Сьогодні у Вінниці відбулось друге засідання робочих груп з підвищення ефективності діяльності за напрямком «Відкритість та взаємодія з громадськістю». Щоб обговорити цю тему до нашого міста приїхали представники Асоціації міст України, Норвезької асоціації місцевих і регіональних влад, Норвезького інституту міських і регіональних досліджень, а також – гості з різних куточків України.

Проект «Партисипативна демократія та обґрунтовані рішення на місцевому рівні в Україні» спрямований на впровадження в нашій державі норвезької практики підвищення ефективності діяльності органів місцевого самоврядування та якості послуг, що надаються населенню. І, що важливо, з можливістю проведення глибокого аналізу процесу організації надання послуг та задоволення споживачів.

Трирічний проект впроваджується двома асоціаціями органів місцевого самоврядування з Норвегії та України – Норвезькою асоціацією місцевих і регіональних влад та Асоціацією міст України – у співпраці з Норвезьким інститутом міських і регіональних досліджень. Проект фінансується Міністерством закордонних справ Норвегії.

21 вересня у рамках проекту у Вінниці відбувається засідання робочих груп з підвищення ефективності діяльності за напрямком «Відкритість та взаємодія з громадськістю». Захід відкрила заступник Вінницького міського голови Галина Якубович.

«Я рада вітати учасників зустрічі. У Вінниці вже принаймні два масштабних проекти було реалізовано за підтримки норвезьких партнерів. Це iHUB, який діє у місті вже третій рік поспіль і є досить відомим в Україні та ще один проект у сфері енергоефективності. Я думаю, що ви подивитесь як працює iHUB, Прозорі офіси. До речі, роботу Прозорих офісів ми постійно вдосконалюємо за побажаннями мешканців міста, громадськості. Тема нашої сьогоднішньої зустрічі – це робота з громадськими організаціями по відкритості і прозорості влади. Ми багато приділяємо цьому уваги, намагаємось, щоб більше ідей вінничан впроваджувались в життя, щоб вони були почуті і реалізовані. Наприклад, у нас вже другий рік діє «бюджет участі». Багато механізмів показують нам наші колеги, партнери з європейських країн діляться досвідом як розвивати територіальні громади. Саме спілкуючись та обмінюючись досвідом, ми знаходимо нові практики. Розуміємо, що ще потрібно нашим територіальним громадам і, відповідно, розвиваємо не лише їх, а й всю Україну. Тож бажаю вам гарної роботи, нових знайомств. Також раджу вам подивитись Вінницю, відчути її, адже у нас є свій колорит, як і у кожного міста», – каже Галина Якубович.

«Сьогодні ми починаємо новий цикл проекту – робота з питаннями по місцевій демократії в містах, адже це є важливим елементом у місцевому управлінні. Ми робимо це і в Норвегії – надаємо можливість норвезьким муніципалітетам дізнатись, наскільки жителі довіряють своїм депутатам, наскільки прозора система, як приймаються рішення, чи прислуховуються обрані політики до думки жителів, хто впливає на прийняття цих рішень. Ми задаємо ті ж самі питання як політикам, так і жителям, після чого порівнюємо ці відповіді. Отриману інформацію використовуємо для покращення роботи муніципалітетів, представники різних міст отримують результати, після чого спілкуються між собою як досягти кращого результату», – зазначила директор відділу міжнародних проектів норвежської асоціації міст Еліта Цакуле.

Сьогодні після відкриття засідання його учасники розпочали роботу в групах. Після чого їх очікує екскурсія містом. А завтра – знайомство з Центром надання адміністративних соціальних послуг «Прозорий офіс», роботою I HUB Вінниця тощо.

Довідка

Завданням проекту є підвищення якість надання та доступність послуг для населення, професійний розвиток кадрів. Наразі проект вже підтримав впровадження 13 міні-грантів з робочій групі «Відкритість та взаємодія з громадськістю». В тому числі і Вінниця з проектом «Електронне урядування підвищує ефективність взаємодії міської ради з громадою». Проект підтримав діяльність 24 регіональних консультантів для ОТГ з організації надання населенню послуг освіти, охорони здоров'я та соціального захисту населення. Підготовлений навчальний посібник для депутатів місцевих рад об'єднаних територіальних громад ОТГ тощо.



Переглядів: 2402
Поширень: 0