На минулому тижні три вулиці Вінниці названо на честь героїв-вінничан, які загинули на Сході України під час антитерористичної операції. Це – старший прапорщик Державної прикордонної служби Ігор Присяжнюк, помічник командира екіпажу військово-транспортного літака АН-26 Дмитро Шкарбун та прапорщик Національної гвардії України Валентин Білошкурський. Відповідне рішення на минулому тижні прийняла Вінницька міська рада, яким, в цілому, було створено 16 нових топонімів: 12 вулиць та 4 провулки. Усі вони знаходяться на території, включеній до меж Вінниці.

У минулому році площа Вінниці збільшилася за рахунок навколишніх сіл. Раніше ці землі були підпорядковані сільським та селищній радами. Після приєднання тут почалися роботи по підписанню угод з вивезення сміття, адже це питання не було повністю врегульовано. Також на приєднаних територіях розпочали встановлювати вуличне освітленням тощо. А 23 серпня під час сесії міської ради було ухвалено рішення про те, щоб присвоїти назви деяким вулицям на приєднаних територіях.

В результаті у місті з’явились такі вулиці як:

  • Авіаційна (а також 1, 2, 3 пров. Авіаційний),
  • Хоробрих,
  • Захисників,
  • Олександра Удовиченка,
  • Ігоря Присяжнюка,
  • В’ячеслава Бронського,
  • Перемильська (також пров. Перемильський),
  • Антонінка,
  • Валентина Білошкурського,
  • Василя Тютюнника,
  • Дмитра Шкрабуна,
  • Михайла Омеляновича-Павленка.

«Важливо, що у цьому переліку чільне місце посіли українські військові діячі - Герої Перших Визвольних змагань 1917-1921 років та сучасні Герої війни на Сході України. Більшість земельних ділянок на цих новостворених вулицях належить вінничанам-учасникам АТО», – розповідає історик Олександр Федоришен

Серед нових топонімів – вулиця Дмитра Шкарбуна, який народився та жив у Вінниці. Це військовий, підполковник Збройних Сил України, помічник командира екіпажу військово-транспортного літака АН-26. 14 липня літак було підбито російсько-терористичними військами у зоні проведення АТО, поблизу села Давидо-Микільське Луганської області. Разом з командиром екіпажу, підполковником Д. Майбородою до останнього керував літаком, що дозволило іншим членам екіпажу врятуватись. Микола Павлович нагороджений посмертно орденом Богдана Хмельницького III ступеня.

Дмитро Шкарбун

Також з’явилась вулиця загиблого воїна АТО Валентина Білошкурського. Він – перший вінничанин, який загинув під час російської збройної агресії проти України. Військовий, прапорщик Національної гвардії України загинув 29 травня в зоні проведення АТО поблизу м. Слов’янськ Донецької області. Гелікоптер був обстріляний з лісосмуги та підбитий російсько-терористичними військами. Валентин Білошкурський посмертно нагороджений орденом «За мужність» I ступеня.

Валентин Білошкурський

Новим топонімом стала й вулиця Ігоря Присяжнюка, названа на честь військового, старшого прапорщика Державної прикордонної служби України. Він загинув 7 серпня у зоні проведення АТО під час виходу з оточення російсько-терористичних військ у Луганській області. Посмертно нагороджений орденом «За мужність» III ступеня. Ігор Васильович – спортсмен-каноїст, багаторазовий чемпіон України та майстер спорту з веслування на байдарках і каное, учасник національної збірної України.

Ігор Присяжнюк

Більшість земельних ділянок на цих новостворених вулицях належить вінничанам-учасникам АТО.

З місцем розташування нових вулиць можна ознайомитись у прикріплених нижче зображеннях

Дизайн графічних матеріалів - Andrey Yanchenko.​



Переглядів: 3657
Поширень: 0