27 березня в приміщенні міської ради відбулося засідання комітету забезпечення доступності інвалідів та інших маломобільних груп населення до об'єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури. Це щорічне підбиття підсумків щодо заходів, які впроваджуються у місті для безбар'єрного переміщення людей з інвалідністю, та планування робіт на поточний рік. У засіданні беруть участь керівники профільних департаментів та представники громадських організацій, які опікуються проблемами людей з інвалідністю.

Під час заходу напрацювання у місті по доступності до об'єктів та місць загального користування презентували кожен з профільних директорів департаментів. Зокрема, директор департаменту енергетики, транспорту та зв'язку Олексій Пидоченко розповів про пристосування вулично-шляхової мережі міста та громадського транспорту для безперешкодного користування людей з інвалідністю. Наразі на маршрутах Вінниці експлуатується 62 автобуса та 45 тролейбусів з низьким рівнем підлоги, пристосованих для осіб з обмеженими фізичними можливостями. У 2016 році було придбано 4 автобуси з низьким рівнем підлоги, окрім того, модернізовано 3 низькополі трамваї. Протягом минулого року 220 зупинок міського громадського транспорту облаштовано елементами спеціальних позначень для потреб інвалідів. Протягом поточного року заплановано закупити ще 4 автобуси та стільки ж модернізувати трамвайних вагонів з низьким рівнем підлоги. Щороку більше світлофорів дооснащується спеціальною «озвучкою». Загалом на вулично-шляховій мережі встановлено 82 звукові прилади для озвучення сигналів світлофору, 17 з них – встановлено у 2016-му.

Окрім того, минулого року у Вінниці розпочато капітальний ремонт зупинок транспорту з облицюванням їх тактильною плиткою для слабозрячих людей. Під час обговорення, представники ВОО «УТОС» запропонували перевірити розміщення інформаційних щитів на зупинках громадського транспорту та перемістити ті, які заважають руху осіб, які мають вади зору. Міський голова Сергій Моргунов дав доручення протягом найближчого часу відмоніторити ситуацію зі щитами та усунути недоліки.

За словами заступника директора департаменту комунального господарства та благоустрою Юрія Павлінчука, у 2016 році влаштовано 784 м2 тактильних елементів на платформах зупинок транспорту та 84 м.п. напрямного огородження для осіб з вадами зору. На спортивно-ігрових дитячих мультикомплексах по вулицях Стрілецькій, 8-го Березня та на проспекті Коцюбинського встановлені стенди з азбукою жестів. Загалом у складі ремонтів та розбудови вулично-дорожньої мережі міста у минулому році відновлено та влаштовано додаткових 119 пандусів.

При виконанні ремонту асфальту на дворових територіях минулого року проведно пониження бордюрів при капітальному ремонті 27 дворів та при поточному - 19. На прохання мешканців житлових будинків №2 по вул. А. Павлова та №38 по вул. О. Довженка виконано влаштування пандусів. На даний час розпочато роботи по влаштуванню пандусу біля 2-го під'їзду житлового будинку №56 по вул. Москаленко та оголошено процедуру закупівлі по його облаштуванню перед 1-м під'їздом будинку № 53А по вул. Стельмаха. Представники громадських організацій людей з обмеженими фізичними можливостями попросили посилити контроль за неправильним паркуванням транспорту біля пішохідних переходів та на тротуарах, що заважає переміщенню людей з інвалідністю. Окрім того, вони звернули увагу на доступність громадських вбиралень для людей на візках. Міський голова Сергій Моргунов дав доручення перевірити туалети у міських парках та при подальшому будівництві обов'язково враховувати потреби інвалідів, зокрема, робити широкі двері в коридорах та кабінках для людей на візках.

Для вільного переміщення людей з інвалідністю у Вінниці обладнано понад сотню одиниць громадського транспорту та зупинок

Продовжують обладнуватися пандусами і заклади освіти, охорони здоров'я та культури. Окрім того, переобладнуються пандуси, які не відповідають ДБН.

Щороку збільшується кількість дітей з обмеженими фізичними можливостями, батьки яких бажають віддати їх навчання у звичайні школи. Тому два навчальних заклади у різних мікрорайонах міста, школи №№6 та 33, обладнані ліфтами для переміщення таких дітей. На сьогодні у освітніх закладах міста на індивідуальному навчанні перебуває 316 таких дітей (понад 150 дітей частково інтегровані в навчально-виховний процес), в 3 садках створено інклюзивні групи, в 7 загальноосвітніх закладах створено 13 інклюзивних класів. Наразі вже 14 шкіл, 8 садків та один позашкільний заклад обладнані пандусами. Також у багатьох закладах туалети переобладнані під потреби дітей з інвалідністю. Облаштування пандусів та ремонт туалетів буде продовжуватися і у наступні роки.

«Я хочу подякувати всім за те, що ми командою, створюємо доступне інклюзивне середовище у Вінниці. Насправді, нам ще є над чим працювати, але у нас вже є хороший «почин», - каже директор міського центру реабілітації інвалідів «Гармонія» Раїса Панасюк. - Мене радує те, що у місті немає спеціалізованої програми, але всі ми працюємо в одному напрямку. Це свідчить про те, що ми свідомі і дотримуємося стратегії розвитку міста, що у Вінниці приймаються інклюзивні рішення, що в кожній галузевій програмі враховуються потреби маломобільних груп населення. Це важливо, і я дуже хочу, щоб так було і на всеукраїнському рівні. А Вінниця - це дуже хороший зразок. Сподіваюся, що ми і надалі будемо працювати і наші бордюри ставатимуть нижчими, пороги нівелюватимуться, наш транспорт ставатиме самим доступним».

«Я дякую за командний підхід до роботи і за те, що немає конфлікту, а є намагання почути один одного і щось зробити спільно у нашому місті, - каже міський голова Сергій Моргунов. - Ще раз наголошую: комфортність міста - це комфортність для всіх. Якщо ми хочемо бути сильною територіальною громадою, то ми повинні працювати для всіх людей, які проживають в нашому рідному місті, і від нас усіх залежить цей комфорт. Доступність міста - це достатньо кропітка робота і нам потрібен конкретний результат. При правильному плануванні все можна зробити, тим більше, що підтримка керівництва у цьому питанні у вас є».



Переглядів: 4499
Поширень: 0