Коментуючи впровадження нової системи державного нагляду у сфері господарської діяльності, голова обласної державної адміністрації Валерій Коровій відзначив: загальновідомо, що майже 50 % валу внутрішнього продукту країни перебуває в «тіні», проте досі в цій частині нічого не змінювалося.

Нині ж, підкреслив він, завдяки рішенню Верховної Ради, Кабінету Міністрів, Президента України внесені зміни до низки законодавчих ініціатив Уряду, спрямовані на підвищення рівня соціальних гарантій людей, які працюють в реальному секторі економіки і не отримують достатнього рівня заробітної плати. Аби люди, які раніше значну частину заробітних плат отримували в конверті, при досягненні пенсійного віку були соціально захищені.

За словами голови ОДА, офіційна статистика свідчить, що 43 % громадян у Вінницькій області отримують заробітну плату нижчу 3 200 гривень. Статистика ж Пенсійного фонду визначає цю кількість у 53 %.

«На початку 2016 року український Уряд пішов назустріч бізнесу, зменшивши навантаження на фонд заробітної плати з 38 % до 22 %. При тому фонду заробітної плати, який був у 2015 році, 1,6 млрд. гривень залишилось на рахунках підприємств, суб’єктів бізнесу області у вигляді обігових коштів. Зрозуміло, що ми зацікавлені в тому, щоб цей ресурс був спрямований на виплату заробітних плат, - зауважив Валерій Коровій. - Багато підприємств на це пішли, особливо підприємства великого бізнесу. Але дуже багато – не пішли».

Керівник регіону відзначив, що, за даними 2015 року, із 40 тисяч суб’єктів підприємницької діяльності, які були на загальній системі оподаткування, а отже, не сплачують єдиного платку, а лише раз на рік повинні подати декларацію про доходи, тільки 2 300 показали результати своєї діяльності. «А решта 37 700? Тому дискусія, яка сьогодні розгортається в соцмережах, далеко не професійна. Мова про ті підприємства, які, як вони показують, нічим не займаються та не сплачують податків. Але ж діти цих людей навчаються в школах, вони виходять на світлі вулиці; створюються умови, проводяться заходи, - на все це потрібні кошти. Я вже не кажу, що це створює дискомфортні та неконкурентні умови. Чому військовий платить податок на доходи фізичних осіб, сплачує в Пенсійний фонд і сьогодні перебуває на Сході України, а хтось за рахунок пустої декларації спекулює цим?», - зауважив Валерій Коровій.

Водночас голова облдержадміністрації наголосив, що з упровадженням новацій у системі державного нагляду у сфері господарської діяльності ніхто не ставить за мету стягувати штрафи. «Наша ціль – підвищити рівень заробітних плат, показати реальну зарплату і дати можливість людям почуватися соціально захищеними», - підкреслив керівник ОДА.



Переглядів: 3021
Поширень: 0