28 лютого бібліотеки шкіл поповнились історичною літературою, яка стане в нагоді як вчителям, так й учням. Це книги видавництва газети «День» - «Україна Incognita. ТОП-25», що містить тексти різних авторів про різні періоди в історії нашої держави, книга про Голодомор в Україні Джеймса Мейса «Ваші мертві вибрали мене...» та робота Михайла Драгоманова «Пропащий час. Література українська, проскрибована урядом російським».

Останнім часом у Вінниці активізувалась робота по популяризації історії України та міста зокрема. На минулому тижні міською радою було прийнято рішення про заснування КП «Центр історії Вінниці» з подальшим створенням Музею історії міста. А сьогодні бібліотеки вінницьких шкіл поповнились історичними книгами видавництва газети «День», придбані містом спільно з партнерами із Благодійного Фонду «Подільська громада».

Вінницькі школи отримали історичні книги з бібліотеки газети «День»

Презентація книг в рамках акції «Подаруй Бібліотеку «Дня» рідній школі» відбулась у залі засідань міської ради, на яку приїхала особисто головний редактор газети «День» Лариса Івшина. Присутніх привітав міський голова Сергій Моргунов: «Мабуть, значною мірою від істориків залежить, наскільки ми виховаємо молодь Вінниці та України на принципах патріотизму і любові до рідного краю. Потрібно знати свою історію, щоб ми мали майбутнє як нація, як подоляни, як вінничани, щоб будувати сильну гарну державу. Я вдячний редактору газети «День» Ларисі Івшиній за те, що вона сьогодні до нас завітала і за те, що робить це видання – в тому числі видає книжки, які допомагають людям вивчати історію. Лариса Олексіївна завітала до Вінниці, щоб презентувати книги, які ми разом з фондом «Подільська громада» придбала для кожної шкільної бібліотеки. По великому рахунку, історія будь-якої держави формується з історії сіл, міст, містечок і тих людей, які народилися на тих чи інших територіях, які своє життя поклали заради України, українського народу».

Вінницькі школи отримали історичні книги з бібліотеки газети «День»

Лариса Івшина особисто передала книги бібліотеки «Дня» шкільним бібліотекарам та вчителям історії. «Мені дуже приємно бути у Вінниці і я дякую міському голові за такий безпрецедентний дружній крок по відношенню до газети «День». У цьому році виповнюється 15 років нашій першій книзі, яка дала назву серії «Україна Incognita». До неї на той час були долучені кращі автори, і ця книга досі є бестселером. Вона вже перевидана 9 разів і залишається затребуваною. Тоді мені здавалось, що це відтворення справді невідомих сторінок української історії. Вже зараз ні для кого не є секретом, що інформація про битву під Конотопом, яка тоді була «Tabula rasa», історики знали про неї, але в широкому обігу це не звучало. Згадайте, коли почали вперше говорити про Голодомор та геноцид, а ці теми, як і проблема постегеноцидності, визначила багато психологічних та ментальних наслідків українців. Потрібно вміти подати ці теми. У цьому мені допоміг прихід в газету Джеймса Мейса, який є відомим вченим, який вивчав питання українського геноциду. Я дуже вдячна, що школи Вінниці отримають й цю книгу», – зазначила головний редактор газети «День», Заслужений журналіст України Лариса Івшина.

Вінницькі школи отримали історичні книги з бібліотеки газети «День»

Вінницькі школи отримали історичні книги з бібліотеки газети «День»

Серед отриманих книг – «Україна Incognita». Це 25 текстів різних авторів про різні періоди в історії України. Наприклад, Сергій Литвин «Петлюра і Пілсудський», Ярослав Царук «Волинська трагедія: свідчення очевидців», Збігнєв Бжезинський «Україна і світ», Ліна Костенко «Україна як жертва і чинник глобалізації катастроф». Також у збірці – Джеймс Мейс «Зачаровані кола ідола, або Тоталітаризм і геноцид в історії України», Сергій Грабовський «Про «малоросійський міф 21 століття» - Українська минувщина: уроки для сьогодення», Ярослав Дашкевич «Як Московія привласнила історію Київської Русі» та інші.

Вінницькі школи отримали історичні книги з бібліотеки газети «День»

Вінницькі школи отримали історичні книги з бібліотеки газети «День»

Вінницькі школи отримали історичні книги з бібліотеки газети «День»

Крім того, бібліотеки шкіл отримали сьогодні книги Михайла Драгоманова «Пропащий час. Література українська, проскрибована урядом російським». А також – Джеймса Мейса «Ваші мертві вибрали мене...» - книга про Голодомор в Україні. Джеймс Мейс – американець, який працював у редакції «Дня». Він – історик, політолог, дослідник голодомору в Україні. Саме завдяки його дослідженням світ дізнався про Голодомор в Україні. В якості бонусу – усі школи та кілька міських бібліотек отримали тримісячну підписку на газету «День».



Переглядів: 3077
Поширень: 0