Сьогодні, 1 листопада, у Вінниці підписали Меморандум про співпрацю між АБ «Укргазбанк» та Вінницькою міською радою. В результаті спільної роботи міські підприємці зможуть скористатися «еко-програмами» від державного банку і отримати пільгові кредити для покращенням енергоефективності та екологічності на своїх підприємствах.

Витрати на енергоносії є значним навантаженням для бізнесу, підприємці шукають варіанти заощадити кошти. Для стимулювання заходів з енергоефективності в бізнес-середовищі необхідні відповідні умови. Меморандум між Вінницькою міською радою та Укргазбанком корисний для бізнесу, що прагне розвиватися та ставати більш енергоефективним. Проект розрахований на розвиток таких сфер підприємницької діяльності, як інформаційні технології, «зелена» енергетика, медичні та туристичні послуги, харчова та легка промисловість, соціальне підприємництво тощо.

«Започаткуванням нової ініціативи з Укргазбанком міська рада підтверджує свою готовність до розвитку енергоефективного і енергозберігаючого бізнесу. Коли бізнес впроваджує енергоефективні технології, він посилює енергонезалежність і міста, і держави. А разом з тим зміцнює свою матеріально-технічну базу, основні фонди та покращує власний імідж. І в першу чергу – це питання конкурентоздатності. Ми відчуваємо потребу підтримувати саме бізнес, який не працює в тіні і є повністю легальним, створює нові робочі місця і забезпечує гідну заробітну плату», - зазначив заступник міського голови Владислав Скальський.

За словами Владислава Скальського для бізнесу велике значення має вільний доступ до фінансових ресурсів – тобто дешевих кредитів. І в рамках цього Меморандуму планується розробити механізм часткової компенсації відсотків по кредитах.

«Детальні умови цієї програми будуть затверджені рішенням сесії. Хочу нагадати, що ми маємо Європейську енергетичну відзнаку і маємо посилювати роботу у цьому напрямку і допомагати реформуватися і вінницькому бізнесу. Також, варто відзначити, що нещодавно ми започаткували спільно з іншим державним банком ще одну програму для бізнесу, і незабаром вінницькі підприємці матимуть можливість отримати пільгові кредити на власну діяльність. Ми зацікавлені в тому, щоб бізнес динамічно розвивався, адже це розвиток економіки, робочі місця та надходження до бюджету», - додав Владислав Скальський.

Як зазначив голова правления АБ «Укргазбанк» Кирило Шевченко, Вінницю обрали для співпраці, тому що місто приділяє багато уваги впровадженню енергоефективних технологій. А також має великий потенціал для розвитку та впровадження ернерготехнологій.

«Підписання Меморандуму є наступним кроком у нашій співпраці. «Укргазбанк» як державний банк працює у напрямку формування енергетичної незалежності нашої держави. Сьогодні для держави це питання не тільки економічне, а й питання національної безпеки. Нашим банком загалом профінансовано енергоефективних проектів на суму майже 4 мільярди. Тепер Це вінницькі підприємці отримають доступ до більш дешевих кредитів, аби впроваджувати енергоефективні технології», - каже голова правління АБ«Укргазбанк» Кирило Шевченко.

Додатково

Зазначимо, що Вінниця стала на шлях енергоефективності ще кілька років тому. У 2011 році місто офіційно підтримало масштабну ініціативу Європейської комісії зі сталого розвитку міст, відому як Угода Мерів. Підписанти цієї Угоди взяли на себе зобов’язання скоротити власні викиди СО2 щонайменше на 20% до 2020 року. Для досягнення цієї мети у Вінниці з допомогою європейських консультантів було розроблено План Дій зі сталого енергетичного розвитку до 2020 року (SEAP). Цей документ є основним стратегічним планом міста з впровадження заходів, які дозволять скоротити споживання енергоресурсів, і як наслідок, зменшити викиди у навколишнє природне середовище шкідливих речовин, поліпшити екологічний стан міста та впроваджувати альтернативні джерела енергії. На сьогодні Вінниця є першим містом серед країн пострадянського простору, як отримало Європейську енергетичну відзнаку.



Переглядів: 1952
Поширень: 0