Наприкінці минулого року міська рада схвалила рішення про страхування військових, які йдуть в АТО, з 2017 року. Сьогодні захисникам держави вручили перші страхові сертифікати. Цей механізм дозволить у разі отримання військовими важких поранень збільшити виплати на лікування максимально до ста тисяч гривень та зробити цей процес більш оперативним, адже виплати проводитимуться протягом п’яти днів.

На одному з засідань виконавчого комітету міськради міський голова Сергій Моргунов дав доручення департаменту соціальної політики відпрацювати удосконалений механізм муніципальних виплат учасникам АТО у випадку поранення, або сім’ям військових у разі втрати найріднішої людини. 18 листопада минулого року на сесії міської ради депутати ухвалили зміни до Комплексної програми «Основні напрямки соціальної політики у м.Вінниці на 2015-2020 роки», які передбачають страхування усіх військовослужбовців, які підуть служити у зону АТО з 2017 року 

Виконавчий комітет Вінницької міської ради провів процедуру державної закупівлі через систему Prozorro. Переможцем визначено Публічне акціонерне товариство «Страхова компанія «МІСТО». Як зазначила виконавчий директор компанії Юлія Федина, при підготовці договорів про страхування військових, вони консультувались з бійцями АТО, і вже на основі отриманої інформації прописували відповідні процедури. «Максимальна сума виплати за страховим договором – сто тисяч гривень. Її отримують рідні бійця у випадку його загибелі. Якщо військовий поранений, у залежності від важкості поранення та його наслідків, йому виплачують кошти в межах ста тисяч гривень для лікування. Термін дії договору – один рік. Його можна продовжити. Цей страховий продукт унікальний в своєму роді, тому що страхові компанії уникають страхувати події, пов'язані з військовими діями», – розповіла Юлія Федина.

Щодо процедури страхування, то Юлія Федина повідомила, що коли майбутній боєць звертається у військкомат з метою укладення контракту, йому в бесіді повідомляється що за рішенням міської ради він буде застрахований. «Ми беремо індивідуальні дані людини, готуємо договір, пояснюємо докладно як він діє. Боєць ознайомлюється з документом та підписує його. Договір починає діяти з моменту знаходження його в зоні АТО. Міська рада сплачує близько 4000 грн за страхування кожного військового як страхові платежі. Всі інші кошти, які надаються після страхової події, виплачує страхова компанія. Виплата проводиться протягом п’яти днів. У договорі є така особа як вигодонабувач, його призначає застрахований, це людина з числа рідних, близьких бійця, той, кому він довіряє. Якщо військовий буде поранений в бою і не зможе фізично отримати виплату, а гроші треба будуть на лікування, їх отримає вигодонабувач та супроводжуватиме його лікування», – каже Юлія Федина.

Одним з військових, із числа першими, хто сьогодні отримав сертифікат на страховку, став Олександр – контрактник, який завтра відправляється в навчальний центр: «Ця страховка – в своєму роді моральна підтримка. Вона фізично не захистить бійців, але в разі поранень будуть кошти на лікування. Мені про страховку повідомили кілька днів тому і я був приємно здивований такою можливістю. Добре, що міський голова проявив таку ініціативу. Я нічого не сплачував, все покрила міська рада. Добре, що у нашому місті діє така програма».​



Переглядів: 2466
Поширень: 0