17 лютого на майдані Героїв Небесної Сотні відкрито пам’ятну дошку на честь українських патріотів, які загинули під час Революції Гідності у 2014 році. Участь у церемонії взяли волонтери, ветерани АТО, представники міської влади та громадськість міста.​

Рішення про перейменування площі, яку в місті звикли називати Театральною, на майдан Небесної Сотні Вінницька міська рада прийняла практично одразу після трагічних розстрілів на Євромайдані у столиці – 27 лютого 2014 року. Таким чином громада Вінниці увіковічнила пам’ять про всіх українців, в тому числі і мешканців міста та області, які віддали своє життя за краще майбутнє нашої країни.

Напередодні Дня Героїв Небесної Сотні для вшанування подвигу загиблих учасників Революції гідності було відкрито на їх честь пам’ятну дошку. Під час церемонії усі присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять усіх, хто загинув за Україну.

У центрі Вінниці встановили пам’ятну дошку на честь Героїв Небесної Сотні

Зоя Шимко

«Наші чоловіки завжди були щитом для жінок. Спочатку це були козаки, потім це були хлопці під Крутами, які своїми тілами закривали Україну, і так сталось із Небесною Сотнею. Вони не могли мовчати, вони жили для України і саме страшне, що вони загинули за Україну. Ми третій рік сім’єю живемо на Майдані, думаючи, що якби ми там були, то може б закрили сина своїми тілами. І дуже хочеться, щоб пам'ять про Небесну Сотню жила завжди, як і про кожну людину, яка віддала своє життя за Україну», - сказала під час відкриття пам’ятної дошки мати загиблого на Євромайдані вінничанина Максима Шимка Зоя Шимко.

Галина Якубович

«Цей пам’ятний знак буде завжди нагадувати кожному, хто приходитиме на цю площу, якою ціною дається нам, українцям, незалежність і свобода. Адже дуже важливо, щоб і вінничани, і наступні покоління, і гості нашого міста знали, що саме тут, на цій площі, вінничани демонстрували свою підтримку Євромайдану. Важливо, щоб пам’ятали, що ті люди, які були на Майдані і тут у Вінниці, і у Києві, вибороли для нашої країни нове європейське майбутнє. Сьогодні дуже непросто в Україні, але ми точно знаємо, що перемога за нами», - каже заступник міського голови Галина Якубович.​

У центрі Вінниці встановили пам’ятну дошку на честь Героїв Небесної Сотні



Переглядів: 3779
Поширень: 0