У червні у Вінниці розпочався капітальний ремонт третьої черги реконструкції проспекту Космонавтів (від вул. Келецької до вул. Первозванного). Наразі вже влаштовано конструкцію «Хвиля» на пішохідному переході, наразі працівники роблять основу під мощення плиткою пішохідної алеї тощо. А на трьох найбільших перехрестях по вулиці Келецькій замінюють ділянки трамвайних колій. Сьогодні міський голова Сергій Моргунов провів тут виїзну нараду, під час якої обговорили деталі реконструкції.

Два роки тому розпочався масштабний проект по реконструкції проспекту Космонавтів. Вже виконано дві черги робіт: від літака до вул. Порика та від вул. Порика до Келецької. Три місяці тому стартували роботи по третій черзі. Тут передбачено влаштування дитячого майданчика, зон відпочинку з 60 лавками різних типів, встановлення декоративної арки та навісу «дерево» із склопластика з підсвіткою, висадку 80 саджанців канадських кленів. А також буде виконано – відновлення тротуарів (4937 м2), мощення пішохідної зони (3833 м2), влаштування велодоріжки (1263 м2), реконструкція зеленої зони. Алею освітлюватимуть 82 світильники, буде зроблено Wi-Fi зону та встановлено систему відеонагляду.

На просп. Космонавтів завершується реконструкція трамвайної колії

На сьогодні тут вже змонтовано нові бордюри з боку зеленої зони, зроблено основу під велодоріжку довжиною 450 м (від загальної - 600 м), влаштовано конструкцію «Хвиля» на пішохідному переході. Прокладено електрокабелі зовнішнього освітлення та зроблено фундаменти під електроопори, системи Wi-Fi і системи відеоспостереження. Робітники працюють над основою під мощення пішохідної алеї плиткою. Приступили до перенесення водопроводу з-під місця майбутньої декоративної арки. Проводиться реконструкція колодязів на діючих інженерних мережах.

На просп. Космонавтів завершується реконструкція трамвайної колії

«Після того, як ми відкрили другу чергу проспекту Космонавтів, ми побачили, що це досить приваблива територія відпочинку не лише для мешканців цього мікрорайону, а й половини Вінниці. Я неодноразово чув від багатьох людей з різних мікрорайонів, що вони проїздять сюди, щоб відпочити. Третя черга проспекту Космонавтів – це логічне завершення першої та другої черг. Реконструкція дозволить пов’язати дві відпочинкові зони – Парк дружби народів і Лісопарк, щоб люди могли тут повноцінно відпочити. Щодо майбутньої інсталяції на третій черзі, то під нею не лише можна буде сховатись у спеку чи перечекати дощ, вона ще й матиме практичне значення, адже на ній будуть встановлені сонячні батареї, які зможуть забезпечувати її освітлення. Також на третій черзі восени будуть висаджені 80 кленів, за технологією їх висаджують саме в цю пору року», – каже міський голова Сергій Моргунов.

На просп. Космонавтів завершується реконструкція трамвайної колії

Реконструкція проспекту включає в себе розширення дороги для автотранспорту та облаштування пішохідного переходу по Келецькій. У зв’язку з цим було прийнято рішення паралельно провести заміну ділянок трамвайних колій на трьох найбільших перехрестях (Юності, Космонавтів, 600-річчя). Колії будуть замінені на плити за зразком «оксамитового шляху» на площі Гагаріна.

На просп. Космонавтів завершується реконструкція трамвайної колії

«Ремонт колій – це одна зі складових проекту по реконструкції проспекту, щоб людям було зручно пересуватись на цьому перехресті в громадському транспорті та й для зручності автомобілістів, які рухаються через цей переїзд. В принципі, ситуація з переїздами у нас по Вінниці бажає бути кращою, бо перепади рейок і дорожнього покриття відчутні в багатьох місцях. Тому це перші приклади, і з часом ми будемо ремонтувати й інші переїзди по такій технології. Враховуючи те, що зараз літо, навантаження на дороги менше, ми прийняли рішення одночасно зробити переїзди на ще двох перехрестях – по Юності та 600-річчя. Для того, щоб одночасно не перекривати усі перехрестя, було прийнято рішення призупинити рух транспорту по 600-річчя в суботу та неділю, а переїзд на проспекті Космонавтів відкрити з понеділка. До 21 серпня ми плануємо завершити всі роботи, які пов’язані з облаштуванням нових переїздів через трамвайні колії», – зазначив Сергій Моргунов.

На просп. Космонавтів завершується реконструкція трамвайної колії

Реконструкцію третьої черги планується завершити у грудні цього року, після чого сучасна пішохідна зона поєднає Лісопарк із парком Дружби народів. Всі роботи проводяться за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку та коштів міського бюджету.



Переглядів: 6579
Поширень: 0