27 червня, в приміщенні обласної державної адміністрації відбувся публічний семінар на тему: «Електронні послуги у сфері містобудівної діяльності».

«Сьогодні ми розглядаємо досить актуальне питання. А саме питання електронних послуг в сфері містобудування. Впевнений, що кожен на своєму місці стикався з проблемами будівництва. Тому, коли сьогодні ми говоримо про електронні послуги, ми говоримо про те, що це є елемент серйозної модернізації та реформ, які розпочато Кабінетом Міністрів України. Свого часу виникало багато питань відносно ліцензування будівельних робіт. І сьогодні ми говоримо про електронні послуги, які дають можливості швидше та простіше здійснювати ліцензування будівництва. Тому сьогодні, буде презентовано всі ті напрацювання в сфері електронного урядування в галузі будівництва, які стали спільною ініціативою Державного агентства з питань електронного урядування та Державної архітектурно-будівельної інспекції», – зазначив перший заступник Голови Вінницької облдержадміністрації Андрій Гижко.

 У Вінниці обговорили новації у сфері електронного урядування в галузі будівництва

Про новації електронного врядування в цілому та в галузі будівництва зокрема, детально розповів  голова Державного агентства з питань електронного урядування України Олександр Риженко.

«Хочу розпочати із загальних речей, які пов’язані з електронним урядуванням в цілому. На сьогодні одним з головних ключів до впровадження ефективних реформ будь-якої галузі в Україні є електронне урядування. Відповідно до рейтингу ООН з електронного урядування Україна зайняла 62 місце. І це багато про що говорить, адже ще півтора року назад наша держава займала значно нижчу позицію, аж на 25 сходинок. І ми маємо надію, що за рахунок розвитку електронного урядування Україна ще значно покращить результат в даному рейтингу. Тому, сьогодні багато зроблено, і ще більше необхідно буде зробити, для впровадження електронного урядування відповідно до високих міжнародних стандартів. І, дійсно, на сьогоднішній день громадяни очікують насправді якісних доступних сервісів для отримання електронних послуг. На сьогодні вже є результати впровадження електронного урядування в сфері будівництва. Так, в цьому році вже розпочато більше 2000 будівництв онлайн, є ряд компаній, які отримали ліцензії онлайн, а також є ряд будівництв, які і розпочато і вже завершено онлайн», – зазначив Олександр Риженко.

 У Вінниці обговорили новації у сфері електронного урядування в галузі будівництва

Окрім того, посадовець розповів про переваги електронного урядування, серед яких доступність та прозорість, відсутня можливість існування корупційних схем, низький рівень витрат, а також швидкість та зручність отримання послуг.

 У Вінниці обговорили новації у сфері електронного урядування в галузі будівництва

В свою чергу, директор Департаменту Державної архітектурно-будівельної інспекції України Сергій Шевченко детально розповів про новації в законодавстві, переваги і головну мету в контексті Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення містобудівної діяльності» від 17 січня 2017 року №1817-VIII.

«Хочу наголосити, що Законом України №1817 передбачено перехід від категорій складності об’єктів будівництва до класів наслідків, що передбачає несення відповідальності. Окрім того, передбачено перехід від тристадійної дозвільної системи, якою передбачались такі стадії, як повідомлення, декларація і дозвіл. Відтепер система включає лише стадії повідомлення і дозволу. Також, підвищено рівень відповідальності суб’єктів містобудування та посадових осіб органів державного архітектурно-будівельного контролю. Хочу, також, зупинитись на нещодавно прийнятій постанові Кабінету Міністрів України «Про затвердження Переліку будівельних робіт, які не потребують дозволу, що дають право на їх виконання, та після закінчення яких об’єкт не підлягає прийняттю в експлуатацію» від 7 червня 2017 року. Ця постанова стосується технічно не складних об’єктів, окремих робіт на об’єктах, зданих в експлуатацію, приватного сектору, або з питань суспільної необхідності чи невідкладності. Але вказаний перелік не поширюється на об’єкти, віднесені до пам’яток культурної спадщини. І, обов’язково, виконання робіт повинно здійснюватись відповідно до вимог законодавства, будівельних норм, стандартів і правил», – зазначив Сергій Шевченко.

 У Вінниці обговорили новації у сфері електронного урядування в галузі будівництва

Наприкінці семінару для всіх присутніх провели ознайомчу презентацію роботи електронної системи здійснення декларативних процедур у будівництві на офіційному сайті Державної архітектурно-будівельної інспекції України.



Переглядів: 2557
Поширень: 0