Працівники Головного управління Нацполіції у Вінницькій області та Управління СБУ Вінниччини затримали злочинну групу шахраїв, які заволоділи понад 2 мільйони гривень громадян. До складу злочинної групи входило близько десятка осіб. Про це сьогодні на прес-конференції повідомив начальник ГУНП у Вінницькій області Юрій Педос.

Зловмисники телефонували на випадкові номери стаціонарних телефонів та під приводом «звільнення» родичів з поліції видурювали чималі суми грошей.

Злочинна група перебувала в оперативній розробці розшуковців впродовж останніх півтора місяця. Двох переселенців з Луганська поліцейські затримали відразу після вчинення злочину.

У Вінниці затримали групу телефонних шахраїв, які видурили з громадян понад 2 млн.грн

До 70-річної вінничанки на стаціонарний домашній телефон зателефонував шахрай під виглядом онука та розповів, що потрапив у аварію. Потерпілій дівчинці, яку він начебто збив, на операцію терміново потрібні 3 000 доларів США. Після передачі коштів зловмисник пообіцяв, що жодних претензій потерпіла не матиме і онук уникне кримінальної відповідальності. Гроші вона мала передати чоловіку на зупинці громадського транспорту неподалік її будинку. Пенсіонерка сказала, що таких грошей вона немає, а може віддати золотий ланцюжок з хрестиком своєї покійної дочки.

Коли жінка віддала золоті прикраси незнайомцю, в неї виникли підозри щодо онукових проблем, і вона навіть намагалась зупинити таксі, на якому приїхав чоловік. Вже вдома пенсіонерка зателефонувала онуку і звернулась з заявою до поліції.

У Вінниці затримали групу телефонних шахраїв, які видурили з громадян понад 2 млн.грн

Протягом години оперативники карного розшуку затримали зловмисника та його спільника. Ними виявились 39 та 41-річні переселенці з Луганська. Обидва мають судимості за крадіжки, шахрайства та наркозлочини. Під час затримання на одному із шахраїв був ланцюжок з хрестиком, який йому віддала пенсіонерка.

У Вінниці затримали групу телефонних шахраїв, які видурили з громадян понад 2 млн.грн

За словами Юрія Педоса, під час проведення санкціонованого обшуку у квартирі, де проживали затримані, поліція вилучила іноземну валюту на суму близько 150 000 гривень, золоті вироби, банківські картки, відмички та наркотичні засоби. Як з’ясувалося, протягом року зловмисники таким чином заробили понад 2 мільйони гривень на довірливих жителях країни. Гроші більшість з потерпілих переказували на банківські рахунки. Серед жертв зловмисників близько двох десятків – вінничани, які віддали шахраям понад 100 тисяч гривень. Зараз поліція встановлює причетність затриманих осіб до вчинення аналогічних злочинів на території країни.

Юрій Педос

Вже відомо, що вони мали спільників у Черкаській та Дніпропетровській областях. Особи їх встановлені. Крім того поліція з’ясувала, що один з учасників злочинної групи перебуває в місцях позбавлення волі на території Луганської області, підконтрольної бойовикам.

У Вінниці затримали групу телефонних шахраїв, які видурили з громадян понад 2 млн.грн

Слідчим відділом поліції відкриті кримінальні провадження за ст. 190 КК України (шахрайство) та ст. 309 КК України (незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту). За такі злочини їм загрожує до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.



Переглядів: 4702
Поширень: 0