14 жовтня До дня захисника України у нашому місті відбудеться ІІ Всеукраїнський фестиваль військово-історичної реконструкції «Вінниця – столиця УНР». У його рамках на вінничан чекає відкриття першого в Україні пам’ятника Симону Петлюрі, військово-історична реконструкція вуличного бою Армії Української Народної Республіки та Галицької Армії проти більшовицьких та білогвардійських підрозділів. А також – показовий виступ 8-го окремого полку спеціального призначення Збройних Сил України. Про цей йшлось під час прес-конференції, яка відбулась 5 жовтня в приміщенні міської ради.

В Україні відзначають День захисника України 14 жовтня. Вже другий рік поспіль в цей день у Вінниці проходитиме фестиваль військово-історичної реконструкції «Вінниця – столиця УНР».

«Важливо, що нині День захисника Вітчизни українці вже сприймають як національне свято і не лише Збройних Сил України, а й свято всієї держави. У Вінниці на цей день заплановано багато заходів різного характеру. Але є кілька ключових моментів. Перший – це Всеукраїнський фестиваль військово-історичної реконструкції «Вінниця – столиця УНР». Також – відкриття пам'ятники Симону Петлюрі і фактично перший крок для створення експозиції музею Вінниці – передача Вінниці прапору Третьої залізної дивізії, яка була створена саме на теренах Вінницької області. Сьогодні таких прапорів є три. Перший – оригінал, він зберігся з 20-х років і знаходиться в Національному військово-історичному музеї. Другий – на День Незалежності Президент вручив президентському полку. І третій буде у музеї Вінниці», – каже міський голова Сергій Моргунов.

 Відкриття пам’ятника Петлюрі, реконструкція сучасного та історичного боїв та багато іншого чекає на вінничан на фестивалі «Вінниця – столиця УНР»

«Вінниця має право пишатись і зберігати копію подібної реліквії, адже в першу чергу це пов’язано з бойовим шляхом Третьої залізної дивізії, яка своє почесне найменування «залізна» отримала за бої на території Вінницької області – у Вапнярці і Вапнярськлму залізничному вузлі. Цей прапор стане чудовим експонатом музею. Адже бойовий прапор це завжди дуже серйозна військова реліквія, яка підкреслює неперервність бойових традицій війська Української Народної Республіки і сучасних Збройних Сил України. Я впевнений, що цей прапор стане окрасою для першої філії майбутнього музею Вінниці. Мова йде про одну кімнату в будівлі по вулиці Симона Петлюри,15, це споруда теперішнього обласного радіо – історична садиба Боруха Львовича, яка в 1920 році стала канцелярією головного отамана Симона Петлюри. Хочу наголосити, що ця кімната не буде музеєм-кімнатою Петлюри, чи музеєм Української революції, чи Музеєм визвольних змагань. Це буде експозиція, присвячена життю міста в період 1917-1921 років, безумовно з надважливим акцентом унікального, проблематичного, але дуже важливою для вінничан періоду тимчасової столичності», – розповів директор КП «Центр історії Вінниці» Олександр Федоришен.

Відкриття пам’ятника Петлюрі, реконструкція сучасного та історичного боїв та багато іншого чекає на вінничан на фестивалі «Вінниця – столиця УНР»

«Вперше у Вінниці саме до Дня захисника України, 14 жовтня пройде досить цікавий захід сучасної реконструкції. До Вінниці приїдуть хлопці з 8-го окремого полку спеціального призначення Збройних Сил України, який був сформований ще у вересні 2003 року на базі 8-ї окремої бригади спецпризначення і дислокується у місті Хмельницькому. Цей полк підпорядкований Головному управлінню розвідки Міністерства оборони України та входить до складу Об'єднаних сил швидкого реагування. Він досить відомий участю в антитерористичній операції на сході України з кінця 2013 – початку 2014 року: оборона міста Щастя Луганської області, аеропортів Луганська і Краматорська, провели операцію порятунку екіпажу АН 26, який збили на Донбасі тощо. 50 людей з цієї бригади на майдані Стуса покажуть реконструкцію сучасного бою в сучасних умовах життя, ведення бойових дій у сучасній амуніції з сучасною технікою та озброєнням. Буде показана реконструкція бою визволення заручників, які були захоплені терористами в умовах військових дій. Саме з цієї події о 12 годині на майдані Стуса й розпочнеться відзначення Дня захисника України», – розповідає директор департаменту культури Максим Філанчук.

Відкриття пам’ятника Петлюрі, реконструкція сучасного та історичного боїв та багато іншого чекає на вінничан на фестивалі «Вінниця – столиця УНР»

Олександр Федоришен нагадав, що минулого року «родзинкою» фестивалю став панцерник, який 14 жовтня знову з’явиться на вулицях Вінниці і братиме участь у реконструкції. «В цьому році буде ще одна «родзинка», яка також стане майбутнім експонатом музею, – це копія гірської гармати зразка 1909 року. Первинно вона була на озброєнні російсько-імператорської армії і після руйнації імперії Романових велика кількість техніки, зброї і артилерії потрапила до рук українського війська. Сподіваюсь, що вона стане ще одним особливим елементом живої історії як музейної, так і фестивальної», – зазначив Олександр Федоришен.

 Відкриття пам’ятника Петлюрі, реконструкція сучасного та історичного боїв та багато іншого чекає на вінничан на фестивалі «Вінниця – столиця УНР»

«Мені дуже приємно, що Вінниця стає передовим містом в плані підтримання історії і її збереження. Даний фестиваль є одним з найбільших фестивалів України з приводу реконструкції взагалі, а по цьому періоді майже найбільшим, якщо дивитись на якість його проведення та кількість залучених людей. В цьому році на фестиваль мають завітати більше ста учасників з усіх регіонів країни, навіть з тих, які є тимчасово окупованими. Щодо військово-історичної реконструкції вуличного бою Армії УНР та Галицької Армії проти більшовицьких і білогвардійських підрозділів, то вона відбудеться на Європейській площі. Це будуть події, які розгортатимуться наче у фільмі. Протягом короткого часу ми покажемо чимало подій, які відбувались на території Вінниччини. Наразі вони трохи забуті, але їх потрібно згадувати. Зброя буде вихолощена, тому не потрібно турбуватись щодо можливого травматизму», – розповів керівник ГО «Жива історія» Віталій Головенько

 Відкриття пам’ятника Петлюрі, реконструкція сучасного та історичного боїв та багато іншого чекає на вінничан на фестивалі «Вінниця – столиця УНР»

Також 14 жовтня у Вінниці відкриють пам’ятник Симону Петлюрі за адресою вул. Симона Петлюри,15. «Щодо відкриття першого в Україні пам’ятника Симону Петлюрі, то це була своєрідна давнішня ініціатива. У Вінниці патріотична громадськість, історики досить давно вже говорили, що тут має з’явитись пам’ятний знак, барельєф, меморіальна таблиця або бюст Симону Петлюрі. Тепер, в річницю сторіччя Української революції, такий пам’ятник завдяки зусиллям міської влади та соціально-відповідального бізнесу з’явиться. Логіка розташування пам’ятника гранується на створенні філії центру історії Вінниці, де пам’ятник буде частиною комплексу і доповнюватиме майбутню музейну експозицію», – каже Олександр Федоришен.

Організатори фестивалю звертають увагу вінничан на те, що під час реконструкцій будуть чутні постріли. Їх не потрібно боятись, оскільки це лише відтворення бойових дій, і вони не несуть жодних загроз.

Фото з сайту Veжа та соцмереж



Переглядів: 3660
Поширень: 0