Упродовж кількох місяців Вінницькою міською радою спільно з українсько-канадським проектом «ПРОМІС: Партнерство для розвитку міст» розроблялася Програма посилення конкурентоспроможності малого та середнього підприємництва Вінниці. До обговорення положень документу долучалися різні департаменти міської ради, вінницькі підприємці та представники громадських організацій з підтримки бізнесу. Ця місцева програма має покращити базові умови ведення бізнесу у місті, посилити його просування та розвивати спроможності малого і середнього підприємництва у Вінниці. 13 квітня документ було винесено на розгляд виконкому міської ради.

Нова для Вінниці Програма посилення конкурентоспроможності малого і середнього бізнесу розроблена департаментом економіки і інвестицій Вінницької міської ради спільно з українсько-канадським проектом «ПРОМІС: Партнерство для розвитку міст». Цей документ з’явився завдяки співпраці бізнес-спільноти міста, експертів міжнародного рівня та спеціалістів місцевого самоврядування, для досягнення нового рівня співпраці з бізнесом, посилення його конкурентоспроможності не тільки на території міста, але й за кордоном.

Програму розроблено з врахуванням кращих міжнародних практик та з залученням фахівців у сфері бізнесу, органів влади, установ, організацій міста, представників малого, середнього та великого бізнесу, бізнес-асоціацій, громадських організацій з підтримки бізнесу. Експертами та консультантами ПРОМІС проведено аналіз наявної статистичної інформації і надано пропозиції щодо плану заходів. При розробці Програми було проведено бенчмаркінг Вінниці з українськими та закордонними містами-аналогами. Робота над документом тривала з грудня 2016 до квітня 2017 року.

«Хочу висловити задоволення від співпраці із містом Вінниця. Ваш підхід, завзятість, організованість, згуртованість та бажання отримати результат нас приємно здивували. Зі свого боку ми намагалися запропонувати кращі напрацювання, які сьогодні є в світі щодо розвитку малого та середнього підприємництва. Намагалися адаптувати експертизу до українських умов і запропонувати підходи, які дозволяють об'єднати зусилля місцевої влади, бізнес-спільноти, громадськості, щоб зберігати існуючі робочі місця у Вінниці та створювати нові. Бо тільки таким чином можливо забезпечити працевлаштування та розвиток підприємницької ініціативи, - зазначив головний експерт проекту ПРОМІС з розвитку бізнесу Валерій Кокоть. - Дякую за плідну співпрацю. Сподіваюся, що цю Програму підтримають депутати міської ради, щоб можна було в подальшому її профінансувати. На фінансування проектом ПРОМІС передбачено два мільйона гривень, які ми з задоволенням витратимо на реалізацію найкращих проектів».

Також експертами проекту ПРОМІС з 26 січня по 15 лютого було проведено анонімне опитування підприємців Вінниці та проведено фокус-групові дослідження за визначеними пріоритетними напрямками підприємницької діяльності у місті. На основі цієї інформації та аналізу Програми підтримки малого бізнесу на 2015-2016 роки складено бізнес-профіль міста.

«Кількість зареєстрованих суб’єктів малого та середнього підприємництва юридичних і фізичних осіб у Вінниці протягом останніх років має тенденцію до незначного скорочення. Насамперед, це зумовлено зменшенням кількості фізичних осіб підприємців міста (протягом 2012–2016 років їх кількість скоротилася майже на 21%), але водночас кількість СПД юридичних осіб зросла на 19,6%, - розповів директор департаменту економіки і інвестицій міської ради Віталій Погосян. - Також відмічаємо тенденцію до зниження кількості найманих працівників на малих та середніх підприємствах, що пов’язане, перш за все, зі зменшенням самої кількості підприємств, оптимізацією та автоматизацією виробництва. Але хочу зазначити, що доходи міського бюджету від сплати єдиного податку на кінець 2016 року склали 235 млн. грн, що в 3,5 рази більше, ніж у 2012 році. Це пов’язано зі збільшенням чисельності платників податку, мінімальної заробітної плати і ставки податку».

Нова Програма має три стратегічних цілі, а саме: покращення базових умов ведення бізнесу, посилення його просування та розвиток спроможностей малого і середнього підприємництва. Проекти та заходи документу розподілені відповідно до вказаних цілей. Окрім того, робочою групою та розробниками визначено пріоритетність подальшого виконання проектів. Налагодження дієвого та ефективного діалогу між владою та бізнесом є першочерговим заходом.

Пріоритетним є також створення Центру підтримки бізнесу, розробка його Концепції та базового пакету послуг для підприємців. Саме створення Центру є одним з індикаторів стратегічного пріоритету «Вінниця – 2020». Програмою передбачено формування єдиної бази з відомостями про представників малого та середнього підприємництва Вінниці, аудит кадрового забезпечення та сприяння налагодженню співпраці між навчальними закладами і бізнесом для формування регіонального замовлення.

План заходів включає також проведення виставок, конкурсів серед малих та середніх підприємств, освітніх проектів, що сприятимуть створенню нових робочих місць, детінізації, інклюзивності вінницьких підприємств. Окремо Програмою передбачено сприяння кластеризації у пріоритетних сферах підприємницької діяльності. Також Віталій Погосян нагадав, що на сьогодні вже триває робота над формуванням кластеру холодильного машинобудування​.

«На сьогодні розвиток малого і середнього бізнесу є одним з основних пріоритетів в рамках нашої Стратегії. Наше завдання разом з проектом ПРОМІС створювати умови для нормального діалогу і допомоги у створенні додаткових робочих місць. Чим більше буде розвиватися малий і середній бізнес, тим краще буде розвиватися економіка міста, тим більші будуть надходження до бюджету міста, тим кращою буде і інфраструктура. Це стосується не тільки доріг і транспорту, а і соціальної інфраструктури - це лікарні, амбулаторії сімейного лікаря, дитячі садочки, школи. Фактично - це наше майбутнє і тому дуже важливо, щоб на ментальному рівні ми розуміли, що це один із основних пріоритетів розвитку територіальної громади міста Вінниці», - резюмував міський голова Сергій Моргунов.

Очікується, що завдяки виконанню заходів Програми Вінниця отримає посилення діалогу влада – громада – бізнес, дієву інфраструктуру підтримки малого та середнього підприємництва, збільшення обсягів експорту товарів та послуг, кластеризацію економіки, дієвий механізм регіонального замовлення фахівців тощо. Наступним етапом буде розгляд цього документу на черговій сесії міської ради.



Переглядів: 2536
Поширень: 0