1 лютого відбулось засідання робочої групи з опрацювання проекту Кодексу етики для депутатів Вінницької міської ради. У цьому документі йдеться про прозорість та публічність роботи обранців, звітування перед громадою тощо. Проект кодексу роздали представникам депутатського корпусу для ознайомлення та внесення правок та доповнень. Після доопрацювання він буде винесений на сесію міської ради.

У минулому році в Україні стартувала компанія по впровадженню етичних стандартів у роботі депутатів місцевих рад. Її ініціатором є Центр «Ейдос» та ГО «Інститут Республіка». Проект впроваджується у Дніпропетровській, Вінницькій, Закарпатській та Чернігівській областях.

«Наразі немає закону про депутатську етику, є лише деякі згадки про це в законах про місцеве самоврядування та про статус депутатів місцевих рад. Тому виникла ініціатива громадських організацій, які хочуть спільно з депутатами зробити єдиний документ, у якому було б викладено те, якої поведінки очікують виборці від депутатів», – зазначила координатор кампанії у Вінницькій області Олена Регеша.

Депутати Вінницької міської ради спільно з громадськими активістами працюють над проектом Кодексу етики

«У проекті Кодексу містяться ті блоки, які регулюють роботу депутата як з виборцями, так і з представниками громадських організацій, ЗМІ. Також тут йдеться про роботу депутата в Інтернеті, і взагалі його публічність. Адже деякі депутати дозволяють собі висловлюватись нетактовно, а є ті, які завжди ведуть себе коректно, ввічливо і толерантно, не зважаючи на те, чи це особисте спілкування, чи представлення себе як депутата міської ради. За невідповідність стандартам Кодексу наразі в його проекті передбачено три можливі варіанти обмеження: попередження, занесене до протоколу засідання; інформування на сайті міської ради про недостойну поведінку; рекомендація виборцям відкликати такого депутата. Зараз контроль за дотриманням цього кодексу покладений на постійну депутатську комісію з питань законності, депутатської діяльності та етики», – розповіла представник інституту «Республіка» у Вінниці Христина Коваленко.

Депутати Вінницької міської ради спільно з громадськими активістами працюють над проектом Кодексу етики

Депутати опрацьовуватимуть проект етичного Кодексу протягом тижня, після чого за необхідності у нього будуть внесені правки. «Вважаю, що Кодекс потрібен. У ньому зведено норми, правила, частково взяті з законів України, які регламентують діяльність депутатів і надають можливість йому регламентувати свої відносини зі ЗМІ, громадянами, при спілкуванні з виборцями тощо», – прокоментував підсумки засідання робочої групи депутат міської ради Володимир Малінін.

Депутати Вінницької міської ради спільно з громадськими активістами працюють над проектом Кодексу етики



Переглядів: 3306
Поширень: 0