Питання ринку землі в Україні після 16-ти років обговорення нарешті перейшло в активну фазу фахових дискусій, що дає шанс на звершення земельної реформи. та дає шанс на . Про це йшлося під час круглого столу який відбувся в Вінниці за участі представників органів місцевого самоврядування.

«Дія мораторію створює “сірий” чи навіть “чорний” ринки, а це небезпечна гра без правил. Ринок землі — не базар, а правила. Спочатку потрібно зняти мораторій на продаж землі, а далі впроваджувати реформування»,- відзначив в.о. директор Вінницького відокремленого підрозділу Центру розвитку місцевого самоврядування Олег Левченко.

Формування ринку землі в Україні: скасування мораторію підвищить прозорість земельних відносин

За словами директора Департаменту агропромислового розвитку Вінницької облдержадміністрації Валентини Кирилюк, земля перш за все - об’єкт виробництва сільськогосподарської продукції, і відповідним має бути регулювання цього активу. За її словами, відповідно до зростання прибутковості сільського господарства, збільшилась кількість оборудок із землею, реалізації яких сприяв мораторій.

Із нею погоджується Начальник державного управління кадастру у Вінницькій області Юрій Козак: «Нині, коли агробізнес став прибутковим, з’явилося чимало зловживань з боку орендарів, які підробляють підписи власників паїв, позбавляючи тих права на володіння землею. Люди мало захищені від махінаторів», - сказав він. Юрій Козак нагадав, що значна частина людей, які отримали земельні паї в спадок, не живуть ні в селі а іноді – навіть в Україні, їм не вигідно навіть приїжджати і отримувати плату за оренду. Тому таким власникам було б вигідніше продати свою землю. «Цивілізований ринок землі потрібен. Нині управління Держгеокадастру займається внесенням земельних ділянок до кадастру, оскільки тільки оцифрована інформація забезпечить прозорість земельних відносин», - сказав він

Формування ринку землі в Україні: скасування мораторію підвищить прозорість земельних відносин

Представники сільрад переконані – селяни готові до впровадження ринку землі, але хочуть бути впевнені у захисті своїх прав. «У нас є спадкоємці земельних паїв, які далеко живуть, їм нецікаво оформити спадщину. А буде ринок — людям буде користь. От, приміром, у людини є авто, є дім, і це її власність. І земля є, а чому нею вона не може розпоряджатися? Ринок землі потрібен». – сказав Василь Безбах, Кунківський сільський голова.



Переглядів: 2665
Поширень: 0