Розробники порталу «Є-data» та творці пошуково-аналітичної системи «007» презентували у Вінниці можливості свого сервісу. «Є-Data» — це офіційний державний інформаційний портал, на якому оприлюднюється інформація про використання публічних коштів згідно з Законом «Про відкритість використання публічних коштів» та реалізується концепція «Прозорого бюджету». На зустрічі, що проходила у  центрі інновацій та підприємництва «iHUB», керівник проекту Олександр Щелоков розповів про особливості функціонування «Є-data» та кому можуть бути корисні дані, котрі там знаходяться.

- На порталі «Є-data» оприлюднюється інформація про використання публічних коштів. Яким чином вона збирається?

- Державний портал «Є-data» - це база даних. Там можна відслідкувати близько 45 мільйонів транзакцій Казначейства та близько 15 мільйонів договорів організацій, які звітують перед громадськістю. Сьогодні в Україні – це найбільша база з публічних фінансів. Якщо на «Є-data» можна переглядати рух коштів за 3 місяці, то на сервісі «007» це можливо робити за весь період відкриття звітності. Останній передбачає пошук за конкретними запитами: канцелярія, автомобілі, мінеральна вода тощо. Тут можна прослідкувати багаторівневі зв’язки закупок.

- Як збирається інформація на «Є-data» та перевіряється на достовірність?

- Інформація потрапляє з двух джерел. Перше  - це Державне казначейство: як тільки банківський день закривається, вони передають дані. Друге джерело – розпорядники держкоштів, яких в Україні є понад 70 000. Вся інформація підписується електронним ключем, тому не викликає сумнівів у достовірності.

Як можна використовувати найбільшу базу публічних фінансів, розповів у Вінниці керівник проекту «Є-data»

- Як наразі владні структури виконують вимоги закону «Про публічні кошти»?

- Ситуація зараз така, що на порталі звітують 47% бюджетних структур. Важко сказати мало це чи багато. Понад 30% регіонів має неякісне покриття Інтернетом і понад 60% організацій не мають облікових систем. Наш портал електронний і потребує автоматичної загрузки даних.

- Чи були зафіксовані випадки недостовірності і неповноти інформації? Як відбувається реагування?

- Вже є перші позови і перші результати, коли за зверненням до суду стягувалися адміністративні штрафи. Закон стосується таких моментів: не оприлюднили, оприлюднили несвоєчасно і оприлюднили недостовірну інформацію. Але штраф, насправді, мінімальний – від 400 до 800 гривень.

- Чи були у вас проблеми, після запуску «Є-data», як нещодавно у «Youcontrol»?

- Наш портал відповідає міжнародним стандартам, тому я навіть не бачу приводу до нас приходити. Ми просто відкриваємо дані, а люди вже аналізують.

Як можна використовувати найбільшу базу публічних фінансів, розповів у Вінниці керівник проекту «Є-data»

- Чи відслідковуєте ви, в яких регіонах найбільше користуються вашими ресурсами?

- Ми дивимося хто заходить, коли, з яких областей. Наразі нас переглядають у 48 країнах світу, тому плануємо зробити інтерфейс ще іноземною. В Україні найактивнішим виявився не Київ, а Дрогобич, Львів, Кропивницький.

Особливості звітування про використання публічних коштів у різних районах Вінницької області можна побачити у діаграмах. Олександр Щелоков зазначає, що багато залежить від керівних структур міста/села і чи готові вони прозоро звітувати про рух бюджетних коштів. 



Переглядів: 2332
Поширень: 0