Багато людей із провінції прямують до столиці. Хоча, на думку самих киян, це не найкраще місто для життя в Україні. Сервіс онлайн-оголошень провів опитування користувачів і склав рейтинг українських міст.

Для складання рейтингу було проаналізовано 33 тисяч заповнених анкет. Респонденти виставляли бали від 1 до 7 містам країни за десятьма критеріями. На їх основі аналітики OLX вивели середню оцінку обласних центрів України по кожному з показників. Підсумковий рейтинг побудований за сумою всіх десяти показників — максимально кожне місто могло отримати 70 балів.

Перше місце отримала Вінниця з 50 балами. Центральноукраїнське місто з 370 тисячами жителів показало кращі результати в шести з 10 категорій. Українці вважають Вінницю найбільш чистим, зручним з точки зору транспорту та роботи комунальних служб містом. Її мешканці виявилися також найбільш доброзичливими, а вінницька система закладів для дітей — найдоступнішою. Відстало місто-лідер лише за зручністю і близькістю магазинів, та й то незначно.

Срібним призером виявився Луцьк з 48,9 бала. Він став абсолютним лідером лише за одним показником – розвитком спортивної та розважальної інфраструктури. І все ж волинський обласний центр показав стабільно хороші результати за всіма іншими критеріям. Аналогічні успіхи продемонстрував бронзовий фіналіст Харків з 47,6 бала. Він ділить з Вінницею лідерство за зручністю закладів для дітей, а в оцінці вартості життя показав не найкращі результати.

П'ятірку найкращих для життя міст України замкнули Рівне з 47,4 бала і Львів з Тернополем, які отримали 47,1 бала. Столиця опинилася на дев'ятому місці (45,8 бала), поступившись Хмельницькому, Чернігові та Черкасах. Київ лише небагато, на 0,2 бала, обійшов Івано-Франківськ та Чернівці, які замикають десятку лідерів.

Внизу списку опинилися промислові міста півдня і сходу України. Рейтинг замикає Запоріжжя з 41,7 бала — місцеві жителі дуже низько оцінюють рівень екології та безпеки в місті, скаржаться на невідповідність доходів витрат. Трохи вище — Дніпро (41,9 бала), де крім невпевненості в безпеці жителів хвилює дефіцит місць для дозвілля та спорту.

Вінниця знову перемогла у рейтингу міст

Третє місце з кінця поділили Житомир і Херсон. У першому не особливо розвинена інфраструктура для проведення вільного часу, у другому — типові для промислового міста складності з екологією і безпекою.

Відзначимо і кілька несподіванок рейтингу. Кращим за доступністю магазинів містом виявився приморський Миколаїв з майже найвищим балом – 6,6. Найбільше кількістю барів, кафе і спортмайданчиків задоволені в Луцьку. З негативної точки зору проявили себе Івано-Франківськ та Житомир — там жителі вважають один одного найменш доброзичливими.

Підсумковий рейтинг міст України за якістю життя:

  1. Вінниця — 50
  2. Луцьк — 48.9
  3. Харків — 47.6
  4. Рівне — 47.4
  5. Львів — 47.1
    Тернопіль — 47.1
  6. Хмельницький — 47
  7. Чернігів — 46.7
  8. Черкаси — 46.3
  9. Київ — 45.8
  10. Івано-Франківськ — 45.6
    Чернівці — 45.6
  11. Полтава — 44.4
  12. Одеса — 44
  13. Миколаїв — 43.6
    Суми — 43.6
    Ужгород — 43.6
  14. Кропивницький — 43.5
  15. Житомир — 42.8
    Херсон — 42.8
  16. Дніпро — 41.9
  17. Запоріжжя — 41.7

Донецьк, Луганськ, Сімферополь і Севастополь не увійшли у рейтинг через неможливість отримати репрезентативні дані.



Переглядів: 8497
Поширень: 0