У цьому році виповнюється сто років, як наш земляк, відомий український композитор Микола Леонтович, створив музичну обробку композиції «Щедрик». У зв’язку з цим ювілеєм всесвітньовідома мелодія 1 грудня о 12:00 вперше зазвучить з головного символу міста – вежі Артинова, що на Європейській площі. Вінничани та гості обласного центру зможуть її чути щодня, коли годинник на вежі проб’є 12, 15 та 18 годин.

Вінниця пам’ятає та пишається здобутками своїх талановитих земляків. Саме таким є композитор Микола Леонтович. Після того, як він адаптував народну пісню «Щедрик» до хорового співу, на різдвяні свята її чують ледь не у всьому світі. За межами України вона відомий як різдвяна колядка «Carol of the Bell».

Інтерпретація «Щедрика», створена українським композитором Миколою Леонтовичем, стала саундтреком до кінострічок «Гаррі Поттер», «Один вдома», «У дзеркала два обличчя», «Міцний горішок – 2», «Сімейка Адамсів». Проте мало хто знає, що саме робота нашого земляка лежить в основі всіх цих та багатьох інших варіантів аранжування.

З 1 грудня на честь 100 річниці всесвітньовідомої композиції, з годинника, що на вежі Артинова, почне лунати мелодія «Щедрик» для вінничан та гостей міста. Вона звучатиме тричі на день – о 12:00, 15:00 та 18:00. До речі, щодня, о 9:00, з вежі лунає Гімн України.

З 1 грудня «Щедрик» Леонтовича звучатиме тричі на день з головного символу міста – вежі Артинова

Хоча «Щедрик» є символічним мотивом новорічних та різдвяних свят, для вінничан він лунатиме протягом усього року, адже в оригінальному творі співається про приліт ластівки – символу весни, відродження, добра і щастя.

Окрім цього, до ювілею «Щедрика» громадськістю та міською владою заплановано низку заходів.

Довідка

Передісторія виникнення колядки «Щедрик» невідома, проте з упевненістю можна говорити, що текст пісні виходить з дохристиянського періоду, вона була популярна в українських селах і виконувалася на свята.

Вперше різдвяну народну пісню «Щедрик» в аранжуванні Леонтовича 100 років тому виконав хор Київського університету імені Святого Володимира під керівництвом Олександра Кошиця. Загалом Микола Дмитрович написав п’ять версій пісні, але для виконання він вибрав лише одну, яку створив у 1916-му – саме вона й принесла йому світову славу.



Переглядів: 6124
Поширень: 0