Минулого року працівники Міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді надали соціальні послуги 1245 учасникам АТО та членам їх сімей. Також проводилась робота з сім’ями та дітьми, які тимчасово переїхали до Вінниці з Донецької та Луганської областей. У 2016 році такою роботою охоплено 44 родини, в яких виховується 65 хлопчиків та дівчаток. Їм надавалася психологічна підтримка, сприяння в оформленні документів та інше. Про ці та інші заходи, які були реалізовані у місті в рамках профільної програми, йшлось сьогодні, 16 лютого, під час засідання виконкому.

У місті діє програма «Основні напрямки соціальної політики у м. Вінниці на 2015-2020 роки». Вона розроблена відповідно до четвертого пріоритету «Стратегії розвитку Вінниця – 2020» - «Якість соціального життя та покликана забезпечити додаткові до встановлених законодавством гарантії соціального захисту окремих категорій вінничан.

«У минулому році 4245 мешканцям міста виплачена матеріальна грошова допомога. Також грошову допомогу отримали 18 військовослужбовців, які отримали травму, поранення, контузію, каліцтво під час участі в АТО та 5 родин загиблих на Сході країни військовослужбовців. Сім’ї загиблих військовослужбовців, які брали участь в АТО, перебувають під соціальним супроводом. Відповідно до програми, їм надається й інша підтримка. Серед іншого – пільги сім’ям загиблих в ході АТО в оформленні технічної документації та правовстановлюючих документів на квартири, в оформленні документів на земельні ділянки тощо», – каже директор департаменту соціальної політики міської ради Лариса Попова.

17 720 жителів міста з невисоким рівнем доходів скористалися пільговими тарифами в діагностичному центрі міста. Вони отримали 63 890 медичних послуг. 50-відсотковою пільгою користувалися в першу чергу вінничани, які отримували житлову субсидію та малозабезпечені сім’ї. 100 % пільгою - інваліди війни та учасники бойових дій.

«Одним із напрямків соціальної роботи міської влади є підтримка та супровід вінничан, які постраждали від Чорнобильської катастрофи. У 2016 році з міського бюджету було виділено 600 тисяч гривень для забезпечення безкоштовними ліками даної категорії громадян. Проведено безоплатний капітальний ремонт помешкань чотирьох вдів ліквідаторів Чорнобильської катастрофи. У 2016 році започатковано надання одноразової матеріальної допомоги вдовам ліквідаторів, яку отримало 250 жінок», – каже Лариса Попова.

Протягом 2016 року Міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді надавалися соціальні послуги 1245 учасникам АТО та членам їх сімей. Складено 435 соціальних паспортів учасників АТО, надано 720 інформаційних, юридичних, соціально-психологічних консультацій. Також працівники центру проводили системну роботу з надання соціальних послуг сім’ям з дітьми, особам, що опинилися у складних життєвих обставинах. За минулий рік надано 11 411 інформаційних, психологічних, соціально-педагогічних, соціально-медичних, соціально-економічних та юридичних консультацій 2309 людям. Під соціальним супроводом знаходились 74 неблагополучні сім’ї, в яких виховується 142 дитини.

У 2016 році правом на отримання пільг в оплаті за житлово-комунальні послуги скористалися 350 інвалідів по зору І та ІІ груп, 5 Почесних громадян міста, 21 сім’я загиблих учасників бойових дій в Афганістані, 34 сім’ї загиблих в АТО військовослужбовців та сім’я загиблого на Євромайдані. Для захисту прав та інтересів дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, надавалася матеріальна допомога трьом прийомним сім’ям, які взяли на виховання та спільне проживання п’ятеро дітей.

Одним з розділів Програми є підвищення рівня та якості життя багатодітних сімей міста. На обліку в Єдиному державному автоматизованому реєстрі пільговиків перебувала 1 951 багатодітна сім’я, де виховується 6 288 дітей (троє дітей має 1 673 родини, четверо дітей – 176 родин, п’ятеро і більше – 102 родини. 14 багатодітних сімей, які опинились у складних життєвих обставинах, отримали матеріальну допомогу з міського бюджету на загальну суму майже 135,4 тис.грн. П’ятьом жінкам у 2016 році присвоєння Почесне звання України «Мати-героїня». Для організації відпочинку та дозвілля багатодітних родин проводилися різноманітні культурно-масові заходи та надавалася всебічна допомога.

«Реалізація заходів Комплексної Програми у 2016 році надала змогу знизити соціальну напруженість в місті та надавати допомогу мешканцям міста, які реально її потребують. А також ми працювали над створенням умов для активної участі в житті міста вінничан похилого віку. Виконання програми продовжиться й у 2017 році», – зазначила Лариса Попова.

«Напрямок соціальної політики є досить важливим для формування сильної територіальної громади міста Вінниці. Це один з основних пріоритетів стратегії «Вінниця – 2020». Департамент соціальної політики охоплює великий пласт роботи, і це пов’язано в першу чергу з людьми похилого віку, малозабезпеченими сім’ями, дітьми, які позбавлені батьківського піклування. Оскільки на Сході йде війна, є досить багато учасників АТО, родин загиблих і всім потрібно приділяти достатньо уваги», – каже міський голова Сергій Моргунов.



Переглядів: 2441
Поширень: 0