28 березня відбулось друге засідання міждисциплінарної робочої групи по проекту «Інтегрований розвиток міста Вінниці», що реалізується німецькою урядовою компанією «Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH». Експерти презентували кращі практики міського і регіонального розвитку у Німеччині (м. Галле, Південний округ Лейпцигу). А також – обговорювали розробку Концепції інтегрованого розвитку міста «Вінниця-2030».

Вінниця – одне із чотирьох міст нашої держави, яке бере участь у проекті «Інтегрований розвиток міст в Україні». Він стартував у квітні минулого року і спрямований на підготовку пілотних міст-учасників проекту до посилення повноважень органів місцевого самоврядування та їх інституційної спроможності в рамках подальшої реформи децентралізації. Кінцевим результатом має стати створення Концепції інтегрованого розвитку міста, до розробки якої передбачається широке залучення місцевих громад.

В минулому році у рамках проекту відбувся Форум «Інтегрований розвиток Вінниці. Діалог. Залучення громадян»​, як один з етапів роботи над Концепцією. Сьогодні відбулось друге засідання міждисциплінарної робочої групи по проекту «Інтегрований розвиток міста Вінниці». Його відкрив міський голова Сергій Моргунов.

«Такі засідання як сьогодні важливі, адже процеси децентралізації в Україні за останні три роки відбуваються досить динамічно і це нормальна європейська світова практика, коли громада сама визначається, як і в якому напрямку має розівитись місто. Якщо говорити про наших партнерів зі Швейцарії, Німеччини та інших країни Євросоюзу, то всі процеси децентралізації проходили у них на початку 20 століття. Найбільш динамічно це почало відбуватися після Другої світової війни. На пострадянському просторі міста розвивались централізовано, і всі рішення проходили зверху вниз. Пріоритети віддавалися центральним органам влади і столиці, а міста, в розумінні тодішніх владних еліт, були на другому плані. А у Євросоюзі міста розвивалися стратегічно і системно. Фактично децентралізація в Європі була основою побудови серйозних та могутніх держав. І в першу чергу – це економічна складова: добробут людей, розвиток інфраструктури, і саме головне – розуміння взаємозв'язку місто – регіон – країна. І сьогодні, завдяки нашим європейськими партнерами, ми фактична підходимо до того процесу, коли основа побудови успішної країни залежить від розвитку успішних міст. Завдяки німецькими та швейцарськими партнерами сьогодні ми беремо участь в проекті по розробці Концепції інтегрованого розвитку міста», – каже Сергій Моргунов.

Сергій Моргунов

Як зазначив міський голова, основною рушійною силою побудови Концепції інтегрованого розвитку міста повинна бути безпосередньо міська рада, але дуже важливо, щоб ця робота проходила в тісній співпраці з громадськістю. «Ми всі живемо в одному місті, тому я думаю, що всі вінничани зацікавлений, щоб воно було комфортним, сучасним і європейським. Вінниця має бути одним з найкращих міст в Європі, нам потрібно рухатись вперед, адже життя не стоїть на місці. Тому до роботи над Концепцією потрібно підійти дуже серйозно», – каже Сергій Моргунов.

Гудрун Конрад

«Ми працюємо у Вінниці вже пів року і визначили ряд дуже важливих тем для розвитку міста. Оскільки це Концепція вашого міста, ви повинні активно її розробляти, а ми – підтримувати вас. Ви можете використовувати досвід інших країн, але насамперед потрібно думати про ті питання, які є у вашому місті і які ви можете вирішити у ваших умовах, адже кожне місто має свої умови та можливості. Ви повинні знайти свій власний шлях розвитку і працювати так, щоб люди жили краще та не думали про те, щоб змінити місце проживання на іншу країну. Вінниця має чудовий потенціал, і ви в стані розвивати ваше місто крок за кроком, а ми будемо вас підтримувати», – зазначила менеджер проектiв КП «Інститут розвитку міст», СIМ-експерт, ментор проекту «Інтегрований розвиток міст» у Вiнницi Гудрун Конрад.



Переглядів: 2230
Поширень: 0