Два дні, 30 вересня і 1 жовтня, у Вінниці триватиме Міжнародний форум "Навчання людей поважного віку: досвід та перспективи". Його мета полягає у тому, щоб активізувати зусилля усіх організацій громадянського суспільства та органів влади по всій Україні у наданні освітніх послуг для людей поважного віку. Учасниками форуму є 160 представників різних цільових аудиторій, як в тій чи іншій мірі мають можливість впливати на розвиток освіти для літніх людей. Вінниця була обрана для проведення форуму, оскільки має досить серйозні напрацювання у цьому напрямку на базі міського Територіального центру соціального обслуговування та прагне далі розвиватись.

Організаторами форуму є ГО "Поділля-Соціум", Вінницька міська рада, Представництво DVV International в Україні, Національна Академія Педагогічних наук України, Європейська Асоціація освіти дорослих, Українська Асоціація освіти дорослих.

Перший в Україні Міжнародний форум "Навчання людей поважного віку: досвід та перспективи" організовано у Вінниці

Учать у форумі беруть представники громадських організацій, які надають освітні послуги для людей похилого віку (у тому числі мережа "Для освіти людей похилого віку в Україні", Представники територіальних центрів соціального обслуговування, бібліотек, центрів зайнятості; представники органів влади (відділи соціальної політики); партнери НУО з Білорусі, Молдови, Грузії, Латвії, Нідерландів, Німеччини.

Заступник Вінницького міського голови Галина Якубович під час вітального слова зазначила, що такий масштабний захід допоможе учасникам обмінятись досвідом, дізнатись про нові практики та знайти нових друзів. «Я впевнена, що у кожному місті є напрацювання, які будуть цікаві колегам з інших регіонів. На форумі присутні майже всі обласні центри України, і я вдячна, що ви приїхали, що прагнете дізнатись щось нове, так само, як цього хочемо й ми. Цей форум покликаний звернути більшу увагу на навчання і на потенціал, який мають люди поважного віку і який потрібен нашій державі. Можливо він зараз не використовується в повній мірі, але ми знаємо, що в кожній територіальній громаді є ініціативні люди, які небайдужі і можуть багато користі принести суспільству, - сказала Галина Якубович.

Перший в Україні Міжнародний форум "Навчання людей поважного віку: досвід та перспективи" організовано у Вінниці

Директор DVV International в Білорусі, Україні та Молдові Беттіна Бранд зазначила, що той факт, що сьогодні у Вінниці зібралось так багато експертів, які працюють з освітою людей поважного віку, говорить про те, що принцип «Освіта для всіх» і «Освіта протягом всього життя» в Україні є і набирає сили. Вона вважає, що підтвердженням цього є і те, що нещодавно Президент України підписав Закон про освіту, який вперше передбачає статтю про освіту дорослих. 

Також Беттіна Бранд розповіла: «В Німеччині існує біля тисячі центрів освіти для дорослих. Кожен рік 9 млн людей бере участь в різних лекціях, курсах, програмах. Якщо врахувати, що населення Німеччини 82 млн, з них 40% – це люди старші 50 років, і вони можуть брати активну участь в освітніх програмах. Їх в першу чергу цікавить здоров’я, культурні проекти, мови. Освітні програми для людей похилого віку можуть бути корисними самій людини і громаді, і державі в цілому. Різноманітні дослідження показали, що участь людей в освітніх прогарам покращує здоров’я, підвищує громадську активність і в цілому сприяє об’єднанню громади».

Перший в Україні Міжнародний форум "Навчання людей поважного віку: досвід та перспективи" організовано у Вінниці

Під час форуму учасники будуть спілкуватись у різних форматах. Відбудуться тематичні доповіді щодо розробки освітньої політики для людей похилого віку, підготовки спеціалістів, розробки стратегій підтримки активного старіння, презентації найкращого практичного досвіду різних країн (запрошені більше 10 експертів); тренінги презентації для неурядових організацій та державних службовців щодо можливості співробітництва.

Перший в Україні Міжнародний форум "Навчання людей поважного віку: досвід та перспективи" організовано у Вінниці

Завдання, які ставлять перед собою організатори, полягають у тому, щоб показати широкому загалу досвід та наявні практики у сфері освіти людей похилого віку в Україні та інших країнах; розширити співпрацю організацій громадянського суспільства з державними органами, щоб поглибити розуміння ролі освіти впродовж життя; впроваджувати нові форми взаємодії навчальних та інших установ, а також неурядових організацій та органів влади (на всіх рівнях) для розробки стратегій, програм, спрямованих на освітню підтримку людей похилого віку.



Переглядів: 3679
Поширень: 0