17 грудня у Арт-галереї «ІнтерШик» представники влади та громади обговорювали, як підвищити ефективність співпраці. Це один з елементів системної роботи мерії, який спрямований на активний діалог з мешканцями міста. Форум розвитку громадянського суспільства Вінниці «Точки взаємодії» пройшов у Вінниці вперше, планується, що в подальшому він стане традиційним.

Стратегія розвитку «Вінниця 2020» визначає формування сильної місцевої громади одним з головних пріоритетів розвитку міста. Для цього потрібен активний та системний діалог між владою і громадськістю. Серед реалізованих заходів у цьому напрямку – проведення конкурсу грантів для громадських організацій, програма «Бюджет громадських ініціатив», сайт www.ngo.vmr.gov.ua, проведення консультацій з громадськістю тощо. Триває реконструкція приміщення (вулиця Пушкіна, 11) для розташування Центру підтримки інституцій громадянського суспільства Вінниці.

Цієї суботи, 17 грудня, у Вінниці відбувся Перший міський Форум розвитку громадянського суспільства «Точки взаємодії».

«Першим пріоритетом Стратегії розвитку «Вінниця 2020» є формування сильної територіальної громади, що неможливо без взаємодії і діалогу з громадськістю, без патріотизму кожного члена територіальної громади до свого рідного міста. Кожен розуміє патріотизм по своєму, але саме головне – щоб ми любили, цінували і разом розвивали наше рідне місто, у якому ми живемо, виховуємо дітей, доглядаємо за своїми батьками. Щодо кроків, які ми зробили в першу чергу – наприклад, досить успішною стала програма конкурсу грантів для громадських організацій. У 2013 році на неї у бюджеті було виділено 250 тисяч гривень і одразу ж надійшло досить багато пропозицій. З кожним роком ми збільшуємо цей фонд і у 2016 році він становив вже 700 тисяч гривень, на 2017 рік у проекті бюджету ми закладаємо 800 тисяч гривень», – каже міський голова Сергій Моргунов.

Відбувся перший міський Форум розвитку громадянського суспільства Вінниці «Точки взаємодії»

Також міський голова нагадав, що Вінниця стала одним з перших міст в Україні, де було започатковано таку ініціативу як Бюджет громадських ініціатив. Сьогодні вона має досить гарну підтримку серед вінничан. «На початку цього року ми з багатьма представниками громадських організацій досить жваво обговорювали питання що необхідно змінити у міській раді з точки зору її прозорості. Було прийняте рішення регламенту бюджету, зараз готуємо відповідне рішення щодо депутатської етики тощо. Я вважаю, що завдяки компромісним рішенням, які стають результатом обговорень та дискусій, можна досягнути гарних результатів. Саме цей форум – це перший крок для створення майданчиків для спілкування влади і громади. Важливо, щоб співпраця булі дієвою, направленою на розвиток територіальної громади Вінниці. Сьогодні, серед іншого, ми обговорюватимемо питання щодо роботи HUB громадського суспільства. З боку міської влади ми забезпечимо організаційні питання, приміщення, необхідне устаткування, але те, як саме він працюватиме, які даватиме результати – у першу чергу залежить від громадськості», – зазначив Сергій Моргунов.

Відбувся перший міський Форум розвитку громадянського суспільства Вінниці «Точки взаємодії»

Під час форуму представники громадських організацій ділились досвідом своєї співпраці з владою. «Нашій громадській організацій «Гармонія» вже 15 років і діалог з владою ми налагодили буквально з самого початку. Нам допомагали в реєстрації та в інших питаннях, ми з чистим серцем йшли не як до влади, а як до людей, знайомилась, розповідали своє бачення на вирішення тих чи інших проблем, звичайно, брали й на себе відповідальність. Наша взаємодовіра росла з кожним роком, ми досягали успіхів разом, не ділили перемогу, хто більше зробив, а просто раділи тому, що є позитивні зміни. Це є наш рецепт успіху, і він дійсно є дієвим. Адже до нас приїжджають люди з інших міст, дивуються, як можна дружити з владою, а я кажу, що можна. І ми – не просто дружимо, а й досягаємо результатів, роблячи життя комфортнішим. Я пишаюсь такою співпрацею, нас запрошують як партнерів, спеціалістів, консультантів і це важливо», – розповіла голова ГО «Гармонія» Раїса Панасюк.

Відбувся перший міський Форум розвитку громадянського суспільства Вінниці «Точки взаємодії»

Учасники заходу обговорили існуючі у Вінниці форми залучення громадськості до розвитку міста. Були презентовані результати опитування громадських організацій Вінниці. Після чого розпочалась робота над розробкою Концепції «HUB для ГО Вінниці» (Центру підтримки інституцій громадянського суспільства Вінниці, відкриття якого заплановане на 2017 рік за адресою вул. Пушкіна, 11). Цей HUB має стати першим в Україні відкритим простором для активного діалогу влади і громади, створеним спільно міською радою і громадськістю.

Відбувся перший міський Форум розвитку громадянського суспільства Вінниці «Точки взаємодії»

Довідка:

Організатори Форуму: Вінницька міська рада, КП «Інститут розвитку міст» за активної участі БФ «Подільська громада», ГО «Громадський центр «Форум», ГО «Подільська агенція регіонального розвитку», ГО «Центр Поділля-Соціум» та ГО «Інститут «Республіка». Захід проводиться за підтримки німецької урядової компанії «Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH».



Переглядів: 3628
Поширень: 0