12 жовтня, напередодні відзначення Дня Захисника України, у нашому місті відбудеться національна прем'єра соціальної драми режисера Валерія Шалиги про сучасні події на Сході. Стрічка «Тримай біля серця» знімалась на вулицях Вінниці. Головний герой фільму – вінничанин, колишній офіцер, який не може знайти себе у цивільному житті і з початком АТО йде воювати добровольцем на Схід. Про цей йшлось сьогодні під час прес-конференції, яка відбулась у міській раді.​

 Влітку 2017 року у Вінниці на території військової частини 3008 розгорнувся знімальний майданчик стрічки режисера Валерія Шалиги. У ній йдеться про людину, що у неї болить, про що вона думала тут в мирний час і про що думає, коли опиняється на фронті. Прем’єра стрічки відбудеться 12 жовтня у кінотеатрі «Мир». Потім відбудуться покази у кінотеатрі «Родина», наразі йдуть перемовини про прокат фільму в кінотеатрі Коцюбинського. Як зазначив режисер стрічки Валерій Шалига, вінничани побачать цей фільм першими, після чого його демонструватимуть в інших містах.

Національна прем’єра драми «Тримай біля серця» про війну на Донбасі відбудеться у Вінниці до Дня захисника України

«Сюжетна лінія фільму досить цікава і в той же час болюча, адже створена на подіях, які зараз відбуваються в Україні. У стрічці показано, як вони торкаються окремої родини та нашої країни загалом. Фільм знятий у Вінниці, і кожен з нас, дивлячись його, побачить своє місто, впізнає ті вулиці, по яких ходить, дехто побачить будинки, в яких живе, знайомих людей. Фільм непростий, він бере за душу і серце, це наша сучасна історія. Я бачила деякі сцени з фільму, вони дійсно зворушливі, дуже емоційні, я думаю, що вінничани відчують, що це сцени з реального життя, і дізнаються, як їх відчувають хлопці, які воюють», – каже заступник міського голови Галина Якубович.

Галина Якубович

«Фільм знімався у Вінниці. Це місто для мене не чуже, і я його дуже люблю. Взагалі, зйомки – це досить складний процес, а Вінниця в цьому питанні – унікальне місто, тут комфортно знімати. Нам в цьому питанні дуже допоміг міський голова Сергій Моргунов. Він дав нам поштовх до роботи, висловлював ідеї щодо зйомок, ми йому дуже вдячні. Вінниця дає нам можливість самореалізуватись. Тема стрічки дуже актуальна, адже хтось воює зі зброєю, хтось займається волонтерством, а наш фронт – мистецький, кінематографічний, і ми такими засобами вирішили показати події, які розгортаються з 2014 року. У нас зараз відчувається паралель світів: іде війна, але виходиш на вулицю, і не відчуваєш її. Люди живуть, радіють, а десь поруч хтось гине. Ми показали ці паралелі, щоб люди пам’ятали, що на їхньому захисті стоять хлопці, і ми маємо бути вдячними за те, що можемо спокійно ходити по вулицях. У стрічці знімалось дуже багато акторів і київських, і вінницьких, і житомирських. Також у нас були консультанти – вінничани, які воювали, і були оборонцями Луганського і Донецького аеропортів – Андрій Гишпаль і Роман Смішний. До речі, вони розповіли такі історії, яких у нас не було в сценарії, після чого ми почали переписувати сценарій саме зі слів Андрія. Потім Андрія Гишпаля ми почали вводити в кадр, і він був настільки правдивий і органічний в тому, що робив, що він поступово «обріс» роллю і деякі речі, які він нам розповідав, він сам втілив на екрані, тому він повноцінно створив цілий образ. Тобто знімався не просто актор, який по чутках знає, а людина, яка дійсно через це пройшла», – розповів режисер Валерій Шалига.

Валерій Шалига

«Було величезне бажання створювати гарне українське кіно про наших українських героїв. Справа в тому, що ми дивимось на героїв американських та інших, а де ж українські? Насправді, знімати кіно – це дорого. За рахунок того, що дійсно дуже допомагала міська рада, зйомки відбулись. Період зйомок тривав 32 знімальних дні. Знімали у Вінниці і у Калинівці на території військової частини 3028. Потім був довгий монтажний період. На сьогодні фільм готовий для перегляду, він триває дві з половиною години. Сподіваюсь, людям сподобається фільм», – каже кінорежисер та продюсер Василь Медяний.

Василь Медяний

«Зйомки професійного фільму – це дійсно велика подія для Вінниці. Тема дуже актуальна, вона об’єднала акторів, ми працювали як велика дружна родина, всі були єдиним цілим. Зібралась професійна команда, якій можуть позаздрити і в Києві», – говорить актор Максим Какаркін, який зіграв роль бійця з позивним «Їжак».​

Максим Какаркін



Переглядів: 3592
Поширень: 0