У Вінниці відбулася зустріч-дискусія зделегатами Представництва ЄС в УкраїніЮргісом Вілчінскасом - керівником відділу преси та інформації та Вікторією Давидовою - радницею з питань преси та інформації. Також в обговоренні брали участь Ірина Вікирчак, керівниця бюро «Креативна Європа. Україна», Лідія Єршихіна – фахівчиня з питань комунікації, Ольга Гріднєва – керівниця департаменту проектів НРГО «Турбота». До заходу долучилися представники ЗМІ, громадські активісти, очільники різних організацій, які бажали дізнатися ключові напрямки поточних відносин між Україною та ЄС, про допомогу Україні від ЄС, а також про можливості підтримки роботи громадських організацій та медіа у Вінницькій області.

- Безвіз та грантова підтримка України – це не основні цілі ЄС. Ми зацікавлені, щоб Україна перейшла на євростандарти, показала економічний зріст та залучення інвестицій. Якщо домовленості будуть виконані, то через 7-10 років Україна стане якісно іншою державою, - розпочав зустріч Юргіс Вілчінскас.

Вікторія Давидова продовжила презентацію та зазначила, що протягом останніх трьох років відбувається активна робота з налагодження контакту з регіонами. Все ж, існують ще деякі проблеми в суспільстві, які зауважив з залу голова ГО «Ресурсно-інформаційного центру «Громади Вінниччини» Андрій Кавунець.

Делегати Представництва ЄС закликали медіа підвищувати обізнаність громадян щодо розвитку відносин з Європою 

Децентралізація показує себе в дії, коли про ці питання починають говорити люди на кухні. Наразі такого рівня немає, тому логічне запитання – як можна вирішити проблему?

Делегати Представництва ЄС закликали медіа підвищувати обізнаність громадян щодо розвитку відносин з Європою

Доповідачі погодилися, що чим більше людей обговорюють певні процеси в країні, тим легше прийти до фінальної стадії. Єдиний вихід – це цікавитись та інформувати громадян, залучати по-максимуму активних учасників до різних проектів, поширювати європейські цінності та підвищувати рівень обізнаності українців щодо розвитку відносин між Україною та ЄС.

Делегати Представництва ЄС закликали медіа підвищувати обізнаність громадян щодо розвитку відносин з Європою

До речі, Ірина Вікирчак розповіла про проект «Креативна Європа», до якого входять 38 країн. Програма розрахована на 7 років і доступна для організацій, які мають ідеї в сфері культури та мистецтва. Також у лютому відкривається конкурс перекладацьких проектів, куди можуть подаватись будь-які видавництва.

Ще одну дискусійну проблему підняла очільниця ГО «Філософія серця» Юлія Грига, яка зазначила, що невеликим організаціям важко «потягнути» значні гранти на 200-300 тисяч євро, тому вони пролітають у подібних відборах. Делегати Представництва ЄС відповіли, що наразі надання міні-грантів не функціонує як би хотілося в Україні, тому варто об’єднуватися з іншими спілками чи установами.



Переглядів: 2708
Поширень: 0