Про це на своїй сторінці у мережі Фейсбук написав міський голова Сергій Моргунов.  Він також повідомив, що на даний час щеплення від грипу вже зробили більше 2,6 тисяч вінничан, тоді як у минулому році вакцинацію пройшов лише 431 вінничанин. Крім того, наразі в центрах первинної медико-санітарної допомоги є достатня кількість експрес-тестів, які дозволяють визначити за 15 хвилин чи є у пацієнта вірус грипу, якої він групи, або ж у людини - ГРВІ.

"Вчора в новинах побачив, що епідемія грипу вже дісталась Сум, де оголошено карантин, та Києва – у столиці також вже перевищено епідпоріг.

У Вінниці наразі ситуація стабільна, за даними щотижневого моніторингу захворюваність на грип та ГРВІ є нижчою епідпорогу на 36%. Цієї осені ми прийняли міську програму «Стоп грип», якою були передбачені ряд заходів: проведення вакцинації, експрес-діагностика та придбання препаратів противірусної терапії (озельтамівіру).

Якщо торік щеплення проти грипу зробили лише 431 вінничанина, то цього року вакцинацію пройшли вже 2662 особи, і в тому числі – 543 дитини. Дітям, позбавленим батьківського піклування, та діткам з інвалідністю щеплення робились безкоштовно. Усім іншим категоріям вінничан, які вирішили скористатись програмою «Стоп грип», 50% вартості вакцини відшкодовувалось за рахунок міського бюджету.

У Вінниці захворюваність на грип та ГРВІ нижча епідпорогу на 36%

Додам, що зараз у Центрах первинної медико-санітарної допомоги в достатній кількості є експрес-тести, завдяки яким за 15 хвилин можна з’ясувати: грип у людини чи ГРВІ, і якщо підтверджується, що це грип, то якої він групи – вірусу А чи В. Адже ще кілька місяців тому МОЗ попередив, що в цьому році в Україні очікується три штами грипу. І лікарі застерігають усіх – в жодному випадку не займатись самолікуванням. Тому при перших же ознаках недуги потрібно звертатись до Центрів первинної медико-санітарної допомоги, щоб лікар встановив діагноз і призначив необхідне лікування. До кінця року відповідно до програми «Стоп грип» за кошти міського бюджету додатково буде закуплено ще 1100 експрес-тестів.

Що стосується придбання препаратів противірусної терапії, то на сьогодні в лікувально-профілактичних закладах міста в наявності є 516 упаковок озельтамівіру. Всього планується придбати 1460 упаковок.

У Вінниці захворюваність на грип та ГРВІ нижча епідпорогу на 36%

На мою думку, з кожним роком кількість людей, які бажатимуть робити щеплення проти грипу, зростатиме. Бо це нормальна практика профілактики грипу в усіх розвинутих країнах".



Переглядів: 3366
Поширень: 0