Нещодавно вінницька делегація відвідала Ліберецьку обласну клінічну лікарню (лікарню «КНЛ») та вище медичне училище, які знаходяться у Чеській Республіці. Про те, як вінничани переймали досвід розвитку медицини у місті Ліберець розповіла директор Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Людмила Грабович.

За її словами, Ліберецький край розташований в північній частині Чеської республіки з населенням 429 тис. чоловік. Столицею регіону є м. Ліберець з населенням 105 тис. чоловік. В регіоні дуже розвинене виробництво скла, кераміки, машинобудування, текстильна промисловість.

Першим закладом, який було відвідано це Ліберецька обласна лікарня. Слід зазначити, що лікарня існувала з 1848 року та мала лише 2 відділення. 3 2006 р. відповідно рішення Ліберецького краю засновано акціонерне товариство, а 01. 07. 2007р. - здійснено перехід від бюджетної організації до акціонерного товариства.

Вінницька дeлeгація дізнавалась як функціонує мeдицина у Чeхії

У 2008 році до акціонерів Ліберецького краю ввійшло місто Ліберець (акціонерні частини: ОЛЛ: 82,47 %; СМЛ: 17,53 %); у 2014 році за рахунок об'єднання обласної лікарні Ліберецького краю лікарні Турнова акціонерні частини були розподілено наступним чином: ОЛЛ - 74,23 %; СМЛ - 15,77 %; місто Турнов - 10 %). Оборотні кошти (вільні кошти) лікарні у 2016 році склали 3,3 млн. крон, з яких на особисті та матеріальні витрати спрямовано 2,7 млн крон (1,5 та 1,2 млн. відповідно), на капітальні видатки та обладнання -1,6 млн. грн, на поповнення власного капіталу - 1,8 млн. грн.

Вінницька дeлeгація дізнавалась як функціонує мeдицина у Чeхії

Протягом 2012-2016 року в лікарню вкладались як власні кошти так і дотаціонні кошти Ліберецького краю та м. Ліберець. До особистих витрат, а це 45%, належить в основному заробітна плата медичного персоналу, медикаменти та витратні матеріали - 36%. Інші загальні витрати - це податки, утримання допоміжних служб та комунальні послуги - 2%. При цьому, витрати на медикаменти та заробітну плату зростають на дуже малий відсоток, а загальні витрати лікарні за період з 2008 до 2016 рік зросли майже вдвічі.

Вінницька дeлeгація дізнавалась як функціонує мeдицина у Чeхії

Людмила Грабович також повідомила, що лікарня має 4 спеціалізовані центри, 4 примикаючі центри, медичні та немедичні відділення. Слід додати, що Центр включає декілька відділень, кожне з яких має головного лікаря. Лікарня має 950 ліжок, основний напрямок якої є надання невідкладної допомоги. Також є терапевтичні ліжка та ліжка по догляду, тобто денний стаціонар.

В Чехії профіль ліжок визначає Міністерство. В регіоні 9 лікарень, з яких 8 проліковують стільки хворих, як 1 обласна лікарня. В лікарні працює 2700 працівників. При лікарні є наглядова рада, до якої входять представники керівництва Ліберецького краю, міста та працівники лікарні. В лікарні працює 345 лікарів, в яких середня зарплата 77,1 тис. крон, та 758 медичних сестер, із середньою зарплатою 33,1 тис. крон.

Вінницька дeлeгація дізнавалась як функціонує мeдицина у Чeхії

В Чехії запроваджена страхова медицина. Діти до 26 років та пенсіонери застраховані державою. Інше населення - в страхових компаніях. Обсяг безоплатної медичної допомоги переглядається щорічно. Основним надходженням лікарні, а саме 84%, є кошти від страхових компаній. В Чехії їх 6. При лікарні є аптека, дохід від якої складає 5%. Лікарня має різні джерела доходів, такі як оренда, надання послуг харчування та ін.

Оплата послуг проводиться по IR-DRG групам. Страхові компанії встановлюють ліміти на послугу, при цьому, єдиний підхід на вартість однієї послуги відсутній. Тобто одна й та ж послуга може по вартості відрізнятись. Вартість послуги індексується. Проте, останній перегляд вартості послуг був у 2008 році при створенні. Оплата проводиться окремо за амбулаторно - діагностичні послуги та госпіталізацію. При цьому вартість послуг по догляду за хворими, амбулаторне лікування та біологічне лікування є однаковою. Слабке місце - це госпіталізація.

Вінницька дeлeгація дізнавалась як функціонує мeдицина у Чeхії

Тут слід зазначити, що до 2013 року були впроваджені різні додаткові збори таки як, наприклад хибний виклик швидкої - 90 крон, госпіталізація — 60 крон, перебування в лікарні - 100 крон. З 2013 року все скасовано на вимогу населення.

Також Людмила Грабович проінформувала про те, що в рамках візиту, делегація вінничан відвідала вище медичне училище, де керівником є Яна Урбанова. В закладі навчається 400 студентів. Існує декілька напрямків. Навчання на молодшу медичну сестру триває 3 роки.

Навчання на медичну сестру після 9 класу - 3 роки та після 6 класу - 4 роки. Відсутнє направлення неонатолігічних медичних сестер. На протязі всього навчального періоду є практичні заняття, які контролюються з боку закладу та працівників лікарні. Стипендію учні не отримують. Але на сьогодні це питання жваво обговорюються. Як один із варіантів, стипендію можуть сплачувати лікарні, на базі яких студенти працюють. Навчатись на лікаря можливо лише після 4 річного курсу. Навчання в університеті триває 3 роки плюс інтернатура.

Вінницька дeлeгація дізнавалась як функціонує мeдицина у Чeхії

Заклад дуже добре оснащений навчальними макетами, тобто умови адаптовані до практичної діяльності. Лекції читають фахівці з лікарні.

За словами Людмили Грабович, під час візиту були обговорені з керівництвом лікарні та Ліберецького краю напрацювання механізмів обміну медичним персоналом, умов та термін роботи. «Очікуємо від чеської сторони плідної співпраці в цьому напрямку та подальших кроків», - підсумувала Людмила Грабович.



Переглядів: 3321
Поширень: 0