ХХ століття. «Для мене, як історика за фахом, це надзвичайно цінний подарунок», - сказав Сергій Моргунов.

До кінця грудня вінничани можуть відвідати виставку "Саксонське дзеркало і Магдебурзьке право – основи для Європи"

Додатково

Магдебурзьке право – одна з найпоширеніших правових систем міського самоврядування у Центральній Європі у середні віки, що містила в собі норми німецького збірника правових норм «Саксонське дзеркало», судових ухвал Магдебурга, збірки «Саксонський Вейхбільд» і поширювалася на групу східно-саксонських міст, у Бранденбурзі, Сілезії, Пруссії, Польщі, Чехії, Україні.

До кінця грудня вінничани можуть відвідати виставку "Саксонське дзеркало і Магдебурзьке право – основи для Європи"

За дослідженнями сучасних істориків та лінгвістів головні витоки магдебурзького права сягають сучасної федеральної землі Саксонія-Ангальт. Столиця землі – місто Магдебург, представлене на виставці в якості столиці європейської правової культури Середньовіччя та раннього Нового часу. Матеріали виставки розповідають про джерела, історичні пам’ятки, наукові роботи, пов’язані із батьківщиною походження магдебургії. В центрі експозиції – постать Ейке фон Репкова – автора «Саксонського дзеркала», історія виникнення та поширення збірника і магдебурзького права в Європі.



Переглядів: 3964
Поширень: 0