У Вінниці стартувало п’яте засідання Координаційної ради з інтегрованого розвитку міст. У ньому беруть участь представники чотирьох міст-учасників проекту «Інтегрований розвиток міст в Україні», а також Мінрегіону, Швейцарського бюро співробітництва в Україні та німецької урядової компанії Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. Учасники засідання мають обговорити рамкові умови, що існують в Україні та визначають можливість реалізації принципів інтегрованого розвитку, і необхідність реформування чинного законодавства.

Учасниками проекту окрім Вінниці є Полтава, Чернівці та Житомир. Представники цих міст приїздили сьогодні до нашого міста, щоб взяти участь у черговому засіданні Координаційної ради. Його відкрив міський голова Вінниці Сергій Моргунов.

«Дуже приємно, що п’яте засідання проходить у Вінниці. Такі зустрічі однозначно корисні, бо кожне місто має свої особливості, свою історію та свій менталітет. Розвиток кожного з міст проходить своїм шляхом. Хтось раніше почав підходити комплексно до розвитку міста, хтось пізніше, але є у нас всіх одна проблема – наслідування радянської системи, оскільки наші міста будувалися в той період, – зазначив Сергій Моргунов. – Також ми всі розуміємо, що є дуже багато неузгодженостей у законодавстві щодо розвитку міст. До прикладу, зробити ширину смуги руху 2,7 м сьогодні неможливо, бо ДБН цього не дозволяє, хоча це в першу чергу безпека для громадян. Такі зустрічні потрібні для того, щоб ми могли втілити свої ідеї в певні документи, виходити із законодавчою ініціативою спільно з Кабінетом Міністрів, Мінрегіоном, нашими народними депутатами. Але головне, що такі зустрічі – це обмін думками і досвідом».

Представники чотирьох міст України у Вінниці діляться досвідом інтегрованого розвитку

Міський голова також розповів, що Вінниця протягом року достатньо ефективно попрацювала в рамках проекту. Було реалізовано проект «Школа молодого посадовця», розпочато «Майстерню міських проривів» під керівництвом відомого економіста Павла Шеремети, проведено більше десятка навчальних тренінгів для працівників міської ради, а також проведено два Форуми, на яких влада та громада спільно напрацьовують Концепцію розвитку міста до 2030 року по різних напрямках та галузях.

«Ключовою темою в нашому проекті є підготовка фахових планів міської мобільності, а це дуже важливо для функціонування міста. Для мене велика честь оголосити, що всі чотири міста-партнери прийняті в міжнародну мережу Mobilise Your Citi. Вона підтримується Євросоюзом і європейським країнами та спрямована на те, щоб усі задіяні в питаннях міської мобільності могли обмінюватися досвідом і використовувати найкращі практики», - каже керівник проекту GIZ Матіас Брандт. Він вручив представникам міст відзнаки про прийняття до міжнародної мережі.

Представники чотирьох міст України у Вінниці діляться досвідом інтегрованого розвитку

Директор Департаменту містобудування, архітектури та планування територій Мінрегіону Сергій Білоус зазначив, що всі реформи, які відбуваються, повинні йти попереду законодавства. «Це дуже важко і складно з огляду на те, чи дійсно правильним шляхом ідуть громади, чи правильну дорогу обрано в процесах змін. Враховуючи те, що зараз в державі процес децентралізації набув розмаху, та реформа, яка започаткована стосовно сталого розвитку міст, залучення громад до планування міських територій, відкритості, доступності цих процесів. В найближчий час це має вийти зовсім на інший рівень, і сьогоднішня робота нашої координаційної ради якраз направлена на ці процеси», - сказав Сергій Білоус.

Представники чотирьох міст України у Вінниці діляться досвідом інтегрованого розвитку

Після завершення першого дня роботи Координаційної ради сьогодні відбудеться відкриття офісу проекту «Інтегрований розвиток міст в Україні».

Представники чотирьох міст України у Вінниці діляться досвідом інтегрованого розвитку



Переглядів: 2147
Поширень: 0