7 млн грн буде передбачено у міському бюджеті Вінниці на наступний рік для реалізації проектів, які стануть переможцями програми «Бюджет громадських ініціатив». Вже за два тижні розпочнеться збір пропозицій для участі у конкурсі. В цьому році внесено зміни до Положення проведення відбору. Про них сьогодні розповів заступник міського голови Владислав Скальський під час прес-конференції щодо початку конкурсу проектів, які реалізовуватимуться у 2018 році.

В 2016-му за ініціативи міського голови Сергія Моргунова у Вінниці було започатковано конкурс «Бюджет громадських ініціатив». На сьогодні ця програма стала дієвим інструментом залучення вінничан до розвитку міста. Адже саме за допомогою цього конкурсу визначаються, які саме проекти є пріоритетними для мешканців різних мікрорайонів міста, та направляються бюджетні кошти на їх реалізацію.

Два роки поспіль обиралося по 12 проектів-переможців. Для передбачення фінансування у бюджеті наступного року, восени було проведено конкурс на визначення проектів, які реалізовуватимуться у 2017-му. З 1 квітня розпочинається збір пропозиції щодо проектів 2018-го.

За підсумками проведення двох відборів на засіданні Координаційної ради конкурсу «Бюджет громадських ініціатив м. Вінниці», яке відбулося 27 жовтня 2016 року, було запропоновано усім мешканцям міста, а також, громадським організаціям, надати пропозиції щодо внесення змін до Положення про проведення конкурсу. Пропозиції надходили через сайт міської ради та були опрацьовані робочою групою на Першому міському Форумі розвитку громадянського суспільства «Точки взаємодії» у грудні 2016 року. Ці пропозиції були враховані міською радою і 24 лютого внесено зміни у «Положення про Бюджет громадських ініціатив м. Вінниці», а саме:

  • надано можливість подавати проекти усім громадянам України;
  • Координаційна рада конкурсу може змінювати у разі потреби співвідношення 85%Х15% фінансування великих і малих проектів;
  • до проведення інформаційної кампанії можуть долучатися громадські організації;
  • один автор може подати не один, а два проекти: великий і малий;
  • змінюється графік проведення конкурсу: проекти подаються з 1 квітня протягом 45 днів, експертна оцінка проводиться 2,5 місяця, після чого місяць авторам надається на популяризацію проектів;
  • обмежується участь в конкурсі закладів освіти, вводиться поняття «загальнодоступний проект» та забороняється фінансувати проекти, які спрямовані виключно на придбання обладнання, виконання робіт з реконструкції, перепланування, переобладнання, капітального та поточного ремонтів;
  • автору надається інформація щодо етапів проведення конкурсу;
  • додано до Форми проекту пункти щодо соціального зрізу даних авторів проектів та інформації про майданчики проектів в мережі Інтернет.

В квітні стартує прийом проектів для участі в конкурсі «Бюджет громадських ініціатив», які будуть реалізовані у 2018-му

«Відповідно до змін, надано можливість подавати проекти усім громадянам. Це потрібно для того, щоб подати ідеї могли люди, які народилися у Вінниці і виросли тут, а зараз, з тих чи інших причин, живуть і працюють в інших містах України, або навіть за кордоном. І, звичайно, у таких вінничан є доступ до дуже гарних ідей, які були реалізовані в інших містах. Тому, для того, щоб дати їм можливість пропонувати корисні, перевірені практики, було внесено такі зміни. Але хочу підкреслити - голосувати за такі проекти будуть виключно вінничани, - зазначає Владислав Скальський. - З огляду на практику, яка в нас була у минулому році, ми обмежуємо участь в конкурсі закладів освіти. 9 з 12 проектів - це були якраз заклади освіти, тому був введений критерій загальнодоступності проекту та вирішено, що ми не будемо фінансувати проект, який спрямований виключно на придбання обладнання, виконання робіт з реконструкції, перепланування, переобладнання, капітального та поточного ремонтів. В рамках «Бюджету громадських ініціатив» мають реалізовуватись креативні ідеї, які мають слугувати на користь всіх вінничан, адже це якраз і є основною ідеєю цього конкурсу».

Окрім того, була внесена пропозиція збільшити кількість місць для голосування в паперовому вигляді, долучивши до даної процедури комунальні бібліотеки. Отож, вже під час наступного голосування вінничани окрім усіх Прозорих офісів можуть проголосувати за проекти у 14 бібліотеках міста.

Всю необхідну інформацію щодо правил написання проектів на конкурс можна знайти на сайті. Проекти можна подавати відповідно до затвердженої форми електронною поштою у вигляді сканованого оригіналу документів на електронну адресу [email protected] з позначкою «Бюджет громадських ініціатив», або у паперовому вигляді за адресою: м.Вінниця, вул. Соборна, 59.

Загалом проекти прийматимуться з 1 квітня по 15 травня 2017 року. «Я закликаю вінничан, які планують подавати свої проекти, уважно ознайомитися з умовами їх написання. Для того, щоб якість проектів була високою. Потрібно зазначити, що за статистичними даними, які ми маємо по першому та другому конкурсах, якість поданих проектів зростає. Це дуже гарний тренд, і я сподіваюся, що проекти, які будуть подані в 2017 році для реалізації у 2018-му, будуть мати ще кращу якість. А завдяки збільшеному графіку опрацювання, ми матимемо гарні проекти для вінничан, які будуть згуртовувати їх навколо цієї ідеї», - зазначає заступник мера.

Додатково:

Перелік бібліотек, які стануть додатковими місцями голосування за проекти «Бюджету громадських ініціатив»:

  1. Центральна міська бібліотека ім. І.В. Бевза, м. Вінниця вул. Хмельницьке шосе, 4
  2. Бібліотека-філія №1, м. Вінниця, просп. М. Коцюбинського, 49
  3. Центральна бібліотека для дітей та юнацтва, м. Вінниця,просп. Космонавтів, 63
  4. Бібліотека-філія №2, м. Вінниця вул. В.Маяковського, 122
  5. Бібліотека-філія №6, м. Вінниця пров. Антонова, 50
  6. Бібліотека-філія №7, м. Вінниця вул. Баженова,32
  7. Бібліотека-філія №8, м. Вінниця, вул. Стрілецька, 39
  8. Бібліотека-філія №9, м. Вінниця, вул. І. Богуна, 184
  9. Бібліотека-філія №11, м. Вінниця, вул. К.Коріатовичів, 189
  10. Бібліотека-філія №12, м. Вінниця, вул. Київська, 126
  11. Бібліотека-філія №14, м. Вінниця, вул. М. Вовчка, 39
  12. Бібліотека-філія №15, м. Вінниця, вул. І.Черняховського, 74
  13. Бібліотека-філія №16, м. Вінниця, вул. А.Бучми, 96
  14. Бібліотека-філія №18, м. Вінниця, вул. М.Пирогова, 348

Уся інформація щодо правил написання проектів наявна на сайті міської ради



Переглядів: 2234
Поширень: 0